Primul Ministru al Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că nu crede că guvernul irlandez va prezenta condoleanțe Rusiei în cazul morții lui Vladimir Putin.

Dl Varadkar a răspuns la o întrebare referitoare la politica externă istorică a Irlandei, relatează un articol din Independent. El a spus că nu crede că o delegație irlandeză va fi prezentă la funeraliile președintelui rus. Situația ipotetică se referă la evenimente de acum aproape 80 de ani.

Guvernul irlandez a aderat la o politică strictă de neutralitate pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, Eamon de Valera, pe atunci premier și ministru al afacerilor externe, a stârnit indignare în rândul comunității internaționale atunci când și-a exprimat condoleanțele față de ministrul irlandez al Germaniei, Eduard Hempel, după moartea prin sinucidere a lui Adolf Hitler în 1945. Evenimentul a cauzat daune semnificative reputației domnului de Valera și Irlandei și este considerat un moment important în istoria neutralității irlandeze.

Enigma diplomatică a fost adusă în secolul 21 în această săptămână, în cadrul unei ședințe de informare post-Cabinet cu dl Varadkar.

În timp ce Irlanda insistă să continue să folosească o politică de neutralitate, miniștrii guvernamentali de rang înalt spun că aceasta se referă mai degrabă la neutralitatea militară decât la cea politică.

Săptămâna trecută, dl Varadkar s-a angajat să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, atunci când l-a vizitat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la Kiev.

El a anunțat, de asemenea, o finanțare suplimentară de milioane de euro pentru ajutorul umanitar acordat Ucrainei.

În urma călătoriei, taoiseach-ul a fost întrebat despre acțiunile domnului de Valera după moartea lui Hitler.

Întrebat de reporteri dacă Irlanda ar oferi condoleanțe similare Rusiei în cazul morții dlui Putin, dl Varadkar a răspuns: “Nu cred.”. Făcând o scurtă pauză pentru a se gândi la evenimentul teoretic, el a adăugat: “Este o întrebare bună, nu m-am gândit la ea înainte.” Dl Varadkar, căruia i s-a interzis să călătorească în Rusia anul trecut, a concluzionat: “Nu mi-aș imagina că vom fi reprezentați la înmormântare”.

În noiembrie, Kremlinul a declarat că a plasat 52 de “reprezentanți cheie” din Irlanda pe o listă de sancțiuni pentru exprimarea a ceea ce a afirmat că este un sentiment rusofob.