Top 5

Related Posts

Știri Irlanda ☘️ 10 mai 2025

☘️ Ghinion de hoț: prins după ce i-a căzut geaca cu buletinul românesc în buzunar

Un hoț de telefoane a fost prins de Garda după ce, în timp ce fugea de la locul faptei, geaca i-a alunecat de pe umeri. În buzunarul hainei se aflau telefonul furat și… actul său de identitate.

Alexandru Vidrascu, un bărbat de 34 de ani, a fost condamnat la opt luni de închisoare de către Judecătoria din Dublin, după ce a pledat vinovat la nouă capete de acuzare legate de furturi în serie comise în centrul capitalei irlandeze.

Furt cu final neașteptat pe Parnell Street

Incidentul care a dus la capturarea sa a avut loc pe 8 martie, când Vidrascu a smuls un iPhone în valoare de 1.000 de euro din mâna unei femei pe strada Parnell. A fugit imediat, dar a fost reperat la scurt timp de soțul victimei, care l-a confruntat și i-a cerut să returneze telefonul.

În încercarea de a scăpa din nou, Vidrascu a fost prins de haină, care însă i-a căzut. În buzunarul gecii se aflau atât telefonul, cât și cartea sa de identitate românească. Poliția a fost alertată, iar identificarea sa nu a mai ridicat nicio dificultate.

Un șir lung de furturi și incidente

Dosarul lui Vidrascu nu se oprește la acest episod. În alte cazuri, el a fost surprins furând haine din magazinele Guineys și Penneys, dar și vin dintr-un supermarket Tesco. Într-un alt incident, a devenit agresiv când a fost prins încercând să fure produse alimentare dintr-un magazin asiatic tot de pe Parnell Street, pe 31 iulie anul trecut.

Poliția l-a mai găsit urinând într-un loc public, iar la controlul corporal avea asupra sa un telefon care nu îi aparținea, fără cod de acces și cu interfața setată într-o limbă străină.

Pe 7 august 2023, agenții de securitate l-au prins ieșind din magazinul Claire’s Accessories cu bijuterii în valoare de 731 de euro. A fost reținut pe loc, iar bunurile au fost recuperate.

La o altă oprire, pe 10 octombrie, în nordul orașului, avea asupra sa trei perechi de cercei fără nicio dovadă a cumpărării.

Lupta cu dependența și promisiunea schimbării

Apărătorul său, avocatul Michael French, a declarat în fața instanței că Vidrascu a petrecut deja trei săptămâni în detenție, timp în care experiența a fost una „umilitoare” și l-a făcut să reflecteze asupra comportamentului său. Potrivit avocatului, clientul său s-a confruntat cu dependența de heroină și crack, fiind influențat negativ de anturaj.

Totuși, Vidrascu ar fi acum pe calea redresării: are o ofertă de muncă în construcții, dorește să își schimbe viața și susține că și-a încheiat definitiv socotelile cu infracționalitatea. „Are potențial”, a adăugat avocatul, menționând și că acesta a lucrat la stabilirea unui cerc de sprijin sănătos pentru momentul eliberării.

Judecătoarea Michele Finan a afirmat că privește cu seriozitate orice atac asupra unei persoane în contextul unui furt și a condamnat comportamentul cu fermitate. Pedeapsa de opt luni de închisoare a fost retroactiv aplicată din luna aprilie.

☘️ Procesul care a zguduit armata: Locotenent amendat pentru tratamente degradante aplicate recruților într-un „proces-spectacol”

Un locotenent al Forțelor de Apărare ale Irlandei a fost sancționat financiar de o curte marțială după ce s-a făcut vinovat de o serie de abateri disciplinare grave, inclusiv organizarea unui așa-zis „proces” care a dus la tratamente umilitoare aplicate unor soldați aflați în pregătire.

Incidentul, petrecut în tabăra Lynch din Kilworth, Cork, în mai 2023, a fost descris de judecătorul militar drept „o abatere profundă de la valorile instituției” și un exemplu de „dinamică de grup inacceptabilă” – un climat toxic care exista deja înainte ca ofițerul să preia conducerea cursului de pregătire pentru subofițeri.

Un exercițiu care a depășit toate limitele

În cadrul „procesului-spectacol”, trei recruți au fost reținuți ilegal și plasați într-o cușcă improvizată, asemănătoare celor pentru prizonieri de război. Deși locotenentul nu a fost considerat inițiatorul principal al ideii, participarea sa activă și lipsa intervenției au fost considerate profund problematice. Mai mult decât atât, în aceeași zi, el a consumat alcool în timpul serviciului, încălcând grav regulamentele militare.

Dar seria abaterilor nu s-a oprit aici. Pe 14 iunie 2023, locotenentul a condus exerciții neautorizate cu soldați la baza navală Haulbowline, în condițiile în care unii dintre participanți se confruntau cu dificultăți în parcurgerea cursului. În loc să le ofere sprijin, aceștia au fost supuși la activități care nu aveau niciun scop instructiv real.

Alcool, lipsă de supraveghere și iresponsabilitate

În ziua următoare, la Fort Davis din Whitegate, locotenentul a permis instructorilor subordonați să consume alcool și nu a intervenit pentru a preveni desfășurarea manevrelor militare sub influența alcoolului — un comportament catalogat de judecător drept „o trădare a responsabilității de lider”.

Judecătorul militar, colonelul Michael Campion, a subliniat că aceste fapte au avut un impact negativ grav asupra moralului trupelor, imaginii Forțelor de Apărare și capacității de recrutare și retenție a personalului. „Ai dat un exemplu îngrozitor”, i-a spus el locotenentului, adăugând că ofițerul „nu a demonstrat nici standardul de conducere, nici grija față de recruți” așteptate de la cineva aflat într-o astfel de poziție.

Pedepse și consecințe

Deși faptele nu constituie infracțiuni în sens penal, ele sunt tratate cu maximă seriozitate în mediul militar, unde disciplina este esențială pentru funcționarea și reputația instituției. Colonelul Campion a precizat că s-a luat în calcul inclusiv excluderea din armată, dar decizia finală a fost o amendă echivalentă cu 34 de zile de salariu — aproape 5.000 de euro — care va fi achitată în rate lunare pe o perioadă de 17 luni.

Circumstanțele atenuante au jucat un rol important în verdict: recunoașterea vinovăției de la începutul procesului, cooperarea deplină cu ancheta internă, remușcările exprimate și absența oricărei abateri disciplinare anterioare. De asemenea, ofițerul nu a fost promovat la gradul de căpitan și a pierdut oportunitatea de a fi trimis în misiuni internaționale, ceea ce a avut și implicații financiare.

Onoare pătată într-o familie militară

Colonelul Campion a remarcat că ofițerul provine dintr-o familie cu o istorie militară îndelungată, ceea ce „amplifică sentimentul de rușine” pe care acesta îl resimte acum. În final, judecătorul a concluzionat că, deși comportamentul a fost condamnabil, nu a fost motivat de rea-voință, ci mai degrabă de un „judecată extrem de proastă”.

Acest caz, cu implicații serioase pentru cultura instituțională a armatei irlandeze, ridică întrebări importante despre climatul de instruire și standardele de leadership într-un sistem care pune onoarea și disciplina mai presus de orice.

☘️ Regele din umbră al crimei din Finglas: „Fishy” Fitzgerald recunoaște implicarea într-o tentativă de asasinat, pe fondul unui război sângeros între bande

Patrick „Fishy” Fitzgerald, o figură emblematică a lumii interlope din Dublin și mentorul presupus al tânărului gangster vizat recent într-un atac eșuat cu bombă livrată prin dronă, a recunoscut oficial implicarea sa într-o tentativă de asasinat din 2021 asupra traficantului Gary „Canarul” Carey. Dezvăluirile vin pe fundalul unei escaladări a violențelor în Finglas, unde bandele se luptă pentru teritorii, influență și controlul pieței de droguri.

Tentativa de execuție: începutul sfârșitului pentru „Canarul”

În noiembrie 2021, Gary Carey — o figură proeminentă în traficul de droguri din Dublin — a fost vizat într-un atac în fața unei locuințe din Ballyfermot. În timp ce stătea într-o mașină, un atacator a tras nouă gloanțe prin parbriz. Carey a supraviețuit, dar doar temporar. A fost împușcat din nou în iunie 2022, în parcarea subterană a hotelului Hilton din Kilmainham, iar rănile suferite i-au fost fatale. A murit șase săptămâni mai târziu.

În ciuda faptului că Fitzgerald nu este suspect în cazul asasinatului final, el a recunoscut că, între 11 și 18 noiembrie 2021, a participat la activități care au facilitat tentativa de omor din 2021. Autoritățile cred că asociații săi au fost angajați contra cost pentru a-l elimina pe Carey, într-un episod clasic de vendetă între bande rivale.

Mentorul crimei și legăturile cu noul val infracțional

Fishy, acum în vârstă de 48 de ani, este considerat mentorul unui tânăr gangster aflat recent în centrul unui atac eșuat cu bombă artizanală atașată unei drone — o metodă de asasinat fără precedent în Irlanda. Surse din rândul anchetatorilor au declarat că tânărul „l-a idolatrizat” pe Fitzgerald, care a fost activ timp de decenii în conflictele interlope din Finglas și nu numai.

Banda asociată tânărului protejat al lui Fitzgerald a devenit cunoscută după ce a intrat în posesia a două motociclete electrice Surron — un simbol de statut și un instrument practic în distribuția rapidă de droguri, în special crack. Garda a confiscat recent patru astfel de motociclete, împreună cu o pușcă cu pompă, muniție, dispozitive de urmărire, telefoane și droguri în valoare de peste 14.000 de euro.

„Cuckooing” și războiul psihologic

Printre descoperirile recente ale autorităților se numără și utilizarea unei locuințe aparținând unei femei vulnerabile din Finglas ca ascunzătoare pentru droguri și arme – o practică numită „cuckooing”, în care bandele preiau cu forța casele celor slabi pentru a le transforma în baze operaționale. Femeia și copiii ei au fost nevoiți să fugă, temându-se pentru viața lor.

Istoric de violență și trădări

Fitzgerald nu este străin de violență. În trecut, a fost implicat într-un jaf brutal în care a terorizat un cuplu în vârstă, fiica lor și un copil de șase ani. A fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare, având deja un palmares de 67 de condamnări anterioare.

De-a lungul timpului, a fost agresat fizic în repetate rânduri: în 2014 a fost bătut crunt de propria bandă și exclus, fiind acuzat că ar fi fost informator; în 2016, a fost amenințat cu decapitarea într-o dispută legată de un cal; iar în 2017, a fost din nou atacat în urma unui conflict legat de o motocicletă asociată cartelului Kinahan.

Un conflict care escaladează

Asociatul său tânăr, implicat acum în noua generație de războaie interlope, a fost bătut în 2022 cu o rangă, ciocan și crose de golf de membrii bandei Mr Flashy — aceiași care, în aprilie 2022, l-au împușcat mortal pe James „Whela” Whelan, un aliat al lui Fitzgerald. Tot acest val de violență a fost alimentat de disputele pentru teritoriu, arme, motociclete și respect.

Un episod notoriu din acest conflict a avut loc în decembrie 2022, când Glen „Mr Flashy” Ward și fratele său au fost atacați după ce au părăsit secția de poliție Finglas. Taxiul în care se aflau a fost lovit intenționat, iar asupra lor s-au tras mai multe focuri de armă. Eric O’Driscoll a fost împușcat în fese în urma atacului.

Condamnare în așteptare

Patrick Fitzgerald va fi condamnat pe 26 mai pentru faptele legate de tentativa de asasinat asupra lui Carey. Deși acum este închis, moștenirea sa criminală continuă să influențeze și să alimenteze violențele din Finglas, unde noul val de tineri gangsteri urmează traseul periculos trasat de „mentorul” lor.

☘️ A încercat să plătească, dar cardul nu mergea: bărbat din Dublin, arestat după ce a refuzat să achite consumația de 70 de euro

Un tată a șapte copii din Dublin a ajuns în fața instanței după ce a refuzat să plătească nota de plată într-un restaurant de hotel. În realitate, susține apărarea, cardul său bancar nu funcționa, iar starea de ebrietate în care se afla l-a împiedicat să gestioneze situația.

Martin Maughan, în vârstă de 42 de ani, cu domiciliul în The Haremount, Coolquay, The Ward, Dublin, a pledat vinovat pentru acuzațiile legate de intoxicație publică, dar a fost achitat pentru acuzația de „fugă fără plată” după ce s-a dovedit că a revenit a doua zi și a achitat cei 70 de euro datorați.

O seară de doliu care s-a terminat la tribunal

Incidentul a avut loc pe 14 aprilie, când angajații hotelului Arlington de pe Bachelor’s Walk au sunat la poliție după ce clientul, aflat într-o stare vizibilă de ebrietate, a refuzat să plătească pentru masa consumată.

Apărătorul său, avocatul Kevin McCrave, a explicat în fața instanței că Maughan intenționa să plătească, dar cardul nu funcționa. În plus, consumase alcool în exces deoarece marca aniversarea unei pierderi familiale. A doua zi s-a întors la hotel și a achitat integral suma datorată.

Judecătoarea Michele Finan a acceptat explicațiile și a decis să elimine acuzația legată de neplata consumației. Totuși, pentru comportamentul său în stare de ebrietate, l-a amendat cu 110 euro.

Alte episoade de intoxicație publică

Nu este pentru prima dată când Maughan ajunge în vizorul autorităților din cauza alcoolului. Pe 28 martie, poliția a fost chemată la un pub de pe Talbot Street, unde Maughan era atât de beat încât „abia se ținea pe picioare” și emana un miros puternic de alcool, potrivit unuia dintre garda.

Judecătoarea a ținut cont și de acest incident la pronunțarea sentinței, dar a apreciat faptul că inculpatul încearcă să obțină ajutor pentru dependența sa de alcool, o problemă cu care se confruntă de ani de zile.

☘️ Irlanda ar putea interzice rețelele sociale pentru copiii sub 16 ani – avertismentul Tánáiste-ului Simon Harris

Un avertisment serios vine din partea vicepremierului irlandez Simon Harris, care consideră că accesul masiv al copiilor mici la rețelele sociale reprezintă o „bombă cu ceas” ce amenință sănătatea mintală a noii generații. În acest context, oficialul a propus ca Irlanda să ia în considerare o interdicție națională a utilizării rețelelor sociale de către minorii sub 16 ani – în linie cu măsura adoptată de Australia anul trecut.

Declarația a fost făcută în Dáil, în urma unei interpelări din partea deputatului independent Paul Gogarty, care a exprimat îngrijorări majore legate de impactul rețelelor sociale asupra adolescenților. Gogarty a subliniat că „nu este o soluție magică”, dar copiii „trebuie să fie pe primul loc, nu baronii tehnologici care se închină administrației Trump”.

Inspirat de modelul australian

Australia a introdus în noiembrie 2024 o lege care interzice platformelor sociale să permită accesul minorilor sub 16 ani, cu sancțiuni dure pentru companiile care nu respectă restricțiile. Simon Harris a salutat inițiativa și a menționat că ministrul pentru Media, Patrick O’Donovan, a mandatat departamentul său să studieze modelele din alte țări, inclusiv Australia.

„Trebuie să ne uităm la ce fac alte state. Australia merită toată aprecierea pentru pașii curajoși pe care i-a făcut”, a declarat Harris, precizând că actuala vârstă digitală a consimțământului în Irlanda este deja stabilită la 16 ani, însă copiii mai mici reușesc frecvent să o ocolească.

Rețelele sociale, accesibile sub vârsta legală

Deși, teoretic, tinerii sub 16 ani nu ar trebui să poată crea conturi online fără consimțământ parental, în practică platformele sociale sunt frecvent accesate de copii și preadolescenți, care își falsifică vârsta sau folosesc metode indirecte de conectare.

„Este momentul să discutăm serios ideea de a interzice complet accesul pe rețelele sociale înainte de vârsta de 16 ani – în acord cu legea noastră privind consimțământul digital”, a declarat Tánáiste-ul.

Un subiect cu miză socială uriașă

Impactul rețelelor sociale asupra sănătății mintale a adolescenților a devenit o temă centrală în multe țări, iar Irlanda pare hotărâtă să nu rămână în urmă. Propunerea ar putea avea implicații semnificative asupra modului în care marile companii tehnologice operează în țară și ar putea impulsiona o reglementare mai strictă la nivel european.

Dezbaterea abia începe, însă o certitudine pare să se contureze: Irlanda este pregătită să pună siguranța copiilor mai presus de profiturile uriașe generate de engagement-ul digital.

☘️ Zorii speranței: Mii de oameni participă la Darkness Into Light, evenimentul care aduce lumină în lupta împotriva sinuciderii

Imagine de la evenimentul din 2017

În această dimineață, pe întunericul profund al orei 4:15, Irlanda s-a trezit la viață în pași calmi de solidaritate, compasiune și speranță. Mii de persoane din întreaga țară, alături de participanți din alte 14 țări, iau parte la Darkness Into Light – un eveniment anual emblematic care susține prevenirea sinuciderii și autovătămării prin intermediul organizației Pieta House.

O mișcare națională și globală a luminii

Evenimentul, devenit deja o tradiție în Irlanda, oferă un spațiu de reflecție, conexiune comunitară și comemorare pentru cei care și-au pierdut viața prin sinucidere. Este totodată un gest de solidaritate cu cei care luptă cu probleme de sănătate mintală.

În acest an, peste 197 de locații găzduiesc trasee de 5 kilometri – nu doar în Irlanda, ci și în numeroase comunități irlandeze din diaspora. Participanții pot merge, alerga, pedala, înota sau se pot deplasa în scaune rulante, totul în timp ce răsăritul simbolizează trecerea de la întuneric la lumină – de la durere la speranță.

Evenimentul central are loc în Phoenix Park din Dublin, unde se adună anual mii de oameni, fiecare purtând o poveste personală, o amintire dragă sau un mesaj de încurajare.

Un impact profund, alimentat de compasiune

Anul trecut, Darkness Into Light a generat donații de peste 4 milioane de euro – fonduri care au făcut posibilă susținerea a 100.000 de apeluri și mesaje către linia de urgență a Pieta House. De asemenea, au fost finanțate peste 51.000 de ore de consiliere și aproape 7.000 de călătorii terapeutice individuale, potrivit organizației.

Fiecare pas făcut în cadrul acestui eveniment are puterea de a transforma tăcerea în sprijin, suferința în reziliență și pierderea în acțiune comunitară.

Speranță pentru cei care au nevoie

Organizatorii subliniază importanța accesului la ajutor și sprijin pentru cei care se confruntă cu gânduri suicidare, anxietate sau depresie. Darkness Into Light este, mai presus de toate, o declarație colectivă că nimeni nu este singur.

Dacă tu sau cineva drag treceți prin momente dificile, sunt disponibile servicii de sprijin gratuite și confidențiale:

  • Samaritans: 116 123 sau jo@samaritans.org
  • Text About It: trimite HELLO la 50808
  • Aware: 1800 80 48 48
  • Pieta House: 1800 247 247 sau HELP la 51444
  • Teen-Line Ireland (13–19 ani): 1800 833 634
  • Childline (sub 18 ani): 1800 66 66 66
Informația IRL
Informația IRLhttps://www.informatiairl.com
Grup de jurnaliști voluntari ce oferă informații zilnice comunității românilor din Irlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popular Articles

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO