Știri 13 decembrie 2017 – Informatia IRL – Portalul de informare al românilor din Irlanda

Știri din Irlanda – Informatia IRL

🍀 Jumătate dintre piloții Ryanair Irlanda vor face grevă înainte de Crăciun 

Aproximativ jumătate dintre piloții Ryanair vor fi în grevă în zilele de dinaintea Crăciunului, măsură ce vine într-o lungă dispută cu conducerea în legătură cu drepturile angajaților, relatează Sky News.
Jumătate dintre piloții din Irlanda ai companiei Ryanair vor fi în grevă în ziua de 20 decembrie.

Deocamdată este necunoscut efectul cu privire la cum vor fi afectate călătoriile oamenilor care călătoresc acasă înainte de Crăciun.

Sindicaliștii irlandezi spun că majoritatea piloților care vor intra în grevă sunt căpitani, fără de care avioanele nu pot să zboare.

Aceștia au precizat că 95% dintre piloții angajați direct susțin greva, în timp ce majoritatea piloților angajați prin contracte intermediare nu au fost chestionați.

🍀 Țigări și bani confiscați de Garda

Ofițerii Garda și cei de la Revenue au confiscat țigări, tutun și bani proveniți din activități criminale în Cork și Kerry. Aproximativ 20.000 de țigări și 1.5 kg de tutun au fost descoperite când ofițerii au oprit o mașină în apropiere de Watergrasshill în co. Cork. La o percheziție ulterioară a unei case din Killarney, Co. Kerry, cu ajutorul câinelui de căutare Marley, autoritățile au mai găsit 4.5 kg de tutun și 2000 de euro.
Sursa breakingnews.ie

🍀 Încă un an de creștere economică pentru Irlanda 

Un nou raport dat publicității de ESRI (Economic and Social Research Institute) arată că economia a crescut în acest an și va crește și anul următor. Rata șomajului este în scădere și va ajunge la 5% în 2018. Numărul crescut al locurilor de muncă și a taxelor colectate arată că economia a crescut în acest an cu 5%, iar pentru anul următor este prognozată o creștere de 4%. Raportul este bazat pe cifrele furnizate de CSO. Sursa RTE.ie
https://img.rasset.ie/0008e32f-800.jpg

🍀 O femeie este principalul suspect în cazul împușcării unei familii din Mulhuddart

Femeia a fost arestată ieri și este considerată a fi persoana care a împușcat trei persoane printre care un bebeluș de 8 luni. Bebelușul John, mama lui Lynn Doyle de 29 ani și un adolescent de 17 ani sunt încă în spital unde primesc tratament pentru rănile cauzate de alice. Femeia de 23 de ani a fost arestată în Wicklow și este acuzată pentru moment de posesia armei folosite în atac. Inițial un bărbat de 48 de ani a fost arestat după ce cartușe au fost găsite în casa lui. Sursa herald.ie

🍀 Facebook va contabiliza veniturile din publicitate în țările unde le realizează

Rețeaua de socializare Facebook a anunțat marți că va începe să contabilizeze veniturile din publicitate în țările unde acestea sunt realizate, în loc să le redirecționeze via sediul său internațional din Dublin (Irlanda), transmite Agerpres citând Reuters.
„Cu alte cuvinte, aceasta înseamnă că veniturile din publicitate intermediate de echipele locale nu vor mai fi contabilizate de sediul internațional de la Dublin ci în schimb vor fi înregistrate de companiile noastre locale din acea țară. Credem că această mutare va oferi mai multă transparență către guverne și decidenții din întreaga lume care au cerut mai multă vizibilitate cu privire la veniturile din vânzările realizate în țările lor”, a declarat Wehner. Sursa digi24.ro

Știri din România – Informatia IRL

🇹🇩 Crima de la metrou – VIDEO

Femeia de 36 de ani acuzată că a împins în faţa metroului o tănără, care a murit, a fost reţinută, după ce poliţiştii au identificat-o pe baza imaginilor camerelor de supraveghere.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Române, la audieri femeia s-a recunoscut în imaginile video, dar nu a explicat de ce a făcut aceste gesturi.

Ea a fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei.

Poliţia Română a transmis că la această oră procurori ai Parchetului Tribunalului Bucureşti audiază, la sediul Poliţiei Capitalei, persoana suspectată de comiterea faptelor din staţiile de metrou Costin Georgian şi Dristor 1.

În cursul nopţii, poliţişti ai Brigăzii de Poliţie Transport Public Bucureşti au depistat o femeie în vârstă de 36 de ani, ale cărei semnalmente corespundeau cu cele ale persoanei căutate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Episcopul Calinic al Argeşului fusese bănuit că pregătise încoronarea Regelui Mihai – VIDEO

În ’90, când Regele Mihai a revenit în ţară cu intenţia de a merge la Curtea de Argeş, autorităţile de atunci i-au blocat drumul şi l-au forţat să plece din România. Se temeau de efectul pe care îl putea avea întoarcerea Majestăţii Sale. Episcopul Calinic al Argeşului, care urma să-l întâmpine pe fostul suveran la Curtea de Argeş, a fost bănuit că pregătise încoronarea Regelui. Culmea e că înaltul prelat era şi deputat al FSN la acea vreme şi, la fel cum se întâmplă în zilele noastre, a fost audiat de o comisie parlamentară. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Gardian bătut de rudele unui pacient – VIDEO

Un gardian a fost bătut de ruda unui pacient internat la Spitalul Judeţean din Botoşani. Conflictul a izbucnit după ce agresorul a încercat să ajungă la ruda sa în afara orelor de vizită.
Agresorul a fost oprit de paznicul de la intrarea principală.

După câteva momente de ceartă, cei doi dispar din cadru, iar mai apoi gardianul apare lovit în zona feței. Acesta din urmă a fost dus la UPU, unde medicii l-au diagnosticat cu traumatism cranian și toracic.

Agresorul s-a făcut imediat nevăzut, iar polițiștii încearcă acum să-l identifice. S-a deschis și dosar penal pentru lovire și alte violențe. Sursa digi24.ro

🇹🇩 1 din 2 români e sărac. 5 criterii pe care trebuie să le îndeplinească un om pentru a nu fi considerat sărac

Datele Eurostat arată că România are cel mai mare procent de cetăţeni săraci din UE. Jumătate dintre români au lipsuri sociale şi materiale grave.
Statistic o ducem bine. Avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Cifre dramatice vin de la Eurostat, institutul european de statistică: România are cel mai mare procent de cetăţeni săraci din UE. Jumătate dintre români au lipsuri sociale şi materiale grave.

Statistica e sumbră: unul din doi români e privat de elementele esenţiale pentru un trai minim.

Eurostat a întocmit o listă de elemente care definesc privarea materială şi socială. Printre acestea se găsesc cheltuielile neprogramate, o săptămână de vacanţă anual, lipsa restanţelor la credite, chirii sau utilităţi, o masă cu carne la cel puţin două zile, menţinerea locuinţei la un nivel de încălzire adecvat, schimbarea încălţămintei, îmbrăcămintei şi mobilei uzate, bani de buzunar, conectare la internet sau diversele activităţi de recreere. În cazul în care un cetăţean nu poate îndeplini cel puţin 5 dintre aceste criterii, acesta este inclus în categoria celor săraci, cu privaţiuni sociale şi materiale.

La mică distanţă de România e Bulgaria: 48 la sută dintre cetăţenii de la sud de Dunăre se încadrează în această nefericită categorie. În sărăcie trăiesc şi 36 la sută dintre cetăţeni greci, 32% dintre unguri şi 29 la sută dintre lituanieni.

La polul opus al acestui clasament se află cetăţenii suedezi: doar trei la sută dintre aceştia trăiesc în sărăcie. Sunt urmaţi îndeaproape de finlandezi, 4 la sută, şi danezi cu 6 procente. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Protest față de măsurile fiscale. 2.000 de sindicaliști în Piața Victoriei

Proteste în faţa Guvernului României. Aproximativ 2.000 de oameni, membri ai Blocului Naţional Sindical, au iesit în stradă nemulţumiţi de măsurile fiscale adoptate de Executiv. Oamenii se tem că, începând cu anul viitor, vor fi afectaţi direct de legile adoptate.
Din cauza ceremoniilor de comemorare a Regelui Mihai I la Palatul Regal, sindicaliştii au restrâns manifestarea care ar fi trebuit să aibă loc şi în Piaţa Revoluţiei. Sursa digi24.ro

Știri Internaționale – Informatia IRL

🍀 Mesajul transmis de autorul atentatului de la New York lui Donald Trump, înaintea atacului

Autorul atentatului de luni dintr-un tunel al metroului new-yorkez, Akayed Ullah, a postat luni pe Facebook, înaintea atacului, un mesaj în care îi transmitea președintelui american Donald Trump că a ‘eșuat în a-și proteja țara’, transmit dpa și AFP, citând din actul de inculpare.

‘Trump, ai eșuat să-ți protejezi națiunea’, a scris Ullah, în timp ce într-o altă postare, destinată adepților grupării jihadiste Statul Islamic, ‘semnala că a purtat acest atac în numele SI’, se precizează în document, potrivit Agerpres.

Procurorul federal Joon H Kim a precizat, într-o declarație de presă, că la locul atacului a fost găsit un pașaport aparținându-i lui Ullah, iar în documentul de identitate se afla un bilet care „dă fiori”, pe care scria: ‘Oh, America, mori în furia ta’. Sursa digi24.ro

🍀 Uber a taxat un pasager cu 14.000 de dolari pentru o cursă de 21 de minute, din greșeală 

Un utilizator Uber a fost taxat, în Toronto, cu mai mult de 14.000 de dolari americani, pentru un traseu de cinci mile, care a durat 21 de minute, cursă care în mod normal, costa 20 de dolari, potrivit Slate. Compania a anunțat la scurt timp că a fost vorba de o eroare și i-a returnat banii pasagerului.

„A fost vorba de o eroare aici și a fost rezolvată”, a declarat un purtător de cuvânt al Uber, din Canada, potrivit Time.

„I-am înapoiat banii pasagerului și i-am cerut scuze pentru această experiență. Am luat măsuri de precauție ca astfel de situații să nu mai aibă loc și încercăm să înțelegem cum a fost posibilă această întâmplare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Uber. Sursa digi24.ro

🍀 Coreea de Nord este hotărâtă să devină “cea mai tare putere nucleară”

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un este hotărât să facă din ţara sa “puterea nucleară cea mai tare” din lume, a anunţat miercuri agenţia de presă a Coreei de Nord, KCNA, preluată de AFP.

Într-un discurs în faţa angajaţilor programului balistic nord-coreean, Kim a declarat marţi că ţara sa “merge înainte victorios şi va deveni puterea nucleară şi militară cea mai tare din lume”, potrivit KCNA.

La 28 noiembrie, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă, potrivit experţilor, să atingă teritoriul continental al SUA. La acea dată, liderul nord-coreean a afirmat că ţara sa este deja un stat nuclear deplin.

Noile declaraţii ale lui Kim intervin într-un moment în care marile puteri încearcă să găsească o soluţie la criza provocată de accelerarea programelor nuclear şi balistic ale Coreei de Nord, condamnate de comunitatea internaţională, şi care a întreprins în septembrie un al şaselea test nuclear. Sursa agerpres.ro

🍀 Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor al comandourilor care au comis atentatele de la Paris şi Saint-Denis din noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, va fi încarcerat în centrul penitenciar de la Vendin-le-Vieil, în nordul Franţei, în timpul procesului său de la Bruxelles, transmite France Presse. 

Abdeslam urmează să fie judecat în capitala belgiană în perioada 18 – 22 decembrie pentru un incident armat din Bruxelles petrecut înaintea arestării sale.

El va fi deţinut în ‘aceleaşi condiţii de detenţie ca la Fleury-Mérogis’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Youssef Badr, fără a confirma sau a infirma numele închisorii.

El a evocat totuşi ‘un centru penitenciar francez din apropiere de Belgia’.

Salah Abdeslam, cetăţean francez de origine marocană în vârstă de 28 de ani, este în prezent încarcerat la închisoarea Fleury-Mérogis în condiţii extrem de stricte, la izolare şi sub supraveghere video permanentă. Sursa agerpres.ro

🍀 Datele călătorilor controlate la nivel european

Uniunea Europeană vrea să permită forţelor de poliţie din statele membre să consulte toate sistemele informatice naţionale unde sunt înregistraţi călătorii care trec frontierele, conform unui proiect prezentat marţi, care urmăreşte să acopere lipsurile din lupta împotriva terorismului, relatează AFP.

“Teroriştii şi marii criminali nu trebuie să poată să treacă prin breşe sau să scape de radar”, în special prin folosirea de identităţi multiple, a precizat într-un comunicat comisarul european pentru securitate Julian King.

În prezent, detectarea unor astfel de ‘puncte albe’ este îngreunată de faptul că poliţiştii şi agenţii de frontieră din fiecare stat membru nu au automat acces la toate fişierele din alte ţări.

În viitor, “decât să fie nevoiţi să decidă ce bază de date să consulte într-o anumită situaţie, agenţii ar putea efectua simultan căutări în mai multe sisteme de informaţii din UE”, a explicat Comisia Europeană. Sursa agerpres.ro

🌦 METEO IRLANDA 🌦

✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️

Ortodoxe
Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; Sf. Mari Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza

Sfântul Ierarh Dosoftei s-a născut în anul 1624 la Suceava, în familia Barilă, primind la botez numele Dimitrie. Părinţii săi, Leontie şi Maria-Misira, binecredincioşi creştini, români de neam, aveau rudenii în Transilvania şi în ţinutul Liovului, din Polonia.

Tânărul Dimitrie Barilă a învăţat carte de la cei mai renumiţi dascăli din Moldova şi la şcoala Frăţiei Ortodoxe de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din Liov. Dăruit de Dumnezeu cu o deosebită agerime a minţii, şi-a agonisit încă din anii copilăriei şi ai tinereţii multă ştiinţă de carte.

A cercetat cu multă râvnă dumnezeieştile Scripturi şi învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Bisericii şi a deprins cu mult drag meşteşugul tâlcuirii scrierilor sfinte în limba română, pentru că învăţase a vorbi şi a scrie şi în alte limbi: greacă, latină, slavonă, polonă şi ucraineană.

Pe lângă învăţătura adunată cu migală de la mulţi dascăli, la şcoala Mănăstirii Probota a deprins şi învăţătura cea duhovnicească: rugăciunea, ascultarea, smerenia şi nevoinţele monahale. A primit îngerescul chip al călugăriei în această sfântă mănăstire la anul 1649, odată cu numele de Dosoftei.

Greco-catolice
Sf. m. Eustratie, Axentie, Eugen, Mardarie şi Orest; Sf. m. Lucia

Romano-catolice
Ss. Lucia, fc. m.; Otilia, călug.

PUBLICITATE (reclama ta poate fi aici)

MobileTime

Vindem telefoane noi si folosite, iPaduri, tablete si accesorii. Avem toate modelele de telefoane, oferim garantie si chitanta.
Reparam si decodam telefoane la cele mai avantajoase preturi si oferim servicii Profesionale. De asemenea vorbim limba engleza, romana si rusa.
Toate telefoanele sunt noi, Sim FREE, garanție și chitanța.
Rugăm seriozitate. Ne puteți găsi pe Facebook: https://Facebook.com/MobileTime.ie

Avem si o listă mare de telefoane folosite la preturi foarte bune.

Adresa: 30 Bolton Street Dublin 1 Telefon 0834443454

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me