CINE POATE VOTA ÎN IRLANDA?
Pot vota în străinătate la alegerile prezidențiale cetăţenii români care:
▪ au vârsta de cel puţin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;
▪ nu au fost puşi sub interdicţie sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.
VOTUL ÎN CADRUL SECȚIEI DE VOTARE
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în Irlanda, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin, pot vota la orice secție de votare organizată în Irlanda, prin înregistarea în listele electorale suplimentare.
Listele electorale suplimentare din Irlanda sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal.
IMPORTANT! În cazul disfuncționalității SIMPV, alegătorii trebuie să semneze olograf în listele electorale pe suport hârtie.
ORARUL VOTĂRII ÎN IRLANDA
Votarea în IRLANDA se desfăşoară pe parcursul a trei zile:
▪ vineri, 2 mai 2025 – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
▪ sâmbătă, 3 mai 2025 – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00;
▪ duminică, 4 mai 2025 – votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 19:00 IRLANDA, pentru a nu depăși ora României 21:00.
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23:59. În zilele de duminică, votarea se poate prelungi până la cel mult ora 21:59 ora Irlandei!
În cazul organizării unui al doilea tur al alegerilor, votarea în străinătate se va desfășura, în aceleași intervale orare, în zilele de 16, 17 și 18 mai 2025.
Secții de votare în Irlanda
Secția Adresa Dublin 1 Palmerston House, Ground Floor, Denzille Lane/Fenian Street, Dublin 2, D02 WD37 Dublin 2 Palmerston House, Ground Floor, Denzille Lane/Fenian Street, Dublin 2, D02 WD37 Dublin 3 Palmerston House, Ground Floor, Denzille Lane/Fenian Street, Dublin 2, D02 WD37 Dublin 4 Palmerston House, Ground Floor, Denzille Lane/Fenian Street, Dublin 2, D02 WD37 Dublin 5 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Dublin 6 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Dublin 7 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Dublin 8 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Dublin 9 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Dublin 10 Westmanstown Sports and Conference Centre, Lucan Road,Clonsilla, Dublin 15, D15 Y2DH Cork Little Island Sports Complex, Wallingstown, Little Island, Cork, T45 F449 Drogheda Drogheda Civic Offices, Fair Street, Moneymore, Drogheda, Co. Louth, A92 P440 Galway Ardilaun House Hotel, Taylors Hill Road, Galway, H91 H29F Kilkenny Pembroke Hotel, 11 Patrick St, Garden, Kilkenny, R95 VNP4 Limerick The Engine Building, Cecil Street, Limerick, V94 TN32 Waterford Crystal Sport and Leisure Centre, Cork Road, Waterford City, X91 E6PX
Actele cu care se votează la secțiile de votare din Irlanda
✓ cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
✓ paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar;
✓ în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
IMPORTANT!
ACTUL DE IDENTITATE TREBUIE SĂ FIE VALABIL ÎN ZIUA VOTĂRII
Cum va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) ?
La intrarea în secția de votare, alegătorul trebuie să prezinte actul de identitate unuia dintre membrii biroului electoral al secției de votare. Acesta va scana actul de identitate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care semnalează dacă:
▪ persoana care s-a prezentat la vot nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv, i s-a interzis exercitarea dreptului de vot sau a fost omisă din lista electorală permanentă;
▪ alegătorul care s-a prezentat la vot figurează că a mai votat la același scrutin, la o altă secție de votare sau prin corespondență;
▪ în baza rezultatelor generate de SIMPV, a comunicărilor efectuate prin intermediul acestuia şi a verificării actului de identitate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare ia măsurile ce se impun:
▪ opreşte de la votare persoana care nu a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv şi persoana care şi-a pierdut drepturile electorale;
- ▪ permite exercitarea dreptului de vot de către alegătorul care s-a prezentat la vot şi care figurează în SIMPV că a votat la o altă secție sau prin corespondență numai după ce se asigură că: o a fost verificat cazul semnalat;
- o alegătorul a dat o declaraţie potrivit căreia nu şi-a exercitat dreptul de vot la același scrutin.
Modalitatea de exercitare a dreptului de vot
1. Alegătorii prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau și introduc datele personale ale alegătorilor pe tableta SIMPV;
2. SIMPV generează informații privind dreptul de vot al alegătorului;
3. În baza rezultatelor generate de SIMPV, alegătorul care votează în străinătate semnează pe tabletă și primește buletinul de vot și ștampila cu mențiunea „VOTAT”;
4. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe buletinul ce vot, înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.
5. După ce a votat, alegătorul are obligația de a introduce buletinul de vot în urnă și de a preda ștampila cu mențiunea „VOTAT” membrului biroului electoral al secției de votare.
Pe perioada desfășurării procesului electoral în străinătate, localurile secțiilor de votare vor fi monitorizate video, în conformitate cu prevederile art. 441 alin. (3) din Legea nr. 370/2004, pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
IMPORTANT!
Este interzisă fotografierea sau filmarea prin orice mijloc a buletinului de vot!
TENTATIVA UNEI PERSOANE DE A VOTA DE MAI MULTE ORI SAU FĂRĂ A AVEA ACEST DREPT SE PEDEPSEȘTE CONFORM LEGII PENALE
Cadrul legislativ
Alegerile pentru Președintele României se desfășoară în conformitate cu următoarele acte normative:
✓ Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
✓ Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2025 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 și alegerilor locale parțiale din anul 2025;
✓ Hotărârile Guvernului privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, Hotărâri ale Autorității Electorale Permanente și Decizii ale Biroului Electoral Central, accesibile pe site-ul https://prezidentiale2025.bec.ro/legislatie/
✓ Constituția României, republicată.
Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea prevăzută mai sus, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.
Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.
Exercitarea dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate în cadrul unei secții de votare nu este condiționată de înscrierea acestora în Registrul electoral.
De asemenea, în cadrul secțiilor de votare din străinătate va funcționa Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).