🍀 12 milioane de euro din salarii neplătite

În ultimii cinci ani și jumătate, un organism de control al statului a recuperat peste 12 milioane de euro din salariile neplătite de la angajatori.

Acest lucru a fost realizat în urma unor investigații efectuate de Comisia pentru relații la locul de muncă (WRC). WRC lucrează în numele Departamentului pentru Întreprinderi, Comerț și Ocuparea Forței de Muncă. Din 2017, aceasta a efectuat peste 29 000 de inspecții la locurile de muncă. Aceștia verifică dacă afacerile își respectă obligațiile legale și dispun ca orice sumă de bani restantă să fie dată angajaților. În ultimii cinci ani și jumătate, aceștia au recuperat peste 12 milioane de euro în salarii neplătite.

Purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru drepturile angajaților, Louise O’Reilly, explică de ce. “O parte din această sumă se datorează faptului că banii au fost reținuți pentru că angajații nu au fost plătiți la tariful corect pentru locul de muncă, sau pentru că nu au fost plătiți la tariful corect pentru orele suplimentare, sau nu au fost plătiți suficient. “Acestea sunt cazurile care au rezultat în urma cărora s-au făcut contestații sau au avut loc investigații”.

O cincime din banii recuperați din 2017 încoace au provenit din sectorul comerțului cu ridicata și cu amănuntul, cu 2,4 milioane de euro. Alte domenii cu sume mari de salarii neplătite includ sectorul alimentar și al băuturilor, agricultura, hotelurile și construcțiile. În total, WRC a identificat 1437 de încălcări ale salariului minim național în ultimii cinci ani și jumătate.

🍀 Chiriile medii cresc cu 12,6%, în timp ce oferta de locuințe se prăbușește

Chiriile de pe piață în al doilea trimestru al acestui an au fost în medie cu 12,6% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit celui mai recent raport al site-ului imobiliar Daft.ie.

Chiria medie de piață la nivel național între aprilie și iunie a fost de 1.618 euro pe lună, în creștere cu 3,3% față de primele trei luni ale anului, se arată în raport. Rata anuală a inflației de 12,6% la nivel național este cea mai mare înregistrată în raportul Daft.ie de la lansarea sa în 2006, depășind precedentul vârf de 11,8% de la sfârșitul anului 2016.

La nivel național, existau doar 716 locuințe disponibile pentru închiriere la începutul lunii august, în scădere de la aproape 2.500 în urmă cu un an și un alt nou minim istoric într-o serie care se întinde din 2006. Rata inflației în Dublin, de 12,7%, a fost peste media națională pentru prima dată în 2018, în timp ce în orașul Cork, variația anuală a chiriilor de pe piață a fost de 11,8%. Rata inflației în celelalte trei orașe principale – Galway, Limerick și Waterford – a fost mai mare, variind de la 16,4 la sută în Galway la 17,7 la sută în Limerick. În afara orașelor, creșterea medie anuală a chiriilor de pe piață a fost de 12%.

Așa cum s-a întâmplat în mod constant în cea mai mare parte a ultimului deceniu, creșterea chiriilor de pe piață în întreaga țară a fost determinată de o nouă înăsprire a disponibilității chiriilor. Cu toate acestea, penuria de locuințe de închiriat a fost fără precedent în ultimul an, adaugă raportul. Comparativ cu 2009, disponibilitatea chiriilor a scăzut cu 97% la nivel național.

Raportul include o analiză a 75 de ansambluri locative cu mai multe unități, care se estimează că au adăugat aproape 1.000 de noi locuințe de închiriat în ultimele nouă luni, adică aproximativ 25 de locuințe noi pe săptămână. Din cele 7.500 de locuințe din aceste ansambluri, se estimează că aproape 95 la sută sunt ocupate, pe baza informațiilor disponibile în mod public. De asemenea, în raport se regăsește o analiză a cifrelor furnizate de Cortland Consult cu privire la stocul de noi locuințe de închiriat.

În ultimul an, portofoliul a crescut cu aproximativ 23.000, reprezentând o creștere de 13.000 de locuințe în construcție și 28.000 pentru care a fost depusă o cerere de planificare – precum și o scădere de 17.500 de locuințe în faza de preplanificare. Stocul de locuințe de închiriat pentru care s-a acordat un plan de urbanism, dar a căror construcție nu a început încă, rămâne stabil la 43.000.

Chiriile medii, și variația de la an la an, în al doilea trimestru al anului 2022: Dublin: 2.170 de euro, în creștere cu 12,7 % față de anul precedent – Orașul Cork: 1.670 de euro, în creștere cu 11,8 la sută – Orașul Galway: 1.663 de euro, în creștere cu 16,4 la sută – Orașul Limerick: 1.559 de euro, în creștere cu 17,7%. – Orașul Waterford: 1.312 euro, în creștere cu 17,1%. – Restul țării: 1.255 de euro, în creștere cu 12 procente

🍀 Met Éireann emite un cod galben de temperaturi ridicate

Met Éireann a emis o avertizare de căldură pentru 18 comitate din Irlanda. Avertizarea cod galben a meteorologilor privind temperaturile ridicate intră în vigoare pentru toate comitatele din Leinster și Munster începând de joi la prânz și va rămâne în vigoare până duminică la ora 6 dimineața.

Miercuri, va fi o zi caldă, uscată și însorită, cu briză ușoară. Temperaturi maxime de 23-27 grade, cele mai ridicate în Leinster și Munster. Va fi un pic mai răcoare în zonele de coastă din nord-vest, unde vântul va fi moderat de la sud-vest la vest.

Se așteaptă să fie “foarte cald sau cald joi, vineri și sâmbătă”, cu temperaturi maxime care vor urca până la 27-29C.

Met Éireann a declarat că va fi, de asemenea, cald pe timp de noapte, temperaturile rămânând în general peste 15C. Este posibil ca temperaturile din timpul zilei să nu fie la fel de ridicate în zonele de coastă din cauza brizei marine.

Impactul acestei vreme neobișnuit de caldă pentru luna august include stresul termic, în special pentru populația mai vulnerabilă, un indice UV solar ridicat și un risc de incidente legate de apă.

Autoritatea pentru Siguranță Rutieră (RSA), le cere utilizatorilor de drumuri să dea dovadă de prudență în timpul caniculei. În special, RSA îi sfătuiește pe participanții la trafic să fie conștienți de pericolele reprezentate de “strălucirea soarelui”, în special la intersecții și la trecerile de drumuri. Acest lucru poate duce la o orbire sau orbire temporară a șoferilor din cauza intensității și strălucirii soarelui. De asemenea, îi sfătuiește pe participanții la trafic să se asigure că au suficientă apă, să se asigure că parbrizul șoferilor a fost curățat de grăsime sau murdărie și să fie atenți la participanții la trafic vulnerabili.

🍀 Programările de rapel Covid-19 deschise pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani

Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt invitate să se prezinte pentru următorul vaccin de rapel Covid-19.

Începând de astăzi, persoanele din această grupă de vârstă și femeile însărcinate pot face o programare pentru o doză de rapel prin intermediul Health Service Executive. Aceste vaccinări vor începe lunea viitoare pe 15 august.

Dr. Colm Henry, șeful HSE, ofițer clinic principal, i-a îndemnat pe cei eligibili să accepte oferta, spunând că aceasta va oferi “protecție continuă împotriva cazurilor grave și va crește imunitatea împotriva infecției cu Covid-19, despre care știm că tinde să se reducă după o perioadă de câteva luni de la ultimul vaccin”.

Persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani și persoanele cu afecțiuni pe termen lung vor primi, de asemenea, vaccinuri de rapel în următoarele săptămâni.

Responsabilul național al HSE pentru programul de vaccinare împotriva Covid-19, Eileen Whelan, a declarat “În următoarele câteva săptămâni, vor fi oferite vaccinuri de rapel persoanelor cu vârste cuprinse între 50-64 de ani și persoanelor cu afecțiuni de lungă durată. “Inițial, invităm oamenii în categorii de vârstă de 5 ani, începând cu persoanele cu vârste cuprinse între 60 și 64 de ani, pentru a ne asigura că oamenii au o experiență ușoară în ceea ce privește programarea online și obținerea vaccinului.” Persoanele care sunt însărcinate în mai mult de 16 săptămâni vor fi, de asemenea, invitate să își rezerve următorul rapel la un centru de vaccinare HSE sau de la medicii de familie participanți.

Între timp, HSE a declarat că va invita în curând, de asemenea, prin intermediul părinților lor, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani care sunt imunocompromiși și care urmează să facă acum un al doilea rapel.

🍀 O persoană înșelată a pierdut în medie 1700 de euro

Victimele escrocheriilor prin SMS sau “smishing” au fost înșelate cu o sumă medie de 1.700 de euro în prima jumătate a acestui an, potrivit noilor cifre furnizate de FraudSMART, inițiativa de conștientizare a fraudei condusă de Banking & Payments Federation Ireland (BPFI).

Aceste înșelăciuni prin mesaje text aproape că s-au dublat în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cifrele arată, de asemenea, că, în aceeași perioadă, afacerile au fost înșelate cu o medie de 14.000 de euro din cauza fraudelor cu facturi.

FraudSMART îndeamnă consumatorii și întreprinderile să fie în alertă pentru escrocheriile de tip “impersonare”, în condițiile în care mii de clienți ai băncilor se pregătesc să își mute conturile bancare în următoarele luni, ca urmare a retragerii Ulster Bank și KBC de pe piața irlandeză. Clienții sunt sfătuiți să nu răspundă la mesaje cu informații personale, să nu dea clic pe link-uri fără a le verifica mai întâi și să nu dea niciodată un mesaj sau un e-mail de la o bancă pentru a obține informații personale. Clienții sunt sfătuiți să își contacteze direct banca.

Niamh Davenport, șefa BPFI financiar și liderul FraudSMART, a declarat: “Pentru clienții persoane fizice, ne așteptăm ca escrocii să folosească această perioadă de tranziție a conturilor pentru a obține informații personale sub pretextul unei probleme legate de înființarea sau schimbarea noului cont al unui client. “Îi avertizăm pe consumatori să fie atenți la mesajele text care semnalează o fraudă în contul bancar sau anularea iminentă a salariului, a ordinelor permanente sau a debitelor directe la utilități și care apoi continuă să ceară informații personale sau detalii despre cont. “Suntem conștienți de faptul că escrocii au început recent să urmărească aceste mesaje cu un apel telefonic de la un număr care pare a fi banca dumneavoastră.”

În ceea ce privește afacerile, dna Davenport a îndemnat IMM-urile să fie conștiente de frauda cu facturi. “De asemenea, lansăm un avertisment serios pentru întreprinderile care sunt deosebit de vulnerabile în contextul actual. În condițiile în care peste 70.000 de întreprinderi urmează să își mute conturile, există o amenințare mai mare ca niciodată de fraudă cu facturi ale cărei efecte pot fi devastatoare, în special pentru IMM-uri. “Deja în acest an, membrii FraudSMART au înregistrat peste 100 de cazuri de fraudă cu facturi, întreprinderile suferind pierderi medii de 14.000 de euro, dar care pot ajunge până la 50.000 de euro. “Frauda cu facturi presupune ca un escroc să notifice compania dumneavoastră că detaliile de plată ale furnizorului s-au schimbat și să furnizeze detalii alternative pentru a vă înșela.

“Escrocul ar putea pretinde că este de la furnizorul autentic al companiei dumneavoastră sau chiar să se dea drept membru al propriei firme. Având în vedere că atât de multe întreprinderi își vor schimba acum în mod legitim detaliile contului, acest lucru oferă ocazia perfectă pentru infractori de a profita.”