🍀 Două femei arestate pe aeroportul din Dublin după ce au refuzat să intre în carantină la hotel

Femeile se înțelege că au călători în Emiratele Arabe Unite pentru a efectua operații estetice.

Două femei în vârstă de aproximativ 30 de ani au fost arestate și acuzate după ce au refuzat să intre în carantină obligatorie la hotel la sosirea pe aeroportul din Dublin. Se înțelege că cele două femei soseau din Emiratele Arabe Unite, unde călătoriseră pentru operații estetice.

Garda a confirmat că a fost chemată la aeroportul Dublin de către ofițerul de legătură de stat vineri după-amiază și a pus în aplicare „abordarea 4E” – angajând, explicând și încurajând, cu aplicarea legii în ultimă instanță.

Femeile au fost arestate pentru încălcarea legii de sănătate publică după ce nu au respectat sfaturile Garda și au fost duse la Ballymun Garda Station.

Ambele femei au fost acuzate și vor apărea în fața judecătorului sâmbătă la 10.30.

🍀 Un focar Covid-19 raportat la o școală pentru copii cu nevoi speciale

Un focar de Covid-19 a fost raportat la școală specială din Dublin, totul în timp ce se cere  prioritizarea pentru vaccinare a asistenților pentru elevii cu nevoi speciale (SNA) și a profesorilor.

Irish Times a raportat că 15 cazuri confirmate de Covid-19 sunt asociate cu un focar care a izbucnit la CRC School din Clontarf, Co Dublin.

Testarea în masă a elevilor a avut loc joi în afara școlii, întrucât școala s-a închis pe 26 martie pentru sărbătorile de Paște.

Într-o declarație, școala a declarat: „CRC poate confirma că am identificat un număr de cazuri pozitive de Covid-19 în școala noastră CRC, Clontarf.

„Joi, 1 aprilie, am facilitat serviciului național de ambulanță să facă teste pe contactele apropiate, personalul și studenții din campusul nostru din Clontarf.

„Am cerut în mod constant vaccinarea devreme a întregului personal al școlii care este locat în facilități comune cu personal din prima linie.  Vom continua să ridicăm aceste probleme să discutăm cu HSE și DES pentru a asigura siguranța tuturor elevilor și a personalului.”

Într-o declarație adresată publicației The Irish Times, un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătății a declarat că departamentul nu comentează cazuri individuale.

„Departamentul Sănătății și HSE au reafirmat că școlile în sine sunt medii cu risc scăzut. Este planificat ca școlile să se redeschidă complet după Paști, pe 12 aprilie ”, au spus ei.

Acest lucru vine după anunțul unui plan de vaccinare revizuit Covid-19, în care profesorii și asistenții persoanelor cu nevoi speciale, nu mai sunt într-o categorie prioritară pentru vaccinare. Măsura a fost puternic criticată de sindicatele didactice și SNA.

🍀 Un bărbat a fost arestat pentru mai multe despăgubiri frauduloase făcute de pe urma asigurărilor. 

Bărbatul a fost arestat și reținut la o secție garda din nordul Dublinului.

Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani a fost arestat ca parte a unei investigații privind presupuse cereri de asigurare frauduloase. Bărbatul a fost reținut de membrii Biroului pentru Criminalitate Economică din Garda ieri dimineață.

Se presupune că aproximativ 200 de cereri de despăgubire din asigurări au fost făcute folosind identități false și facturi de utilități false, susținute de certificate medicale false.

Bărbatul a fost arestat în cadrul operațiunii Fraction și este audiat la o stație de garda din nordul Dublinului.


🍀 Trei bărbați au fost arestați și acuzați pentru presupuse încălcări ale regulilor de sănătate COVID-19 la un protest în Cork

Bărbații au participat la un protest care a avut loc joi pe St Patrick Bridge.

Garda a ajuns la locul protestului și i-a informat pe protestatari că adunarea încalcă restricțiile actuale de sănătate publică. Garda a spus că și-a folosit abordarea în patru etape de angajare cu protestarii, explicare, încurajare și, în ultimă instanță, punere în aplicare a legii.

Un purtător de cuvânt a spus că trei bărbați nu au respectat instrucțiunile Garda și, în consecință, au fost arestați.

Un purtător de cuvânt al Garda a spus: „Aproximativ la ora 16:00 Garda s-a angajat cu un grup mic care protestau împotriva restricțiilor actuale de sănătate publică pe podul St. Patrick.

„Așa cum s-a întâmplat de-a lungul pandemiei, Garda a folosit abordarea 4 E de angajare, explicare, încurajare și, în ultimă instanță, punere în aplicare.

„Trei protestari din grup nu au respectat Gardaí și au fost arestați pentru suspiciunea de încălcare a Legii Sănătății din 1947.

‘Cei trei bărbați au fost duși la Bridewell Garda Station unde au fost ulterior acuzați oficial. Toți cei trei urmează să se prezinte în fața judecătorului, la Cork City District Court pe 14 aprilie 2021 la 10.30. ”

🍀 Rănile provocate de atacuri cu cuțitul cresc, după ce au scăzut constant timp de câțiva ani

Garda insistă că problema era mult mai gravă în urmă cu 10-15 ani

Rănile suferite în atacuri cu cuțitul în Irlanda au început să crească din nou, după ce au scăzut constant timp de câțiva ani.

Cu toate acestea, Garda este împotriva oricărei presupuneri că numărul cazurilor agravate cu cuțite crește, spunând că datele de pe un an nu constituie o tendință și au insistat că problema era mult mai gravă acum 10-15 ani.

Departamentul de Justiție a declarat că revizuiește legea privind „condamnarea pentru infracțiuni cu cuțitul, precum și toate celelalte politici legate de infracțiunile cu cuțitul, cum ar fi atacurile premeditate”.

Datele obținute de cotidianul irlandez Irish Times arată că în 2019 au existat 178 de ocazii în care persoanele cu leziuni din urma unui “atac cu cuțitul” au fost externate din spitalele irlandeze după ce au fost tratați ca pacienți internați.

Numărul acestora a fost cu 9% mai mare decât în ​​2018 și a fost pentru prima dată din 2015 când numărul persoanelor tratate în spitale pentru leziuni de asalt cu cuțitul a crescut. Datele privind leziunile provocate de cuțite pentru 2020 nu vor fi disponibile decât mult mai târziu în acest an, deoarece trebuie analizate și verificate.

Reacționând la creșterea numărului de leziuni provocate de asaltul cuțitului, departamentul a declarat că este în curs o „revizuire” a puterilor pe care Garda le are pentru a se ocupa de „armele periculoase, inclusiv cuțitele”.

Acesta a adăugat că revizuirea, care a face parte din Planul de justiție mai larg pentru 2021, „va analiza sursele de date existente și cele mai bune practici internaționale, cum ar fi ceea ce se poate învăța din abordările criminalității violente din Londra și Scoția”.

Înregistrările HSE pentru 2015 arată că 192 de persoane cu răni de „cuțit” au fost externate din spitalele irlandeze, fiind tratate ca pacienți internați. Aceasta a scăzut la 182 în anul următor și apoi s-a redus în continuare; la 175 de cazuri în 2017 și 164 de cazuri în 2018. Reducerea a încetat apoi în 2019 când cazurile au crescut din nou, la 178 de cazuri.

Cu toate acestea, cifrele sunt încă mult sub vârful cazurilor, de 269, înregistrate în 2006. Numărul pacienților internați cu leziuni de cuțit a rămas la peste 230 în fiecare an până în 2011, când au început să scadă.

Datele HSE privind „atacuri cu cuțite” cuprind doar persoanele tratate ca pacienți internați. În datele HSE nu sunt înscrise leziuni mai puțin grave provocate cu cuțitul, care nu ar necesita ca victima să fie internată în spital.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro