🍀 Distribuirea vaccinului Covid-19 în Irlanda ar putea începe în ianuarie
Procurarea vaccinurilor va costa Irlanda 117,6 milioane de euro, spune ministrul sănătății
Distribuția unui vaccin pentru Covid-19 ar putea începe în primele săptămâni ale noului an, a indicat Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly.
Agenția Europeană pentru Medicamente urmează să finalizeze o revizuire finală a vaccinului Pfizer / BioNTech cel târziu pe 29 decembrie. Donnelly a spus că, dacă EMA va aproba tratamentul, va urma aprobarea de reglementare irlandeză la scurt timp, distribuția începând la începutul lunii ianuarie. EMA ar putea aproba un al doilea vaccin, cel de la Moderna, la o reuniune ulterioară pe 12 ianuarie, după care distribuția acestuia va începe și în Irlanda, a spus el.
Departamentul Sănătății a declarat miercuri că aprovizionarea cu vaccinuri în curs de desfășurare a fost făcută de Comisia Europeană în numele statelor membre. Acordurile de cumpărare în avans au fost negociate de către comisie cu furnizorii de vaccinuri, care acoperă și probleme legate de răspundere sau despăgubire.
Miercuri, Marea Britanie a devenit prima țară din Europa care a aprobat un vaccin Covid-19 după ce Agenția sa de reglementare pentru medicamente și produse medicale a aprobat utilizarea vaccinului Pfizer / BioNTech.
Măsura a pus presiune asupra procesului de aprobare al UE condus de EMA, care miercuri a criticat imediat Marea Britanie pentru luarea unei decizii de aprobare, spune EMA pe baza unor date limitate. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procedura EMA este „cel mai eficient mecanism de reglementare pentru a acorda accesul tuturor cetățenilor UE la un vaccin sigur și eficient”, deoarece se bazează pe mai multe date.
Cu toate acestea, ministrul sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a susținut că Brexit-ul a ajutat ca țara lui să se miște mai repede. El a spus că „din cauza Brexitului” autoritatea sa de reglementare a reușit să se miște mai repede decât EMA în timp ce a făcut „aceleași controale de siguranță”.
Acest lucru a fost contestat de surse din UE, care au subliniat că Regatul Unit este încă supus normelor UE și că a folosit o procedură de urgență disponibilă tuturor statelor membre care îi permite să distribuie un vaccin pentru uz temporar.
🍀 Călătoriile aeriene nu trebuie considerate un risc ridicat pentru răspândirea Covid-19 spune ECDC
Cu toate acestea Guvernul Irlandei încă îndeamnă oamenii să nu zboare acasă pentru a-și vizita familiile de Crăciun
Pasagerii curselor aeriene nu ar trebui să fie considerați automat un risc ridicat pentru răspândirea Covid-19 și ar trebui tratați ca ceilalți membri ai populației locale care nu au avut niciun contact direct cu o persoană infectată, conform noilor linii directoare europene pentru călătoriile aeriene.
Liniile directoare pentru testarea Covid-19 și carantinarea pasagerilor, publicate în comun de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA), au fost, totuși, descrise ca „cu adevărat periculoase” și chiar „nebunești” de către un expert în sănătate publică în Irlanda.
Liniile directoare, solicitate de Comisia Europeană și publicate miercuri după-amiază, spun că călătorii nu ar trebui „considerați o populație cu risc ridicat și nici nu trebuie tratați ca contacte ale cazurilor confirmate de Covid-19, cu excepția cazului în care au fost în contact cunoscut cu un caz pozitiv confirmat. ”În schimb, călătorii „ar trebui tratați în același mod ca rezidenții locali și să fie supuși acelorași reglementări sau recomandări aplicate populației locale”.
Pe baza celor mai recente dovezi și informații științifice, concluziile documentului reflectă faptul că prevalența noului coronavirus în rândul călătorilor este estimată a fi mai mică decât este cazul pentru populația generală. În plus, măsurile existente în aviație reduc la minimum posibilitatea transmiterii în timpul călătoriilor aeriene.
Liniile directoare sugerează că o carantină de 14 zile este eficientă numai în „situația excepțională” în care o țară a oprit total răspândirea virusului și a redus nivelul de transmisie la zero. Numai atunci am putea vorbi de restricționare călătorilor care intră din țările în care virusul continuă să circule. .
„Acest nou document este o adevărată contribuție în beneficiul cetățenilor europeni”, a declarat Patrick Ky, director executiv la Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației.
El a adăugat că descoperirile studiilor ar fi „importante pentru a face posibile multe reuniuni de familie de Crăciun. Acesta se bazează pe măsurile pe care le-am pus deja în aplicare cu Protocolul de siguranță a sănătății aeriene și întărește opinia că nu există nici un risc inerent în călătoriile cu avionul – într-adevăr călătorii aerieni sunt văzuți ca o populație relativ „sigură”. El a solicitat „factorilor de decizie naționali să ia în considerare recomandările date atunci când își elaborează politicile”.
„Extrem de periculoase”
Profesorul de sănătate comunitară de la Dublin City University Anthony Staines a declarat că descoperirile publicate de Comisia Europeană „sfidează logica” și că sunt „extrem de periculoase”.
El a spus că se pare că „Europa se aruncă sub autobuz și este foarte riscant” și a sugerat că liniile directoare puse înainte de Crăciun „pentru a face oamenii să călătorească din nou înainte de sărbători este o nebunie”.
El a subliniat că orașul australian Melbourne, care reușise să oprească răspândirea virusului în urmă cu câteva luni, a avut un val de infecții ca urmare a unui pasager care a ajuns în oraș și nu a respectat regulile de carantină.
El a spus că dacă oamenii zboară din țări cu o incidență ridicată a Covid-19 către țări cu risc scăzut, este mai logic să reflectăm acest lucru și să tratăm pasagerii din locații cu risc ridicat în mod diferit față de cei care provin din locații cu risc scăzut .
🍀 “Garda ar trebui să aibă acces la parolele dispozitivelor electronice”
Un nou raport comandat de Guvern a recomandat schimbări legislative pe scară largă, puteri și resurse mai mari să fie acordate Garda și altor agenții care investighează corupția, frauda și infracțiunile economice.
Hamilton Review spune că Garda ar trebui să aibă acces prin lege la parolele dispozitivelor electronice.
De asemenea, recomandă o perioadă mai lungă de detenție pentru a permite interogarea suspecților și afirmă că este necesară o legislație modificată pentru a face față încălcărilor etice ale foștilor membri ai Oireachtas.
Fiind un centru internațional major pentru servicii financiare, companiile din Irlanda administrând fonduri evaluate la aproximativ 1,8 trilioane de euro, expunerea și riscul Irlandei la infracțiunile economice, în special frauda, este conform acestui raport, substanțial.
Raportul de 153 de pagini al fostului director al urmăririlor publice James Hamilton aduce 25 de modificări legislative, polițienești, structurale și de urmărire penală pentru a combate criminalitatea intitulată “white collar crime”.
Se spune că Garda ar trebui să aibă mandate de căutare care să le permită să solicite parolele pentru telefoane, computere și alte dispozitive electronice. Experții independenți ar trebui să aibă voie să asiste când suspecții sunt intervievați din cauza complexității acestor cazuri și perioadele de detenție ar trebui prelungite până la șapte zile, similar cu infracțiunile de criminalitate organizată, pentru a se permite să se obțină mai multe probe.
Raportul recomandă Guvernului să accelereze legislația de etică pentru a se ocupa de foști membri ai Oireachtas, care ar fi putut să-și fi încălcat obligațiile în timp ce erau în funcție.
🍀 Deficit de 8,9 miliarde în finanțele publice înregistrat în noiembrie
Finanțele publice au înregistrat un deficit de 8,9 miliarde de euro în noiembrie, potrivit ultimelor cifre ale trezoreriei. Acest lucru este comparabil cu un surplus de 3.355 miliarde de euro înregistrat în noiembrie anul trecut.
Este, de asemenea, o îmbunătățire a deficitului de 11,7 miliarde de euro înregistrat la sfârșitul lunii octombrie, în mare parte datorită unor factori unici.
Deteriorarea față de anul trecut se datorează în mare parte creșterii cheltuielilor în domeniile sănătății și protecției sociale ca răspuns la Covid-19. Cheltuielile guvernamentale au crescut cu 11,4 miliarde de euro, sau cu 23,7%, în anul până la sfârșitul lunii noiembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Încasările fiscale cumulate sunt de 3.761 miliarde de euro, în scădere cu 6,9% față de anul trecut. Noiembrie este în mod normal cea mai mare lună pentru încasările fiscale. Cu toate acestea, luna trecută au existat o serie de factori unici. Încasările din impozitul pe venit au scăzut cu puțin peste 1 miliard EURO față de noiembrie 2019, în principal pentru că termenul ‘pay and file’ pentru lucrătorii independenți a fost prelungit.
Cu toate acestea, încasările PAYE „… se mențin remarcabil de bine …”, potrivit ministrului finanțelor, Paschal Donohoe, într-o declarație care însoțește cifrele publicate ieri. Impozitul pe profit în anul curent este cu 7,5% mai mare față de anul trecut.
În plus față de prelungirea termenului limită ‘pay and file’, cifrele din noiembrie au fost afectate și de restituirea a 430 milioane EURO din suma de 550 milioane EURO alocată în octombrie pentru sistemul Covid Restrictions Support Scheme. Acest lucru sugerează că folosirea programului a fost destul de redusă.
De asemenea, Departamentul pentru Protecție Socială a intrat în Fondul de Asigurări Sociale în valoare de 900 milioane EURO pentru a finanța Plata pentru șomaj pandemic. Acest lucru îmbunătățește cifra fiscală, dar nu are niciun efect asupra deficitului bugetar global înregistrat pe parcursul anului.
Impozitul pe profit, care a scăzut în mod neașteptat în octombrie, și-a revenit aducând 3,050 miliarde de euro în noiembrie. În mod cumulativ, impozitul pe profit se ridică la 10,717 miliarde EURO, în creștere cu 7,1% față de anul trecut.
Încasările din TVA au scăzut cu 17,7% în anul până la sfârșitul lunii noiembrie față de anul trecut, reflectând mai puțini bani cheltuiți în economie.
În timp ce încasările din accize au scăzut, de asemenea, până în prezent, acestea au crescut cu 11% în luna noiembrie, comparativ cu luna noiembrie a anului trecut.
Departamentul de Finanțe sugerează că acest lucru poate avea legătură cu mai puțini oameni care călătoresc și cumpără fără taxe vamale bunuri precum băuturi și țigări din străinătate.