🍀 Inflația în Irlanda a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 38 de ani

Inflația în Irlanda a crescut la cea mai mare rată din 1984 încoace.

Noile cifre ale Oficiului Central de Statistică (CSO) arată că inflația a ajuns la 7,8% în luna mai, față de 7% în aprilie. Creșterea a fost determinată în mare parte de creșterile prețurilor la combustibili.Criza costului vieții cu care se confruntă familiile din întreaga țară a dominat politica din Irlanda în ultimele luni, pe fondul preocupărilor legate de impactul asupra celor mai săraci.

Colin Cotter, un statistician al CSO, a declarat: “Prețurile au crescut anual din aprilie 2021, cu o inflație anuală de 5,0% sau mai mult înregistrată în fiecare lună din octombrie 2021”. Potrivit datelor CSO, prețurile la electricitate au sărit cu 41% în ultimul an, în timp ce uleiul pentru încălzirea locuinței a crescut cu peste 100%. De asemenea, costul motorinei a crescut cu 42%, iar cel al benzinei cu 26%.

🍀 Trei sferturi dintre irlandezi cred că reacția guvernului la pandemia Covid-19 a avut ca scop protejarea propriei reputații, potrivit unui studiu recent.

Cercetarea a fost realizată de Policy Expertise and Trust in Action (PERITIA), un proiect al UCD care a cercetat alte șase țări europene pentru a investiga încrederea publicului în expertiză.

În timp ce aproape 75% dintre irlandezi cred că răspunsul guvernului la Covid-19 a fost motivat de protejarea propriei reputații, 58% au considerat că “a face mulți bani” de pe urma pandemiei a fost, de asemenea, o prioritate pentru guvern. În schimb, competența oamenilor de știință care au reacționat la pandemie a fost judecată mult mai favorabil, în special în Irlanda, unde aceștia au obținut cel mai mare punctaj dintre țările intervievate la o serie de măsuri.

În Italia, 73% dintre oameni au declarat că răspunsul Covid-19 al guvernului lor a fost motivat de protejarea reputației sale. În timp ce în Regatul Unit, 61% dintre respondenți au considerat că guvernul lor a fost motivat de bani.

Doar 12% dintre persoanele din Irlanda au considerat că oamenii de știință implicați în combaterea Covid au fost ineficienți, față de 59% care au afirmat că aceștia au avut o performanță bună. În timp ce puțin mai mult de unul din zece (13 la sută) a crezut că oamenii de știință au fost necinstiți în abordarea pandemiei.

Profesoara Maria Baghramian, de la University College Dublin și șefa proiectului PERITIA, a declarat că un punct cheie al studiului a fost nivelul ridicat de credință și încredere al irlandezilor în sfaturile comunității științifice.

“Având în vedere respectul ridicat față de oamenii de știință din Irlanda, acest lucru poate că validează, sau cel puțin explică, decizia guvernului de a plasa NPHET [National Public Health Emergency Team] în fruntea consilierii publice cu privire la acțiunile și măsurile de combatere a Covid-19 în timpul pandemiei”, a spus ea. “Sfaturile lor aveau mai multe șanse să fie ascultate și să fie de încredere”.

Sondajul a arătat că publicul irlandez a acordat o mare considerație opiniilor oamenilor de știință, 77% dintre aceștia afirmând că oamenii de știință au fost motivați de preocuparea pentru cei care ar putea fi cel mai probabil afectați de Covid sau au luat măsuri pentru a o aborda, în comparație cu cei 63% care au spus același lucru despre guvern.

Aproximativ 76 la sută au crezut că oamenii de știință au fost motivați de gândul că publicul se bazează pe ei, față de 59 la sută care au considerat că Guvernul a împărtășit această preocupare.

Percepțiile altor instituții, cum ar fi Comisia Europeană, au fost, de asemenea, favorabile, doar 16% dintre respondenții din Irlanda considerând Comisia Europeană ca fiind necinstită în gestionarea pandemiei Covid. Acesta a fost cel mai mic scor dintre națiunile intervievate și se compară favorabil cu media celor șase țări, de 23 %. Germania și Polonia au avut cele mai negative opinii despre Comisie, cu 28% și, respectiv, 25% având o părere nefavorabilă despre onestitatea acesteia.

Acest ultim sondaj a acoperit șase țări – Irlanda, Regatul Unit, Italia, Germania, Norvegia și Polonia – și a intervievat 12 000 de persoane.

Țările au fost selectate pentru a reflecta diferențele dintre factori precum localizarea în Europa, mărimea populației, nivelul PIB-ului, structura politică și nivelul de încredere în instituții, așa cum au fost măsurate în studiile anterioare.

🍀 Un băiat (17 ani) a murit în urma unei coliziuni între un camion și o mașină în Cavan

O femeie în vârstă de 50 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost duși la Spitalul General Cavan pentru a fi tratați pentru rănile lor, care sunt grave, dar nu le pun viața în pericol.

Un băiat în vârstă de 17 ani a murit în urma unei coliziuni rutiere între două vehicule, în care au fost implicate un autoturism și un camion, joi, în Co Cavan. Incidentul a avut loc pe N3, Kilnalack, în jurul orei 18:00. Băiatul a fost grav rănit în timpul coliziunii și a fost transportat la Spitalul General Cavan, unde a murit.O femeie în vârstă de 50 de ani și un bărbat de 40 de ani au fost, de asemenea, duși la Spitalul General Cavan pentru a fi tratați pentru rănile lor, care au fost considerate grave, dar care nu le pun viața în pericol.

Șoseaua a fost închisă pentru a permite efectuarea unei examinări tehnice de către investigatorii criminaliști de coliziune de la Garda. Joi seară au fost puse în aplicare devieri locale. Gardaí face apel la orice martor al coliziunii să se prezinte. Orice utilizator al drumului care ar putea avea înregistrări video, inclusiv camere de bord, și care se deplasa pe N3 între Butlersbridge și Belturbet, între orele 17.45 și 18.30, este rugat să pună aceste înregistrări la dispoziția polițiștilor care investighează accidentul.

Orice persoană care deține informații este rugată să contacteze stația Garda Cavan la numărul de telefon 049 436 8800, linia confidențială Garda la numărul 1800 666 111 sau orice stație Garda.

🍀 Spitalul Mater îndeamnă populația să evite departamentul de urgență din cauza “presiunii extreme

Spitalul spune că pacienții cu afecțiuni care nu sunt urgente se confruntă cu ‘timpi de așteptare lungi’. Spitalul Mater a făcut apel la public să evite, dacă este posibil, departamentul său de urgență (Urgențe), deoarece serviciile se află sub “presiune extremă”.

Serviciul de sănătate a fost supus unui stres considerabil în ultimele luni, cu prezențe pentru tratament de urgență care au atins niveluri record și numărul de cărucioare care încep să se apropie din nou de nivelurile anterioare pandemiei. Într-o declarație de joi, Mater a declarat că serviciile spitalicești se află “sub o presiune extremă din cauza numărului mare de prezentări la urgențe”. “Pacienții care se prezintă la serviciul nostru de urgență cu afecțiuni care nu sunt urgente se confruntă, din păcate, cu timpi de așteptare lungi pentru a fi consultați”, se arată în declarație. “Acolo unde este posibil, Mater îi sfătuiește pe pacienții cu afecțiuni care nu sunt urgente să solicite asistență din partea altor părți ale serviciului de sănătate, cum ar fi unitățile de răni minore sau medicul lor de familie”.

Declarația a adăugat: “Cu toate acestea, orice pacient care are nevoie de îngrijiri spitalicești de urgență va fi, desigur, consultat, iar Mater îi îndeamnă pe acești pacienți să nu întârzie și să caute astfel de îngrijiri.” Spitalul și-a cerut scuze pentru orice inconvenient cauzat și a mulțumit publicului pentru înțelegere și cooperare.

Situația vine în urma cifrelor furnizate de Organizația irlandeză a asistenților și moașelor (INMO), care a detaliat că un total de 481 de pacienți așteptau pe cărucioare joi dimineața. Dintre aceștia, 395 așteptau în secțiile de urgență ale spitalelor din întregul stat, iar restul în saloane.

Spitalul Universitar din Limerick (UHL) avea cel mai mare număr de pacienți pe cărucioare, 46, urmat de Spitalul Universitar din Galway, 45, și de spitalul Mater, 42.

Este pentru a doua oară în această săptămână când un spital de boli acute a avertizat publicul cu privire la presiunea cu care se confruntă. Miercuri, Spitalul Universitar din Cork a avertizat în legătură cu întârzierile mari pentru pacienți din cauza unui număr mare de prezentări. Un purtător de cuvânt a declarat că serviciul de urgență a fost “extrem de ocupat” timp de mai multe zile, ca urmare a “unui număr mare de pacienți foarte bolnavi care necesită internare”.

Săptămâna trecută, UHL a anulat o serie de programări programate din cauza creșterii numărului de prezențe la Urgențe.

INMO a solicitat o abordare la nivelul întregului guvern pentru a aborda problema supraaglomerării spitalelor.

🍀 Un bărbat acuzat de uciderea soției și a copiilor a fost găsit mort în închisoare

Un bărbat care urma să fie judecat săptămâna viitoare pentru uciderea soției și a celor doi copii în sudul Dublinului a fost găsit mort în închisoare. Sameer Syed a fost găsit în celula sa din închisoarea Midlands joi după-amiază.

Într-o declarație, Serviciul penitenciar irlandez a declarat că poate confirma “decesul unui deținut în închisoarea Midlands”. Nu există detalii privind circumstanțele în care a survenit decesul. Cu toate acestea, Serviciul irlandez de penitenciare a declarat că toate decesele în custodie sunt investigate de către serviciu, inspectorul închisorilor și gardaí.

Dl Syed urma să fie judecat miercurea viitoare la Curtea Penală Centrală pentru uciderea soției sale de 37 de ani, Seema Banu, a fiicei sale de 11 ani, Asfira Riza, și a fiului său de șase ani, Faizan Syed. Aceștia au fost găsiți morți în locuința lor din Llewellyn Court, în Rathfarnham din Dublin, în octombrie 2020. Familia se mutase recent în Irlanda din India.