Averea celor nouă miliardari irlandezi a crescut cu 15,55 miliarde de euro de la începutul pandemiei Covid-19, potrivit unui nou raport realizat de organizația caritabilă Oxfam.

Această creștere de 55% ridică averea celor mai bogate persoane din Irlanda la un total de 51 de miliarde de euro.

Cu toate acestea, organizația caritabilă subliniază, de asemenea, că cele mai recente cifre arată că 691.587 de persoane din Irlanda se confruntă cu lipsuri, iar 204.710 dintre aceste persoane sunt copii.

La nivel mondial, organizația caritabilă afirmă că averea miliardarilor lumii a crescut mai mult în primii doi ani ai pandemiei Covid-19 decât în cei 23 de ani anteriori la un loc.

Creșterea este de așa natură încât averea totală a miliardarilor din întreaga lume este acum echivalentă cu 13,9% din PIB-ul global, față de 4,4% în 2000.

Raportul Oxfam, Profiting from Pain, estimează că miliardarii din sectoarele alimentar și energetic își măresc acum averile cu 1 miliard de dolari la fiecare două zile, crescând cu 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Raportul afirmă că cinci dintre cele mai mari companii energetice obțin împreună un profit de 2.600 de dolari în fiecare secundă, iar ca urmare există acum 62 de noi miliardari din domeniul alimentar.

De la începutul pandemiei, la începutul anului 2020, Oxfam susține că 573 de persoane au devenit miliardari, fiind creat încă unul la fiecare 30 de ore.

Cu toate acestea, potrivit organizației umanitare, se așteaptă ca în 2022 să intre în sărăcie extremă încă 263 de milioane de persoane, adică un milion de persoane la fiecare 33 de ore.

Studiul este publicat în contextul în care elita mondială se reunește din nou la Davos, în Elveția, cu ocazia Forumului Economic Mondial.

Este pentru prima dată când această reuniune are loc față în față de la începutul pandemiei.

“Miliardarii care au sosit la Davos au înregistrat o creștere incredibilă a averilor lor”, a declarat Jim Clarken, directorul general al Oxfam Irlanda.

“Pur și simplu, pandemia, urmată de creșterile abrupte ale prețurilor la alimente și energie, au fost o bunus pentru ei”, a spus el. “Între timp, decenii de progres în ceea ce privește eliminarea sărăciei extreme sunt acum în regres și milioane de oameni se confruntă cu creșteri imposibile ale costului pentru a rămâne pur și simplu în viață”, a adăugat el.

Cercetarea Oxfam arată, de asemenea, că, deși salariile nu au crescut prea mult, în ciuda inflației în creștere, companiile din sectoarele energetic, alimentar și farmaceutic înregistrează profituri record.

Raportul spune că, aici, în Irlanda, cinci dintre cele mai cunoscute companii energetice irlandeze au avut profituri anuale combinate de 280 de milioane de euro, chiar dacă rata anualizată de creștere a prețurilor pentru produsele energetice este de 43,6% și de 3,5% pentru alimente.

“Este de neconceput că unii profită de pe urma pandemiei și a consecințelor acesteia, în timp ce alții încearcă să aleagă între a-și plăti facturile de energie și a suferi de foame”, a declarat dl Clarken. “Averile miliardarilor nu au crescut pentru că sunt mai deștepți sau muncesc mai mult. Muncitorii muncesc mai mult, pentru un salariu mai mic și în condiții mai proaste.”

Organizația solicită introducerea unei taxe unice de solidaritate pe câștigurile excepționale ale miliardarilor din timpul pandemiei.

Acești bani ar fi folosiți, sugerează organizația, pentru a-i sprijini pe cei care se confruntă cu creșterea costurilor cu alimentele și energia și pentru a încuraja o redresare echitabilă și durabilă după Covid-19.

De asemenea, se dorește o taxă temporară de 90% pe profitul excedentar pentru a captura profiturile excepționale ale marilor corporații din toate industriile.

Oxfam estimează că un astfel de impozit pe 32 de multinaționale superprofitabile ar fi putut genera 104 miliarde de dolari în 2020.

Un impozit pe profitul excepțional numai pentru companiile energetice din Irlanda ar fi generat 60 de milioane de euro, preconizează organizația.

De asemenea, organizația urmărește să obțină impozite permanente pe avere, care, la 2% pentru milionari și 5% pentru miliardari, ar putea genera 2.520 de miliarde de dolari pe an.

Aceasta ar putea scoate din sărăcie 2,3 miliarde de oameni, ar putea produce suficiente vaccinuri pentru întreaga lume și ar putea asigura asistență medicală universală și protecție socială pentru toți cei care trăiesc în țările cu venituri mici și medii inferioare.

Oxfam consideră că un impozit pe avere de 1,5% pentru milionarii irlandezi care dețin peste 4 milioane de euro ar putea genera venituri fiscale de 4 miliarde de euro. În timp ce un impozit pe avere de 1,5% pentru miliardarii irlandezi ar putea produce peste 0,7 miliarde de euro.