🍀Varadkar: Numărul de cazuri Covid-19 „este pe calea cea bună”

Numărul de cazuri Covid-19 din Irlanda „merg în direcția bună”, a spus Leo Varadkar.

Tánaiste a spus că numărul cazurilor în scădere demonstrează că blocajul funcționează și întărește decizia unei redeschideri treptate a școlilor, pe care a descris-o drept o prioritate guvernamentală. Cu toate acestea, dl Varadkar a avertizat că rămâne un „drum lung de parcurs” în lupta împotriva virusului.

El a spus că cifrele, deși îmbunătățite, sunt încă mult peste cifrele din vârful primului val al pandemiei de anul trecut.  Comentariile sale au fost făcute miercuri la o reuniune a partidului parlamentar Fine Gael.

Membrilor partidului li s-a spus că Guvernul face tot posibilul să se coordoneze cu alte jurisdicții, cinci operând în Irlanda și Marea Britanie.

Între timp, deputații Fine Gael au adoptat în unanimitate o moțiune prin care se solicita revizuirea consecvenței învățării la distanță în timp ce școlile sunt închise; capacitatea de a accelera redeschiderea școlilor în mod gradual; și o certitudine legată de examenele de anul acesta.

La ședință s-a spus, de asemenea, că se face tot posibilul pentru ca școlile să se redeschidă din nou.

Între timp, alte 54 de decese și 1.006 de cazuri noi de Covid-19 au fost anunțate miercuri seară.

🍀 Pasagerii care vin în Irlanda ar putea fi obligați să-și facă rezervare la hotelul unde vor intra în carantină 

Este posibil ca pasagerii care ajung în Irlanda să trebuiască să-și facă o rezervare pe un număr limitat de locuri în hoteluri folosite pentru carantină.

Conform propunerilor, va exista un anumit număr limitat de locuri disponibile pentru carantina obligatorie. Oficialii guvernamentali au luat în considerare ce să facă cu așa-numitele „cazuri dure” dacă se creează o aglomerație, similară cu situația din alte țări care au instituit un astfel de regim.

Potrivit The Irish Times, discuțiile sunt în desfășurare pentru a examina dacă anumiți pasageri ar putea fi prioritari pentru a utiliza sistemul, cum ar fi persoanele care vin acasă pentru a îngriji o rudă pe moarte, persoanele cu speranță de viață limitată sau lucrătorii medicali care călătoresc.

Înalții oficiali finalizează acum legislația pentru noul regim, care va pune anumiți pasageri să stea în carantină timp de 14 ziel într-o cameră de hotel.

Carantina obligatorie într-un hotel se va aplica tuturor pasagerilor din Africa de Sud și Brazilia, în timp ce alte țări sunt susceptibile de a fi adăugate pe această listă.

Surse guvernamentale importante au declarat că o cerință generală de carantină obligatorie pentru călătorii din toate destinațiile ar putea fi introdusă, de asemenea, odată ce sistemul este pus în funcțiune.

Legislația, care a fost anunțată pentru prima dată de Guvern în urmă cu două săptămâni, este așteptată să fie adusă la Guvern marțea viitoare și dezbătută de Dáil în zilele următoare.

🍀 Ombudsmanul Garda a primit mai multe plângeri cu privire la Jerusalema dance Challenge

Săptămâna trecută, videoclipul cu membri Garda dansând pe „Jerusalema” în locații pitorești din toată Irlanda a luat publicul prin surprindere, mulți fiind extrem de încântați de acest dans.

Videoclipul a fost încărcat ca răspuns la o provocare emisă Poliția Elvețiană și de atunci a fost vizionat de peste 1,3 milioane de ori.

Unii membri ai publicului s-au plâns la Garda Siochana Ombudsman Commission (GSOC) despre videoclipul viral Jerusalema.

Garda și alți angajați din prima linie au apărut ulterior în emisiuni precum Late Late Show de la RTE pentru a interpreta dansul.

Unii au crezut că provocarea este pentru ridicarea moralului de care au nevoie irlandezii, în timp ce alții au considerat că cei implicați și-ar fi putut folosi timpul mai bine în alte treburi ale Garda. GSOC a primit mai multe plângeri cu privire la provocarea din partea membrilor publicului, dintre care unii au susținut că dansul a fost o pierdere de timp prețios din Garda.

Un purtător de cuvânt al GSOC a declarat: „GSOC a primit un număr de apeluri telefonice și e-mailuri de la persoane care doresc să se plângă de videoclipul „Jerusalema”. GSOC nu va mai investiga niciuna dintre plângeri, deoarece acestea nu îndeplinesc criteriile care dictează că un „membru al publicului trebuie să fie direct afectat sau să asiste la un comportament care ar constitui un comportament nepotrivit de către Garda.

Pe 2 februarie, Ombudsmanul Garda a redistribuit videoclipul, scriind: „Am dori să confirmăm că GSOC NU va primi plângeri cu privire la acești dansatori: „Nice moves!”.


🍀 5.200 de irlandezi s-au întors din vacanță în cursul unei săptămâni din ianuarie

Peste 5.200 de rezidenți irlandezi care au ajuns pe aeroportul din Dublin pe parcursul unei săptămâni la sfârșitul lunii ianuarie au declarat că au fost în vacanță, în ciuda restricțiilor privind călătoriile internaționale neesențiale.

După cum relatează The Irish Times, Liz Canavan, înalt oficial guvernamental, a spus că aceasta reprezintă două treimi din populația irlandeză care s-a întors în țară în acea săptămână.

Doamna Canavan, secretarul general adjunct al Departamentului Taoiseach, a avertizat că călătoriile neesențiale în străinătate reprezintă o încălcare a restricțiilor de nivel 5 Covid-19 și a adăugat că este „important ca toată lumea să înțeleagă și să respecte acest lucru”.

Se întâmplă în timp ce Guvernul încearcă să înăsprească restricțiile privind călătoriile internaționale. În total, 13.606 de pasageri au ajuns în Dublin în perioada 30 ianuarie – 5 februarie. Un total de 8.218 erau rezidenți irlandezi și dintre aceștia 5.241 au declarat că se întorceau din vacanță sau dintr-o vizită în străinătate.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind emisă pe 4 februarie.

De pe 12 februarie este nevoie de un test PCR negativ pentru a intra în România! Testul trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în România.

Cei care merg din Irlanda în România sunt obligați să stea în carantină 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ.

Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului;