🍀 Creșterile chiriilor vor fi limitate la inflație în zonele de presiune

Noua lege va interzice, de asemenea, evacuarea chiriașilor care au rămas în urmă cu plățile din cauza pandemiei, până la sfârșitul anului

Creșterile chiriei în așa-numitele zone de presiune a chiriei (RPZ) urmează să fie limitate în funcție de inflație, iar interdicția de evacuare a chiriașilor cu dificultăți va fi prelungită pentru tot restul anului, în conformitate cu noile legi care urmează să fie introduse de guvern. Controlul chiriei a fost introdus în decembrie 2016 pentru a contracara o piață de închiriere suprasolicitată. Controalele înseamnă că proprietarii din așa-numitele zone de presiune a chiriei – care include tot Dublinul și o mare parte din restul țării – nu pot crește chiriile cu mai mult de 4% pe an.

Cu toate acestea, într-o declarație făcută miercuri, Departamentul Locuințelor a declarat că plafoanele vor fi înlocuite cu plafoane în conformitate cu inflația.

„Actualul plafon de 4% la creșterea anuală a chiriei va fi înlocuit, iar chiriile în RPZ-uri pot acum să crească doar, dacă este necesar, în conformitate cu inflația generală, așa cum este înregistrat în Indicele actualizat al prețurilor de consum (IAPC)”, a spus acesta.

„Acest lucru va avea ca rezultat creșteri cu mult mai mici ale chiriei pentru aproximativ 74 la sută din totalul locuințelor care se află în RPZ. IAPC a avut o medie de 0,73% în ultimii trei ani.”

Departamentul a adăugat că pentru cei din afara RPZ-urilor, prevederile pentru revizuirea bianuală a chiriei vor fi prelungite cu încă trei ani de la 1 ianuarie 2022 până la 31 decembrie 2024. „Acest lucru asigură o chirie sigură pentru chiriașii din afara zonelor de presiune pentru o perioadă de minim doi ani la rând ”.

Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a declarat că limita de 4% a creșterii chiriei în zonele de presiune a devenit „mai degrabă o țintă decât o limită” pentru proprietari.

„Acum luăm măsuri pentru a ne asigura că chiriașii vor plăti creșteri de chirie, doar dacă este necesar, creșteri care sunt în concordanță cu inflația generală, care este în prezent de sub 2%”, a spus el.

Dl O’Brien a declarat că proiectul de lege va limita, de asemenea, nivelul plăților anticipate solicitate chiriașilor, la o valoare totală care nu depășește chiria pe două luni pentru a acoperi orice depozit și o lună de chirie în avans.

„De asemenea, extindem protecția celor mai afectați de Covid-19, care au datorii și cu riscul de a-și pierde locuința închiriată”, a spus el. „Astfel de chiriași vor fi protejați de creșterea chiriei și / sau evacuări până în ianuarie 2022.”

Modificările aduse legii vor intra în vigoare la adoptarea proiectului de lege, care este așteptat până pe 9 iulie.

🍀 NPHET: Sectorul ospitalității la interior ar fi putut rămâne închis până după septembrie

Directorul medical a respins ideea că testarea, mai degrabă decât vaccinarea completă, ar putea fi folosită pentru a deschide sectorul ospitalității la interior.

Dr. Tony Holohan i-a informat ieri după-amiază pe liderii opoziției despre sfaturile echipei naționale de sănătate publică de urgență date Guvernului, luni. El a spus că, fără certificatele de vaccinare, servitul mesei și a băuturilor în interior ar fi putut rămâne închise mult mai mult, până după septembrie.

Când a fost întrebat despre proiecțiile de modelare ale NPHET, el a spus că acestea sunt în concordanță cu cercetările efectuate în Scoția. Tony Holohan a spus că nu a văzut niciun motiv pentru care proiecțiile nu pot fi analizate de la egal la egal.

El a spus că ar trebui să fie posibilă introducerea mai rapidă a unui sistem de certificate de vaccinare, având în vedere că lucrările sunt deja avansate în cazul certificatului digital european.

De asemenea, liderilor opoziției li s-a spus că proiecțiile NPHET nu au avut în vedere impactul potențial al sfaturilor actualizate din partea Comitetului consultativ național pentru imunizare. Acesta a recomandat reducerea diferenței de doză a vaccinului AstraZeneca de la opt la patru săptămâni și ca sub 50 de ani să li se administreze vaccinurile AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson).

🍀 Irlanda nu este pregătită să respecte introducerea certificatului UE de călătorie de astăzi

Comisarul european pentru justiție a declarat că Irlanda este singurul stat membru al Uniunii Europene care nu este pregătit să respecte certificatul digital Covid al UE care a intrat în vigoare de astăzi.

Acest lucru se datorează recentului atac cibernetic asupra executivului serviciului de sănătate.

Didier Reynders a declarat într-un briefing la Bruxelles că Irlanda este singura țară care nu poate respecta regulamentul obligatoriu.

„Vreau să confirm că avem o evoluție foarte bună în toate statele membre, cu excepția Irlandei, până acum.

“Datorită unui atac cibernetic în Irlanda, a fost dificil să atingă obiectivul de a avea toate soluțiile tehnice puse la punct înainte de 1 iulie, dar pentru toate celelalte state membre nu avem nicio îngrijorare cu privire la modul de operare”.

Certificatul digital Covid – sau certificatul digital verde – trebuie utilizat ca dovadă a faptului că călătorii au fost vaccinați împotriva Covid-19; au primit un rezultat negativ la testare; s-au vindecat de Covid.


🍀 Ryanair acuză Guvernul Irlandei că este „ultimul paddy” cu certificatele digitale Covid

Ryanair solicită ministrului transporturilor, Eamonn Ryan, să explice de ce Irlanda nu a emis niciun certificat digital Covid, în timp ce alte 24 de țări din UE au început să le elibereze încă din iunie.

Certificatele intră în vigoare de astăzi, 1 iulie.

Compania aeriană a declarat că „gestionarea necorespunzătoare” a guvernului va duce la pierderea conectivității și mai mult a Irlandei cu omologii săi europeni.

Acesta a subliniat principalele sale probleme cu abordarea guvernului, inclusiv „blocarea [a] a peste 1,5 milioane de adulți irlandezi complet vaccinați de a călători liber” din cauza întârzierii Covid Cert, testul antigen nefiind acceptată pentru călătorii către sau din Irlanda și amânarea ospitalității în interior.

Acesta a susținut că, cu mai puțin de 45 de persoane în spitale și mai puțin de 15 în terapie intensivă, este timpul ca Guvernul să înceteze să „fenteze” și să ia măsuri imediate.

Vorbind astăzi, directorul executiv al Ryanair, Eddie Wilson, a declarat: „Guvernul face pagube imense economiei și infrastructurii noastre turistice, deoarece planurile noastre de redeschidere rămân cu mult în urma tuturor celorlalte țări din Europa.

„Nu există nicio justificare pentru alte întârzieri. Irlanda continuă să fie blocată din cauza unei variante dintr-o altă țară (Marea Britanie). Ratele cazurilor în Irlanda sunt foarte mici. Irlanda continuă să fie cea mai periculoasă din Europa, până la punctul în care nici Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) nu mai primește date privind testarea sau ratele de pozitivitate de la Nphet sau Departamentul Sănătății. De ce nu?

„Certificatele verzi europene digitale se lansează astăzi, peste 24 de țări din UE implementând deja sistemul din iunie și permițându-le cetățenilor să călătorească liber în această vară. De ce Irlanda întârzie la fiecare pas în comparație cu vecinii noștri europeni?

„Testarea rapidă antigen este acceptată în toată Europa, facilitând călătoria familiilor în această vară, dar Nphet continuă să ignore aceste date și respinge utilizarea acestora fără o justificare rezonabilă”.

🍀

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro