🍀 Doar un sfert dintre chiriași aleg să stea cu chirie pentru că așa vor ei
Doar un sfert (26%) dintre chiriașii închiriază pentru că așa vor ei, a arătat un sondaj realizat de o organizație caritabilă națională pentru locuințe.
Threshold’s Tenant Sentiment Survey 2021 a constatat că majoritatea chiriașilor ar prefera să dețină propria locuință, dar majoritatea lor se așteaptă să nu poată face acest lucru în următorii cinci ani.
Întrebați de ce închiriază, doar un sfert (26%) dintre respondenți au spus că fac acest lucru la alegere.
Mai mult de jumătate au declarat că închiriază pentru că nu-și pot cumpăra propria casă, în timp ce 12% au spus că închiriază pentru că nu pot accesa locuințe sociale.
Când răspunsurile la această întrebare au fost defalcate în funcție de categoria de vârstă, cea mai mare preferință pentru închiriere a fost evidentă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, la 43%.
Majoritatea celor de la 25 la 34 de ani, a celor de la 35 la 44 de ani și a celor de la 45 la 54 de ani au declarat că închiriază pentru că nu își pot cumpăra propria locuință.
Nimeni peste 54 de ani nu a spus că închiriază la alegere.
Respondenții la sondaj au fost întrebați unde ar dori să trăiască peste cinci ani, comparativ cu unde se așteaptă să trăiască în acel moment.
Aproximativ 61% au spus că ar dori să-și dețină propria casă în următorii cinci ani; cu toate acestea, doar 30 la sută cred că vor realiza acest lucru până atunci.
În mod similar, doar o cincime au spus că vor să închirieze maxim încă cinci ani, dar 41% se așteptau să continue să fie în acest scenariu și după.
Președintele organizației Aideen Hayden a spus: „Acest lucru ne arată că există un decalaj uriaș între aspirațiile oamenilor și așteptările acestora, precum și o lipsă de credință în capacitatea sistemului actual de locuințe de a le îndeplini aceste așteptări.
„Raportul arată că marea majoritate a chiriașilor cu vârsta peste 24 de ani ar prefera să nu închirieze și asta este destul de clar. Pe măsură ce chiriașii îmbătrânesc, costul și nesiguranța pe termen lung cu care se confruntă este o adevărată provocare pentru ei și, în cele din urmă, pentru societate.
„Suntem la o răscruce de drumuri, cu o lipsă uriașă de locuințe la prețuri accesibile de cumpărat sau închiriat – majoritatea clienților noștri pur și simplu nu văd un viitor care să le ofere ceea ce au nevoie.”
Când au fost întrebați cât de siguri se simt în casa lor, mai puțin de jumătate (47%) dintre respondenți au spus că se simt în siguranță, o treime (31%) nu se simt în siguranță și 17% nu se simt nici în siguranță, nici nesigur.
În timp ce majoritatea respondenților (79%) au locuit în sectorul închiriat privat de cinci ani sau mai mult, doar 22% au locuit în aceeași locuință în această perioadă de timp.
Mai mult de jumătate dintre respondenți se află în casa actuală de mai puțin de doi ani.
Întrebați de ce au părăsit ultima lor casă închiriată, 42% au spus că se datorează acțiunii proprietarului, cel mai frecvent factor fiind intenția proprietarului de a vinde.
Aproximativ 88% dintre oameni au spus că este dificil sau „extrem de dificil” să găsești o casă sigură în sectorul privat de închiriat.
Un respondent a spus că a contactat mai mult de 200 de proprietari înainte de a-și găsi în sfârșit o casă, iar cinci au spus că s-au confruntat cu discriminare pe motive rasiale sau pentru că erau eligibili pentru plata asistenței pentru locuință (HAP).
În timp ce toate tipurile de familii au indicat dificultăți sau dificultăți extreme în asigurarea unei case, a apărut, de asemenea, că familiile monoparentale sunt cel mai probabil să găsească extrem de dificil să găsească cazare de închiriat la 90%, urmate de familii cu doi părinți, persoane singure și cupluri.
🍀 Varianta Delta va conduce la „transmiterea foarte mare” a noilor cazuri Covid, spune dr. Tony Holohan
Directorul medical, dr. Tony Holohan, a avertizat că va exista o „transmitere foarte mare” a cazurilor Covid determinate de varianta Delta.
Evaluarea a venit în timp ce Irlanda a înregistrat joi cel de-al 5.000-lea deces provocat de Covid. Departamentul Sănătății a confirmat încă 448 de cazuri pozitive și alte două decese.
Dr. Holohan s-a adresat mass-media în timpul unei conferințe de presă a Echipei Naționale de Sănătate Publică (Nphet), în care a spus că varianta Delta va deveni tulpina dominantă în Europa. Nu vom opri acest lucru, dar măsurile pe care le-am luat până acum au avut un efect în încetinirea transmisiei
El a spus: „Nu vom opri acest lucru, această variantă este suficient de puternică pentru a deveni tulpina dominantă în Europa și asta se va întâmpla. Este o întrebare când, mai degrabă decât dacă, și vom încerca să o încetinim cât mai mult posibil, în timp ce oferim cea mai bună protecție posibilă persoanelor care sunt vaccinate.
„Dovada este că am încetinit acest lucru oarecum, am vrea să îl încetinim și mai mult. Cu câteva săptămâni în urmă, a început să se miște.”
Dr. Holohan a adăugat: „Așa cum am făcut întotdeauna când credem că există dovezi care să ne susțină schimbarea politicii, luăm acea acțiune rapid și proporțional în raport cu îngrijorările pe care le avem.
„Vom experimenta o transmisie foarte mare. Vedeți ce se întâmplă în Scoția, sunt cu câteva săptămâni înaintea noastră. Irlanda de Nord este probabil cu două sau trei săptămâni în fața noastră în ceea ce privește răspândirea. Toate acestea ne spun în termeni generali, că nu se va opri, dar măsurile pe care le-am luat au avut un efect în încetinirea transmisiei.”
Profesorul Philip Nolan, președintele grupului consultativ pentru modelarea epidemiologică irlandeză, a declarat că transmiterea virusului crește cu o rată de 2% pe zi.
El a spus: „Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare, observăm o creștere în majoritatea grupelor de vârstă și vedem o stabilizare a spitalizărilor, dar suntem îngrijorați că ar putea exista o creștere în săptămânile următoare.
„Suntem aproape de 390 de cazuri pe zi acum. Trebuie să fim îngrijorați că suntem la începutul unei creșteri determinate de varianta Delta, care prezintă pericole semnificative pentru populația nevaccinată și pentru populația parțial vaccinată.
„Așadar, este necesar să reiterăm sfatul că trebuie să limităm transmiterea pe măsură ce vaccinarea continuă.”
🍀 Irlanda este una dintre cele nouă țări care nu semnează acordul fiscal global al OCDE
Irlanda este una dintre cele nouă țări care nu au semnat un acord de reformare a regimului global al impozitului pe profit din cauza ratei minime propuse de cel puțin 15%, a declarat ministrul pentru finanțe Paschal Donohoe.
O declarație a 130 de țări din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) la Paris susține planurile pentru o rată de impozitare de cel puțin 15% și impozitarea profiturilor companiilor multinaționale în țările în care se obțin profiturile.
Dl Donohoe, care negociază în numele Irlandei, a declarat că Guvernul a susținut în general acordul și va continua să-l respecte, dar…
„Nu am fost în măsură să mă alătur consensului privind acordul și, în mod specific, o rată de impozitare efectivă minimă globală de„ cel puțin 15% ”astăzi”, a spus Donohoe într-o declarație.
„Am exprimat reținerea Irlandei, dar rămân angajat în acest proces și urmăresc să găsesc un rezultat pe care Irlanda îl poate susține încă”.
Cu o rată de 12,5% care a ajutat la atragerea unora dintre cele mai mari companii multinaționale în țară, Irlanda are mai mult de pierdut din această revizuire.
Donohoe, care este, de asemenea, președintele grupării de miniștri ai finanțelor din zona Euro, a declarat că sprijină „Pilonul 1”, care propune o realocare a unei proporții din impozite către țara în care se câștigă profitul, deoarece ar „aduce stabilitate și certitudine cadrului fiscal internațional. ”
Dar el a spus anterior că dorește ca orice acord să permită țărilor mici să folosească concurența fiscală ca o pârghie pentru a compensa avantajele naturale de care se bucură țările mai mari în atragerea de locuri de muncă și investiții mari.
Criticii spun că țările cu taxe reduse, precum Irlanda și Luxemburg, se bucură de o cantitate disproporționată de investiții multinaționale, multinaționalele angajând unul din opt muncitori irlandezi.
Donohoe a mai anticipat că orice acord final ar permite companiilor să își compenseze o parte din facturile fiscale prin cercetare și dezvoltare, un aspect important pentru Irlanda.
Majoritatea țărilor au susținut planurile pentru noi reguli cu privire la impozitarea companiilor și la o rată de impozitare de cel puțin 15% după două zile de discuții.
🍀 HSE va raporta „pierderea” a peste 370 milioane de euro plătiți pe echipamente individuale de protecție
Directorul serviciului de sănătate va raporta o „pierdere” de peste 370 de milioane de euro, rezultată din achiziționarea de echipamente de protecție personală (EPP) în primele săptămâni și luni ale pandemiei de coronavirus.
Prețul de piață plătit de HSE pentru echipamente anul trecut este acum considerat a fi cu 310 milioane euro mai mult decât valoarea curentă. Mai mult, HSE urmează să prevadă 64 de milioane euro în conturile sale pentru anul curent, din cauza „deteriorării anticipată” a echipamentelor de protecție individuală pe care le-a cumpărat anul trecut.
HSE a declarat joi că echipamentele de protecție au fost achiziționate într-un moment în care nu erau disponibile cele mai adecvate din punct de vedere clinic.
„Pe măsură ce echipamentele corespunzătoare au devenit disponibile, utilizarea lor s-a redus, ducând la deteriorări.”
Un nou raport de audit al consultanților KPMG, care a fost comandat de HSE pe baza unei cereri din partea ministrului sănătății Stephen Donnelly, spune că a cheltuit anul trecut 920 milioane de euro pentru echipamente de protecție individuală, comparativ cu aproximativ 15 milioane euro în circumstanțe normale.
🍀 Electric Ireland va crește prețurile din august
Compania a spus că creșterea se datorează costurilor la energie angro mai scumpe.
Electric Ireland și-a crescut ultima dată prețurile în toamnă, când a crescut prețurile la electricitate cu 3,4%. Creșterea anunțată astăzi va adăuga aproape 100 euro pe an la factura medie anuală a energiei electrice și 60 de euro la factura medie anuală la gaze.
În aprilie, aproape toți furnizorii de energie din țară și-au crescut prețurile, iar în ultimele săptămâni Flogas, Pinergy, Panda Power și Iberdrola și-au crescut prețurile pentru a doua oară în acest an.
Prețurile energiei electrice din Irlanda sunt deja cu 23% peste media UE și al patrulea cel mai scump din Uniunea Europeană din cele 27 de națiuni, arată cifrele recente ale Eurostat.
Prețurile la gaz în Irlanda sunt pe locul șapte la cele mai scumpe din UE.
Marguerite Sayers, director executiv la Electric Ireland, a declarat că compania spera că prețurile de achiziție se vor stabiliza, dar, din păcate, acestea au continuat să crească și sunt semnificativ mai mari decât anul trecut anul trecut.
“Ca urmare, trebuie să transmitem cu reticență unele dintre aceste costuri clienților noștri de la 1 august”, a spus ea.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro