🍀 Peste 320.000 de elevi se întorc astăzi la școală

Peste 320.000 de copii și adolescenți se vor întoarce în sălile de clasă în această dimineață pentru prima dată din decembrie. Cifrele includ mai mult de 260.000 de copii din școlile primareă, precum și 60.000 de studenți de Leaving Cert.

Școlile speciale se vor deschide și ele astăzi la capacitate maximă, în ultimele două săptămâni doar jumătate din elevi frecventând cursurile prin rotație.

Elevii au pierdut un total de 33 de zile de predare în școală în timpul închiderii.

Uniunea Profesorilor din Irlanda a cerut vigilență pentru a se asigura că întoarcerea este sigură și durabilă. Sindicatul a declarat că este „absolut imperativ să se respecte toate măsurile de protejare a sănătății și siguranței în școli”. Secretarul general al sindicatului, Michael Gillespie, a avertizat că, deși preferința profesorilor este revenirea la predarea și învățarea față în față “există o anxietate de înțeles în toate comunitățile școlare, în special având în vedere îngrijorările legate de noile tulpini ale virusului”.

🍀 Garda a identificat bărbații cu artificii de la protest – sunt preconizate noi arestări

Un ofițer Garda va fi supus unei intervenții chirurgicale după rănile suferite în timpul protestului antiblocare din Dublin.

Garda a identificat un grup care a lansat focuri de artificii asupra ofițerilor în timpul scenelor violente de pe Grafton Street din Dublin sâmbătă și se așteaptă să facă arestări noi în curând.

Grupul are în componență bărbați din zona Monkstown / Dún Laoghaire care au o istorie lungă de implicare în comportamente antisociale.

„Sunt o grămadă de interlopi care au terorizat zona Monkstown timp de ani de zile. Aceștia sunt organizați în sensul că lucrează împreună și sunt implicați în tot felul de lucruri. Dar în principal doar tâlhării”, a spus o sursă.

Garda are imagini clare ale grupului, inclusiv imagini cum pregătesc artificiile pentru a fi trase în timpul unei încăierări între Garda și protestatarii antiblocare.

Unul dintre membrii grupului, un tânăr de 30 de ani din sudul Dublinului, are o rachetă de artificii și trage spre un ofițer. Garda l-a identificat pe acest bărbat și pe unii dintre complicii săi și se așteaptă să facă arestări în curând. Unul dintre asociații săi, care poate fi văzut pe video încercând să dea cu piciorul într-un garda, este un tânăr de 27 de ani din sudul Dublinului, care are mai multe condamnări anterioare.

Treisprezece persoane au fost acuzate pentru infracțiuni de ordine publică legate de incidentul din Grafton Street sâmbătă în cadrul unei ședințe speciale a tribunalului districtual din Dublin. Niciunul dintre cei acuzați nu a fost implicat în incidentul cu artificii.

Trei Garda au suferit răni în timpul violențelor, dintre care unul urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale pentru o fractura la un picior. Un alt ofițer a suferit un timpan perforat.

Mulți mai mulți ofițeri au „umflături și vânătăi” din cauza proiectilelor și luptelor cu mulțimea, au spus surse, în timp ce alții au fost lăsați cu sechele în urma incidentelor.  O sursă a spus că au crezut la un moment dat că sunt atacați cu arme adevărate, mai degrabă decât cu artificii. De asemenea, protestatarii au aruncat cu pietre, sticlă și chiar cu bariere asupra ofițerilor.

Comisarul Garda Drew Harris a declarat sâmbătă că elemente de extremă dreaptă și extremă stânga au fost implicate în violențe. Declarația sa a alimentat speculațiile în rândul grupurilor de extremă dreaptă conform cărora cei care au instigat la violență erau agenți de stânga provocatori.

Dl Harris a emis duminică o declarație prin care a clarificat că nu a existat nici o implicare de extremă stângă. Se înțelege că Garda și dl Harris a crezut inițial că membrii Saoradh, un grup republican disident de extremă stânga cu legături cu Noul IRA, au fost prezenți ca contra manifestanți. Membrii Saoradh au contra manifestat anterior la evenimente de dreapta. Cu toate acestea, nu există dovezi că ar fi fost implicați în violențele de sâmbătă.

Domnul Harris a spus că marea majoritate a celor care au participat la protest „aparțin unui număr de facțiuni, inclusiv protestatari anti-vaccin, anti-mască și anti-blocare, grupuri de extremă dreapta și cei care intenționează să cauzeze probleme și dezordine”. “În ciuda indicațiilor inițiale, în urma unor investigații suplimentare, nu există dovezi coroborate ale faptului că facțiunile de stânga extremă sunt implicate”, a adăugat el.

Protestul antiblocare a fost organizat online de un grup numit RiseUp Éireann. În postările de pe rețelele de socializare, inclusiv pe Facebook și Instagram, le-a spus adepților să se adune la St Stephen’s Green la ora 14:00 pentru un eveniment „Unite the Tribes”.

Garda a fost la curent cu protestul și a instruit Biroul de Lucrări Publice să închidă parcul și Iveagh Gardens din apropiere, în cazul în care protestatarii s-ar muta acolo.

Organizatorii protestului au transmis participanților să se adune la intrarea în St Stephen’s Green, unde au fost dislocate unitatea de ordine publică Garda și ofițeri locali pentru a împiedica intrarea mulțimii.

Cea mai mare parte a mulțimii era pașnică, dar mai multe grupuri au început să abuzeze Garda și să instige la violență. Acestea includeau membri ai Partidului Național de extremă dreapta, filiala irlandeză a Proud Boys și foști membri ai Generation Identity.

În urma violențelor, majoritatea mulțimii s-au îndreptat spre GPO pe O’Connell Street, unde au fost adresate în difuzoare mesaje antiblocare.

RiseUp Éireann a declarat că evenimentul a fost un succes. „Irlanda s-a ridicat!” a postat organizația pe rețelele sociale. „Cea mai mare trezire este aici.” Grupul folosește frecvent conturile de socializare pentru a solicita încetarea imediată a blocajului și pentru a răspândi teorii ale conspirației, inclusiv că Covid-19 este o farsă.

În urma violențelor de sâmbătă, a susținut, fără dovezi, că „opoziția de control antifa Soros a finanțat violențele în încercarea de a-i face să arate prost. De asemenea, a susținut, din nou fără dovezi, că Garda a adus artificiile la eveniment.

Garda spune că este conștientă de planurile pentru cel puțin două alte proteste antiblocare considerate a avea potențialul de a deveni violente, inclusiv unul în Cork și unul în ziua de St Patrick’s în Dublin.

🍀 Varadkar va contacta giganții digitali legat de promovarea evenimentelor care încalcă legile de sănătate publică

Ca urmare a violențelor de la Dublin, Tánaiste este îngrijorat de utilizarea platformelor online de către grupuri care incită la nerespectarea legilor.

Tánaiste Leo Varadkar urmează să scrie marilor companii media pentru a-și arăta îngrijorarea cu privire la faptul că platformele lor sunt utilizate pentru a planifica evenimente care nu respectă legile de sănătate publică.

Vorbind după evenimentul antiblocare din centrul orașului Dublin, care a devenit violent în weekend, dl Varadkar a spus că este „foarte îngrijorat” că oamenii formează grupuri pe platformele digitale „pentru a găsi, organiza și încuraja oamenii” să respingă restricțiile Covid-19. „Aceasta variază de la organizarea de adunări și proteste, până la încurajarea oamenilor să își deschidă afacerile înainte de a li se permite să facă acest lucru”, a spus el.

Deși nu a numit companiile în mod specific, grupurile implicate în planificarea evenimentului de sâmbătă sunt active pe Facebook și pe aplicația Instagram, deținută tot de Facebook.

Aceștia sunt, de asemenea, activi pe o varietate de alte canale de socializare, iar capturile de ecran partajate online sugerează că unii participanți la eveniment comunică și prin intermediul serviciilor de mesagerie privată.

Dl Varadkar a spus că este „un credincios puternic în libertatea de exprimare”, dar că țara se afla în mijlocul „unei urgențe de sănătate naționale și globale”.

„Ceea ce am văzut pe străzile din Dublin săptămâna aceasta nu se poate întâmpla din nou. Voi scrie platformelor digitale pentru a-i presa pe responsabilitatea lor de a modera și elimina conținutul care încurajează un astfel de comportament “, a spus el.

🍀 Garda a dispersat o adunare la care participau aproximativ 200 de persoane la un cimitir din Limerick

Garda va pregăti dosare pentru directorul procuraturii publice după ce au dispersat un grup mare de oameni dintr-un cimitir în timp ce sărbătoreau ziua de naștere a unui decedat, în ceea ce Garda a descris ca fiind o „contravenție” a liniilor directoare Covid-19 de sănătate publică.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat și au pus muzică tare la un sistem audio, în Cimitirul Sf. Iosif, Rathkeale, Co Limerick, au adus mese, scaune, mâncare și băuturi răcoritoare, a declarat o sursă. Au fost puține persoane care au purtat măști și nu a fost respectată distanțarea socială, a adăugat sursa.

Garda a fost alertată, a sosit la fața locului și a dispersat grupul.

„Cu puțin înainte de ora 15:00, duminică, 28 februarie 2021, Gardaí din Rathkeale a ajuns la un cimitir local, unde un grup mare de oameni s-au adunat, încălcând măsurile actuale de sănătate publică”, a confirmat un purtător de cuvânt al Garda.

„Organizatorii adunării au fost identificați, iar cei prezenți s-au dispersat pașnic. Nu au fost făcute arestări.”


🍀 Bank of Ireland va închide 88 de sucursale

Bank of Ireland a publicat astăzi rezultatele financiare pe ultimul an. 

Banca Irlandei a declarat că își va reduce rețeaua de sucursale la 169 de la 257 după un acord cu An Post.

Anunțând rezultatele anuale, Bank of Ireland, a mai spus că își va reduce sucursalele din Irlanda de Nord la 13 de la 28 în prezent.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.

Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.

Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.

(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.