🍀 Nu va fi nici o deschidere majoră a economiei după 5 martie, spune Primul Ministru al Irlandei

Sectorul ospitalității va trebui să aștepte ca o bună parte a populației să fie vaccinată, înainte să poată deschidă, a spus Primul Ministru al Irlandei, Micheál Martin.

Micheál Martin a spus că probabil pe 5 martie nu va fi o redeschiderea majoră a economiei și că Guvernul va adopta o „abordare prudentă și conservatoare” pentru ridicarea restricțiilor de Nivelul 5.

Afirmând că redeschiderea sectorului ospitalității va fi întârziată până când programul de vaccinare va fi mult mai avansat, acesta a mai adăugat, „nu vorbesc neapărat de întregul sector al ospitalității – pot exista abordări diferite” sugerând că anumite sectoare pot fi redeschise.

Primul ministru a spus că crede că „vom avea un număr important și necesar de persoane vaccinate până la sfârșitul verii”. „Și anticipez că pe măsură ce trecem în al doilea și al treilea trimestru, problema va deveni administrarea vaccinului în sine, spre deosebire de o problemă de aprovizionare de acum.” Vorbind despre programul de vaccinare într-un interviu amplu la RTÉ, domnul Martin a spus: „Trebuie să fim atenți la luarea deciziilor” care depind de vaccin, deoarece „depinde de aprovizionarea cu vaccinuri”.

El a spus că Guvernul și-a îndeplinit până acum angajamentele pe care și le-a luat pentru vaccinarea rezidenților caselor de îngrijire medicală și a personalului, în afară de acele aziluri în care existau focare de Covid.

🍀 Nu vor exista adunări publice până când 70% din populație nu va fi vaccinată, spune un membru NPHET

Profesorul Philip Nolan spune că este posibil să trebuiască să așteptăm până când peste 70 la sută din populație este vaccinată până când se pot reîncepe adunări în masă, precum concerte și evenimente sportive mari.

Guvernul își propune ca toți adulții să fie vaccinați până în septembrie, cu 147.700 de prime doze de vaccin deja administrate în Irlanda și cu 13.800 de doze secundare, conform ultimelor cifre ale guvernului.

Prof. Nolan, care este șeful grupului consultativ de modelare epidemiologică a echipei naționale de urgență în domeniul sănătății publice (Nphet), a declarat că, în timp ce Irlanda se apropie de o etapă în care o redeschidere treptată a educației, țara se află departe de permiterea adunărilor publice mari.

„Înainte de a fi toți adunați la interior într-un cadru social intens, sau să existe adunări în masă foarte mari, va trebui să avem peste 70 la sută din populație imună și probabil chiar mai mare din cauza noilor variante.

“Până nu ne apropiem de pragul de imunitate dorit, genurile de adunări sociale mari sau foarte aglomerate din interior nu vor fi în siguranță”.

🍀 Membrii familiilor personalului spitalului Coombe au primit oferta de a fi vaccinați cu a doua doză

Maternitatea din Dublin a început rapelul în ultimele zile.

Membrii familiei directorului spitalului Coombe din Dublin și alți angajați care au primit în mod controversat prima doză de vaccin Covid-19, au fost vaccinați cu a doua doză de vaccin.

Coombe a vaccinat cu doze de vaccin Pfizer-BioNTech 16 membri ai familiei din personalul spitalului, inclusiv doi copii ai directorului spitalului, prof. Michael O’Connell, pe 8 ianuarie, după ce unele doze au rămas nefolosite în urma vaccinării a aproximativ 1.100 de angajați, doctori de familie și lucrători comunitari.

A doua doză a început să fie administrată săptămâna trecută și a fost oferită acelorași destinatari, conform regulilor de administrare a rapelului la 21 de zile de la prima doză.  .

O purtătoare de cuvânt a spitalului a spus: „În conformitate cu regulamentul, tuturor celor care au primit prima doză li s-a oferit cea de-a doua.” Ea nu a vrut să răspundă la alte întrebări cu privire la membrii familiei, citând un regulament european privind protecția datelor.


🍀 Turistilor li se poate da o amendă de 1.000 EURO pentru călătoriile neesențiale

Ofițerii emit o amendă ​​de 500 EURO călătorilor care se îndreaptă către un aeroport dacă călătoria lor nu este considerată esențială. Ofițerii pot, în teorie, să emită amenda și a doua oară oamenilor la întoarcerea lor dintr-o călătorie.

Surse afirmă că aplicarea mai severă a legii de către Garda la aeroport în ultima săptămână funcționează și chiar și oamenii care merg în călătorii de afaceri sunt interogați dacă călătoria lor este esențială.

Se întâmplă în timp ce Garda solicită crearea unor hoteluri de carantină care să cuprindă anumiți călători către stat, dar nu tot Garda nu dorește să preia responsabilitatea de a păzi facilitățile, potrivit unui expert.

Publicația Irish Mail, de duminică, a scris că peste 2.000 de amenzi au fost emise la nivel național în ultimele două săptămâni și cifra se așteaptă să crească în această săptămână.

‘Nu vă puteți părăsi casa decât dacă este esențial. Oamenii care conduc mașina pentru a merge la aeroport pentru o vacanță reprezintă o încălcare a legii, chiar și oamenii de afaceri sunt cercetați ”, a spus o sursă.

„Dacă sunteți oprit în drum spre aeroport și nu este considerată o călătorie esențială, veți fi sfătuiți să vă întoarceți acasă. Nu există puterea legală de a obliga pe cineva să se întoarcă acasă, dar veți fi avertizat și vi se va cere să renunțați. Dacă nu vă întoarceți înapoi, vi se vor prezenta consecințele și sistemul funcționează. ”

Mai multor persoane care s-au întors acasă dintr-o vacanță, li s-au emis amenzi prin poștă în ultimele zile.

‘Dacă vii prin aeroport și te întorci din vacanță, vei primi o amendă prin poștă pentru că Garda a fost informată că există reglementări și are puterea de a aplica aceste reglementări. Ați putea obține două amenzi prin poștă, aceasta este noua politică.”

Aproape 100 de amenzi pentru astfel de încălcări nu au fost plătite, rezultând în citații pentru instanță. Ofițerii îi urmăresc pe cei care au încălcat legea, pentru a soluționa amenda de 500 de euro.

„Acest lucru este monitorizat cu atenție și un ofițer superior se angajează cu instanța pentru a se asigura că citațiile sunt procesate și sunt comunicate oamenilor. Garda se angajează cu [DPP] pentru a se asigura că aceste cazuri sunt penalizate. Acestea sunt încălcări flagrante și vor fi în curând în instanță ”, a declarat o sursă.

„Regulamentele s-au îmbunătățit și sunt aplicabile și vor exista multe cazuri judiciare. Unii oameni nu plătesc amenzile și cred că le vor contesta în instanță. ”

🍀 Volumul mărfurilor din Marea Britanie a scăzut cu 50%

La o lună după sfârșitul perioadei de tranziție Brexit, autoritățile spun că volumul mărfurilor care intră în porturile irlandeze din Marea Britanie rămâne la aproximativ 50% din normal.

Cu toate acestea, cantitățile de mărfuri continuă să crească treptat săptămână pe săptămână, relatează agențiile de stat, cu o creștere de 11% a tranzitului săptămâna trecută comparativ cu ultimele șapte zile.

Preocupările legate de documentele post-Brexit, precum și întârzierile din porturi și modificările lanțurilor de aprovizionare au dus, de asemenea, la o creștere de 100% de la an la an, a volumului comerțului cu marfă care se face direct între Irlanda și Europa continentală.

Autoritățile spun că mărfurile continuă să se deplaseze în mod rezonabil liber prin porturile irlandeze, 80% din vehiculele sosite din Marea Britanie fiind direcționate pe un culoar verde, ceea ce înseamnă că nu sunt oprite pentru verificări suplimentare.

Cu toate acestea, volumul transportului de mărfuri rămâne mult mai mic decât în ​​mod normal, din cauza aprovizionării făcută înainte de Brexit, redirecționarea mărfurilor pe rute directe între Irlanda și Europa contintentală, cererea mai mică pentru unele produse din cauza restricțiilor Covid-19 și din cauza verificărilor suplimentare.

Transportatorii, companiile de transport de mărfuri, importatorii și exportatorii declară că sunt extrem de preocupați de cantitatea și complexitatea noilor documente necesare și sisteme introduse după ce Marea Britanie a devenit o țară din afara blocului comunitar.

Ei cred că multe companii britanice care exportă în Irlanda nu au fost pregătite pentru sfârșitul perioadei de tranziție la 31 decembrie și încă nu au reușit să facă față noilor cerințe complexe. Ca urmare, cantități mari de mărfuri rămân blocate la centrele de distribuție și depozitele din Marea Britanie.

Transportatorii irlandezi spun că acest lucru înseamnă că se întorc din Marea Britanie foarte des cu remorclei goale, situație care nu poate fi profitabilă.

Săptămâna trecută, Irish Road Haulage Association a avertizat guvernul și Comisia Europeană că, dacă nu există o reduceere a cerințelor de reglementare, va exista o oprire completă a comerțului dintre cele două insule.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 18 ianuarie și ea a intrat în vigoare pe 19 ianuarie.

Cei care se merg din Irlanda în România vor fi obligați să stea în carantină 14 zile. Deocamdată Irlanda nu este pe lista țărilor din care este nevoie și de un test PCR pentru Covid.

Sunt și mici excepții de la obligativitatea carantinei pentru 14 zile – cei care declară la graniță că vor rămâne în România mai puțin de 3 zile și au un test negativ, atunci nu mai trebuie să stea în izolare. Cei care vor să rămână mai mult, trebuie să stea în carantină, iar în a opta zi pot să facă un test PCR, iar dacă acesta este negativ, în a zecea zi pot să scape de măsura carantinei.