Un plan ambițios, care ar putea aduce până la 12 milioane de euro anual în visteria Dublinului, stârnește un val de controverse. Este vorba despre o taxă turistică aplicată camerelor de hotel – o inițiativă susținută de cele patru autorități locale din capitala Irlandei, ce ar putea intra în vigoare chiar din luna septembrie. Ideea a fost discutată intens în emisiunea „Today with Claire Byrne” de la RTÉ, unde susținătorii și opozanții proiectului și-au exprimat punctele de vedere, aprinzând dezbaterea publică.
Hazel Chu, consilieră locală din partea Partidului Verzilor, a explicat că această propunere a fost gândită timp de doi ani și beneficiază de sprijin din partea mai multor formațiuni politice. Scopul principal? O capitală mai curată, mai funcțională și mai atrăgătoare. „Locuitorii plătesc deja taxa locală pe proprietate. E corect ca și turiștii, care folosesc infrastructura orașului, să contribuie cu o sumă modestă”, a argumentat ea.
Estimările preliminare sugerează că doar în Dublin această taxă ar putea genera cel puțin 12 milioane de euro anual. „Asta înseamnă 250 de angajați în plus pentru curățenia străzilor, înseamnă poate 50 de toalete publice. Avem nevoie de aceste lucruri”, a subliniat Chu, evocând realități urbane adesea ignorate de turiști până în momentul în care devin urgente.
Totuși, nu toată lumea este de acord. Micheal Lennon, directorul hotelului Skylon din Dublin, a respins ideea taxei, spunând că „nu există temeiuri reale pentru a o introduce”. Potrivit lui, presiunea fiscală asupra industriei hoteliere este deja ridicată, cu un TVA de 13,5% aplicat serviciilor de cazare. „Aceste măsuri nu fac decât să scadă atractivitatea Irlandei ca destinație turistică. Dacă tot adăugăm taxe, ne sabotează singuri”, a avertizat el.
De partea cealaltă, Chu a susținut că orașul are nevoie de fonduri pentru a concura cu alte capitale europene care aplică deja o astfel de taxă. „Dacă ești turist și te plimbi prin oraș într-o zi frumoasă, te bucuri de atmosferă. Dar când vezi mormane de gunoaie sau nu găsești o toaletă publică, te întrebi de ce nu ai merge în oricare din celelalte 18 țări UE unde lucrurile funcționează mai bine”, a spus consiliera. Ea a precizat că taxa nu va fi suportată de hotelieri, ci direct de turiști, care beneficiază oricum de parcuri, muzee și infrastructură.
Dar disputa a luat și o turnură politică. Ministrul pentru Artă, Cultură, Media, Sport și Comunicații, Patrick O’Donovan, s-a declarat împotriva taxei: „Ultimul lucru de care avem nevoie este să mai punem o povară în plus asupra celor care vizitează țara. Taxa turistică este o idee care mai degrabă îi va alunga decât îi va atrage pe turiști.”
Ministrul a afirmat că autoritățile locale au deja pârghii pentru a genera venituri, cum ar fi ajustarea cotei din Taxa Locală pe Proprietate. „Eu lucrez în partea de sud a Dublinului și mă cazez în partea de nord. Nu văd orașul murdar și neglijat despre care vorbește Cllr Chu. Din contră, mi se pare primitor și bine întreținut”, a spus el.
Mai mult, O’Donovan a avertizat că o astfel de măsură ar putea redirecționa turiștii spre alte destinații din Irlanda, precum Cork, Galway, Wicklow sau Kildare. „Această taxă ar putea fi complet contraproductivă pentru turismul din Dublin. Oamenii vor merge acolo unde se simt bineveniți, nu unde simt că sunt taxați excesiv.”
În timp ce unii văd în această taxă o salvare necesară pentru serviciile urbane subfinanțate, alții se tem că Dublin riscă să piardă din competitivitatea sa internațională. Miza? Un oraș mai curat și mai funcțional, dar și păstrarea atractivității turistice. Viitorul taxei turistice din Dublin depinde acum nu doar de voința autorităților locale, ci și de decizia Ministerului de Finanțe – și, poate cel mai important, de reacția publicului.
Va reuși Dublinul să transforme această taxă într-un instrument de modernizare urbană? Sau va rămâne doar o idee controversată, abandonată în fața presiunii economice și politice? Timpul și voința politică vor decide. Până atunci, turiștii – dar și localnicii – rămân cu ochii pe această inițiativă care promite să schimbe fața capitalei irlandeze.