12 februarie în istoria Irlandei

1722 – Thomas Burgh, MP pentru Naas, și Richard Stewart, MP pentru Strabane, primesc primele 2.000 de lire sterline dintr-un total de 8.000 de lire sterline de la parlamentul irlandez pentru operarea carierei lor de la Ballycastle, Co. Antrim.

1782 – Dreptul de habeas corpus este introdus în Irlanda. Acest pas a fost semnificativ pentru consolidarea drepturilor civile, oferind o protecție legală împotriva arestării arbitrare.

1820 – Navele East Indian și Fanny, având la bord aproximativ 350 de emigranți irlandezi, pleacă din Cork către Colonia Capului, transportând unii dintre “colonizatorii din 1820”. Acest moment a marcat începutul unei semnificative emigrații irlandeze, având un impact de durată asupra diasporei irlandeze.

1848 – John Mitchel publică primul număr al “United Irishmen”, un ziar care a jucat un rol important în mișcarea naționalistă irlandeză.

1923 – Nașterea în Castledawson, Co. Derry/Londonderry, a lui James Chichester-Clark, Prim Ministru al Irlandei de Nord între 1969 și 1971. Mandatul său a coincis cu o perioadă tumultoasă a conflictului nord-irlandez, cunoscut și ca “The Troubles”.

1930 – Este numit primul Consiliu de Cenzură al Statului Liber, marcând începutul unei ere de restricții asupra libertății de exprimare în Irlanda.

1945 – Nașterea în Dublin a lui Jimmy Keaveney, fotbalist gaelic renumit pentru contribuțiile sale la echipa Dublin.

1949 – Nașterea în Dún Laoghaire, Co. Dublin, a lui Fergus Slattery, jucător de rugby celebru pentru performanțele sale pe plan național și internațional.

1971 – Delia Murphy, cântăreață de balade, decedează. A fost o figură emblematică a muzicii irlandeze, păstrând și promovând folclorul tradițional.

1976 – Frank Stagg, prizonier politic irlandez, decedează în urma unei greve a foamei într-o închisoare engleză, subliniind tensiunile politice și cererile pentru drepturi civile și naționale în Irlanda.

1989 – Patrick Finucane este asasinat de asasini unioniști; Finucane, care a fost avocat pentru grevistul republican Bobby Sands, a fost împușcat mortal în fața casei sale din nordul Belfastului, în fața soției și copiilor săi.

1998 – IRA insistă că armistițiul lor este încă în vigoare, în ciuda “speculațiilor legate de recentele crime din Belfast”. Aceasta reflectă complexitatea procesului de pace din Irlanda de Nord.

1998 – Se confirmă că Irlanda are una dintre cele mai bune economii din Europa și capacitatea sa de a concura la nivel global depășește Germania și Franța, subliniind succesul modelului economic irlandez.

1999 – Președinta Mary McAleese spune că Papa Ioan Paul al II-lea i-a spus, în cadrul întâlnirii lor private de la Vatican, că ia în considerare o nouă vizită în Irlanda.

1999 – Legendă literară John B. Keane dezvăluie că a început să scrie din nou după o pauză de patru ani din cauza bolii, marcând revenirea unui scriitor iubit.

1999 – O nouă furtună politică izbucnește după ce președintele Sinn Féin, Gerry Adams, prezice că Nordul se va îndrepta spre o Irlandă unită în următorii 15 ani.

2002 – Ministrul Sănătății, Micheál Martin, promite să continue cu restricții suplimentare asupra fumatului în pub-uri, în ciuda opoziției din partea publicanilor.

2002 – Două companii de film din Dublin sunt nominalizate pentru Oscaruri în categoria Cel mai bun scurtmetraj animat, iar cântăreața/compozitoarea din Donegal, Enya, este nominalizată pentru cea mai bună melodie cu “May It Be”, din coloana sonoră a filmului “Lord of the Rings”.

2003 – Muzicienii irlandezi speră că apelul lor de a opri realimentarea cu combustibil a aeronavelor militare americane la Shannon va rezona cu Guvernul. Peste 50 de acte de top au semnat o scrisoare deschisă care va fi trimisă Taoiseach-ului, cerându-i să pună capăt oprirei pentru realimentare la aeroport.

2003 – Misterul înconjoară identitatea unui artist, deoarece 24 dintre picturile sale sunt lansate la Muzeul Irlandez de Artă Modernă (IMMA). Cunoscut doar sub numele de „John the Painter”, acesta a fost în îngrijire psihiatrică în orașul Cork de mai mult de 30 de ani.

2003 – Discuțiile între Taoiseach, Prim-ministrul britanic și politicienii nord-irlandezi se încheie la Castelul Hillsborough, Co Down, marcând un moment important în eforturile de pace din Irlanda de Nord.