🍀 Varianta Delta ar putea întârzia redeschiderea ospitalității interioare începând cu 5 iulie

Guvernul Irlandei a discutat despre un exces de doze de vaccin AstraZeneca și Janssen care se acumulează, sporind perspectiva ca acestea să fie donate în străinătate sau riscă să se strice în frigidere, în timp ce multe rămân nefolosite.

Miniștrii și înalții oficiali se tem că o creștere a numărului de cazuri Covid-19 din cauza variantei Delta în săptămâna viitoare îi va obliga să întârzie redeschiderea ospitalității interioare pe 5 iulie.

În timp ce oficialii spun că în prezent nu există motive de întârziere, surse din sănătatea publică au declarat că șansele de a emite sfaturi pentru a continua cu redeschiderea conform planului sunt de „50 la 50” și au susținut că o decalare a redeschiderii de două până la trei săptămâni ar putea fi eficientă.

„[Asta] îți aduce un plus de 10-15% din populația vaccinată – este uriaș”, a spus un înalt oficial de sănătate publică, referindu-se la programul de vaccinare. „De ce să riscăm lucrurile de dragul a două săptămâni când am ajuns până aici?”

Există nervozitate în sistemul de sănătate în jurul cazurilor deja asociate cu pub-uri și adunări, inclusiv a variantei Delta care este mai transmisibilă. Există o teamă specială în nord-vest, că cazurile din Derry vor provoca focare în Donegal.

Dacă numărul de cazuri crește, surse politice se așteaptă ca sfaturile să întârzie redeschiderea și ar exista puțină rezistență la o astfel de recomandare. Teama Guvernului este că tulpina Delta ar putea reprezenta 40% din cazuri săptămâna viitoare și 60-70% săptămâna următoare. În prezent, acesta reprezintă 20% din cazuri.

Există unele îngrijorări din partea Guvernului că deschiderea fără o vaccinare suficientă ar putea determina o presiune mai mare asupra spitalelor care încă se luptă cu impactul piratării informatice – chiar dacă numărul deceselor este mai mic.

În Guvern se acceptă faptul că Delta va deveni varianta dominantă. Miniștrii au recunoscut îngrijorarea din ce în ce mai mare și, deși unii au spus că nu este încă la nivelul care va opri redeschiderea, mai multe surse au convenit că sfaturile de sănătate publică vor stabili ritmul. Unul a spus că „nu există o speranță în iad” și că sfaturile de întârziere vor fi ignorate.

Guvernul a discutat marți despre un exces probabil de doze de vaccin AstraZeneca și Janssen care se acumulează, sporind perspectiva ca acestea să fie donate în străinătate sau riscă să deterioreze în frigidere, în timp ce multe doze rămân nefolosite. Ambele vaccinuri sunt în prezent limitate pe motive de vârstă, dar sursele au sugerat că ar putea fi administrate persoanelor mai tinere dacă sfatul experților susține o schimbare.

„Foarte curând vom avea o nepotrivire între vaccinurile disponibile și persoanele disponibile pentru a le primi, iar acest lucru nu va fi durabil”, a spus o sursă guvernamentală. Amestecarea dozelor ar putea accelera, de asemenea, programul de vaccinare, au sugerat surse.

Guvernului i sa spus că sfaturile științifice indică faptul că variantele vor continua să evolueze. Imunitatea vaccinului nu este nedeterminată, iar vaccinările ar trebui extinse la persoanele sub 16 ani. Miniștrilor li s-a spus că este posibil să fie nevoie de doze suplimentare de rapel „pentru o proporție foarte mare a populației în lunile următoare și anul viitor”.

🍀 Trei lucrători, printre care și o româncă, au câștigat cazurile prin care contestau anularea PUP

Trei persoane care locuiesc și muncesc în Irlanda, care au dat în judecată pentru oprirea șomajului pandemic (PUP) pentru perioade în care au călătorit în străinătate anul trecut, din diferite motive, și-au soluționat acțiunile la Înalta Curte.

Cazurile separate împotriva Ministrului Protecției Sociale au fost închise cu condiția ca toți trei să primească plățile PUP care le-au fost refuzate și costurile legale.

Cei trei sunt o chelneriță irlandeză care a călătorit în Turcia pentru o vacanță și a rămas pentru tratament dentar după ce i s-a rupt un dinte în timp ce era acolo; o româncă care lucrează în curățenie și care a petrecut două săptămâni în România natală pentru a finaliza proceduri legale; și un porter care a călătorit acasă în Mexic timp de patru săptămâni pentru o vacanță și tratament medical, dar nu a putut să se întoarcă în Irlanda până la sfârșitul lunii august din cauza anulării zborului.

Aceștia au susținut că deciziile de oprire a plăților săptămânale de 350 euro pe baza faptului că nu erau eligibili în virtutea faptului că nu erau rezidenți în Irlanda sau că părăsiseră statul erau eronate și ilegale.

Aceștia au susținut că îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate pentru PUP, inclusiv faptul că un solicitant ar trebui să „locuiască în Republica Irlanda”. Nu există nicio condiție ca un solicitant să rămână în permanență în țară, au susținut aceștia.

Brendan Hennessy BL, instruit de avocatul Eileen McCabe, pentru reclamanți, a obținut ordinele de închidere a cazurilor, cu consimțământul părților, de la grefierul de la Înalta Curte, Lisa Scott, în timpul unei reînnoiri a cazurilor, marți.

Avocatul a spus că tuturor celor trei solicitanți li s-au oprit plățile pentru PUP când au părăsit țara. După un compromis, el a spus că cazurile ar putea fi închise pe baza faptului că vor primi plățile complete și costurile legale.

Cristina Dumitru, cetățean român cu adresa la Tallaght, Dublin, locuiește în Irlanda de patru ani. Angajatorul ei, o firmă de curățenie din Dublin, i-a scris pe 18 martie 2020 spunând că mulți dintre clienții își închideau activitatea din cauza pandemiei și că ar putea aplica pentru PUP.

A călătorit în România pe 26 iulie pentru a finaliza proceduri legale și s-a întors în Dublin pe 13 august. Cu o săptămână înainte de călătorie, ea a sunat la biroul local Intreo pentru a informa că intenționează să călătorească pentru a se ocupa de probleme juridice esențiale și că se va întoarce în aproximativ două săptămâni.

I s-a spus că plata va fi oprită pentru cele două săptămâni în care a fost plecată și nu va fi reluată decât după ce a finalizat două săptămâni de carantină de la întoarcere. După cele patru săptămâni, ea a aplicat din nou și plata a fost restabilită.

🍀 Majoritatea sistemelor IT HSE revin online după atacul cibernetic

HSE a confirmat că aproximativ trei sferturi din sistemele IT ale serviciilor de sănătate au fost deblocate în urma atacului cibernetic luna trecută. Majoritatea sistemelor sunt acum din nou online și disponibile pentru utilizare.

Șeful executivului HSE, Paul Reid, urmează să se prezinte în fața comitetului de sănătate Oireachtas mai târziu astăzi, detaliind „costurile umane” ale atacului. De asemenea, se așteaptă ca oficialii să comunice comitetului că vor dura luni întregi până când toate sistemele vor fi complet restaurate.

Ofițerul-șef al operațiunilor HSE, Anne O’Connor, a declarat că programările de tratament în ambulatoriu sunt încă grav afectate. „Unele programări au fost refăcute. Știm că în est, spitalele mai mari, nu au fost la fel de afectate ca în alte părți ale țării.

În timp ce serviciile spitalicești au fost întârziate semnificativ din cauza impactului atacului cibernetic, numărul scăzut de pacienți internați cu Covid-19 a fost binevenit de către oficiali.

Marți, domnul Reid a confirmat că doar 39 de persoane au fost spitalizate cu virusul, cel mai mic număr de la 1 septembrie și doar 13 dintre acești pacienți au fost tratați în terapie intensivă. Dl Reid a adăugat că 22 de spitale din țară au unul sau niciun caz de Covid-19.


🍀 Ministrul explică exact cum va funcționa certificatul verde digital al UE în aeroporturile irlandeze

Ministrul de stat Ossian Smyth a explicat exact cum va funcționa certificatul verde digital al UE în aeroporturile irlandeze.

Dacă totul merge cum este planificat, călătoriile internaționale neesențiale vor deveni posibile în Irlanda începând cu 19 iulie, ca urmare a implementării sistemului certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Călătorii din UE nu vor trebui să își restricționeze circulația sau carantina la sosirea în țara de destinație sau la întoarcerea în țara de reședință, cu condiția să poată dovedi că au fost vaccinați împotriva COVID-19; că au dovezi ale unui test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore de la călătorie; sau dacă s-au recuperat din infecția cu COVID-19 în ultimele luni.

Apărând marți pe RTE la emisiunea „Today with Claire Byrne”, domnul Smyth a explicat funcționarea precisă a sistemului de certificat verde digital.

Ministrul din partidul Green Party a confirmat că fiecare certificat va conține un cod de bare în colțul documentului, care poate fi scanat la aeroport. Documentul, care poate fi tipărit sau stocat pe dispozitive mobile, va emite un sunet verde sau roșu, permițând călătorilor să-și continue călătoria.

Dl Smyth a explicat că pasagerii fără aceste certificate pot trece în continuare prin aeroporturile irlandeze cu condiția să îndeplinească toate condițiile pentru călătorie, dar că va dura mult mai mult pentru ei decât pentru cei care beneficiază de sistemul UE.

Există trei tipuri diferite de certificate, în funcție de criteriile pe care le îndeplinește pasagerul. Dl Smyth a explicat modul în care cetățenii irlandezi pot continua să solicite un certificat, spunând: „Este similar cu ceea ce s-a întâmplat la lansarea programului de vaccinare, prin faptul că va exista un program de informare publică care vă va spune exact cum obțineți certificatul de vaccinare.

El a avertizat: „Presupunem, desigur, că călătoriile neesențiale se redeschid pe 19 iulie. Nu putem garanta acest lucru în acest moment; asta este ceea ce este în plan, dar uitându-ne la ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie cu varianta Delta, și faptul că britanicii au trebuit să întârzie redeschiderea completă cu o lună, există încă riscul și nu se poate da nicio garanție despre data respectivă”.

🍀 Guvernul va reglementa consumul de băuturi la terase, pe fondul criticilor care spun că totul este un „fiasco”

Guvernul trebuie să intervină și să reglementeze servirea alcoolului de către restaurante și pub-uri în locuri temporare amenajate în afara spațiilor lor, pe fondul confuziei cu privire la legalitatea de a servi băuturi în aceste spații noi amenajate.

Taoiseach Micheál Martin a declarat că Guvernul va introduce un „instrument legal” sau un regulament statutar pentru a rezolva problema, potrivit The Irish Times.

Vine după ce Garda, proprietarii de puburi și restaurante au cerut claritate cu privire la legislația referitoare la mesele în aer liber și consumul de alcool, după ce An Garda Síochána a spus că nu li se permite în mod legal să servească alcool în zonele de relaxare temporare în aer liber.

Ieri, în Dáil, deputatul Aontú Peadar Tóibín l-a întrebat pe domnul Martin „când veți legifera pentru a pune capăt acestui fiasco care lovește sectorul ospitalității”.

Domnul Martin a declarat că problema va fi tratată rapid: „Ministrul Justiției va introduce o măsură care va corecta acest lucru și o va reglementa în mod corespunzător”.

Dl Martin a spus că „orice problemă care trebuie rezolvată va fi rezolvată printr-un instrument legal, că nu poate exista nicio îndoială că deschiderea în ceea ce privește servitul în aer liber și ospitalitatea a funcționat și a fost eficientă”.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro