În ultimii doi ani, în Irlanda au avut loc peste 6.200 de decese legate de Covid-19 în ultimii doi ani, arată noile cifre.

Pe baza datelor privind mortalitatea raportate la Departamentul de Sănătate, peste 1.000 dintre aceste decese au avut loc în primele patru săptămâni din 2021, potrivit Biroului Central de Statistică (CSO).

CSO a publicat o serie de cifre care arată impactul coronavirusului asupra Irlandei de la data primului caz confirmat, la 29 februarie 2020.

CSO a declarat că Covid a afectat fiecare aspect al vieții în Irlanda, iar șocul virusului este încă resimțit și măsurat după doi ani. O purtătoare de cuvânt a declarat că impactul pandemiei asupra societății irlandeze se va resimți și în anii următori.

Cifrele publicate recent arată că 90 la sută dintre decese au implicat persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Acest grup de vârstă a reprezentat, de asemenea, 50 la sută din toți cei internați în spital între martie 2020 și decembrie 2021.

Bărbații au reprezentat 52 la sută din internările în spital și 63 la sută din internările la terapie intensivă de la începutul pandemiei.

Între timp, cifrele arată că ocuparea forței de muncă a crescut cu 229.100, ajungând la 2.506.000 de persoane la sfârșitul anului trecut, depășind 2,5 milioane pentru prima dată de la începutul seriei, în 1998.

“Impactul virusului asupra economiei a fost semnificativ”, a declarat purtătoarea de cuvânt a CSO.

“În timp ce măsura standard ajustată sezonier a șomajului lunar a fost de 5,3% în ianuarie 2022, măsura șomajului ajustată Covid-19 ar putea indica o rată de 7,8% dacă toți solicitanții indemnizației de șomaj pandemic (PUP) ar fi clasificați ca șomeri.

“Această măsură alternativă este în creștere de la o rată de 7,4% în decembrie 2021 și în scădere de la 27,1% în ianuarie 2021”.

Cel mai recent registru al persoanelor care nu muncesc arată că la sfârșitul lunii ianuarie 2022 erau cu 410.551 mai puține persoane care primeau PUP decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Economiile gospodăriilor din ianuarie 2020 până la sfârșitul lunii septembrie 2021 au fost de 54 de miliarde de euro, comparativ cu 20,8 miliarde de euro pentru perioada echivalentă de dinaintea pandemiei.

Restricțiile introduse de Guvern pentru a controla răspândirea pandemiei au afectat, de asemenea, ratele criminalității și tipurile de infracțiuni comise.

Publicația Recorded Crime (infracțiuni înregistrate la mijlocul anului 2021) a constatat că peste 13 500 de fraude au fost înregistrate în perioada de 12 luni, comparativ cu puțin sub 8 000 în anul precedent – o creștere de 72%, determinată în mare parte de tranzacții neautorizate și de încercările de a obține informații personale sau bancare online sau prin telefon.

Numărul infracțiunilor înregistrate în majoritatea celorlalte categorii a scăzut în comparație cu anul precedent – spargerile au scăzut cu 36%, furturile au scăzut cu 20%, iar tâlhăriile au scăzut cu 18%.

În cele 12 luni până în septembrie 2021 au existat cu 15 incidente mai puține de omor sau omor prin imprudență decât în anul precedent, dar a existat o creștere de 10% a numărului de infracțiuni clasificate ca infracțiuni sexuale.

Având în vedere că tot mai multe persoane lucrează de acasă, sondajul CSO Pulse Survey on Remote Working a constatat că 88% dintre persoanele care pot lucra de la distanță ar dori să o facă atunci când toate restricțiile vor fi eliminate.

Aproape trei sferturi dintre cei care lucrează de la distanță consideră că acum au mai mult timp pentru a face lucruri pe care nu au avut ocazia să le facă înainte de pandemie.

Aproximativ 30 % dintre persoanele angajate al căror loc de muncă actual nu poate fi ocupat la distanță ar fi cu siguranță sau probabil atrase de un nou loc de muncă care ar putea fi ocupat la distanță.

Întrebați despre cumpărarea de produse online, șase din zece persoane au declarat că se orientează în principal către comercianți cu amănuntul care au sediul fie în localitatea lor, fie în altă parte în Irlanda, indiferent de preț.

Raportul de presă al CSO poate fi citit AICI