Știri 11 decembrie 2017 – Informatia IRL – Portalul de informare al românilor din Irlanda

Știri din Irlanda – Informatia IRL

🍀 Corpul unui bărbat de 22 de ani descoperit în Lucan

Corpul unui bărbat încă este la locul incidentului într-o casă din Lucan, Co. Dublin. Autoritățile au fost chemate la o casă de pe Woodville Avenue, Lucan cu puțin timp înainte de ora 3pm ieri după amiază. Garda a găsit un bărbat de 22 de ani cu o rană în piept, rană care pare a fi provocată prin împușcare. Locuința a fost sigilată cu corpul bărbatului încă înăuntru pe timpul nopții până când patologistul și o echipă tehnică a Garda va veni să investigheze în detaliu incidentul. Sursa breakingnews.ie

🍀 Atenție pe drumurile înghețate

Șoferii sunt avertizați să conducă prudent în această dimineață, în special pe drumurile secundare pe care nu s-au împrăștiat materiale antiderapante. Temperaturile astă noapte au scăzut până la -8 grade, iar estul Connachtului, Lenister și Ulster au avut parte de căderi de zăpadă semnificative pentru Irlanda. Met Eireann spune că temperaturile sunt în creștere astăzi, dar cu toate acestea încă sunt destul de scăzute, maximele ajungând la 3-6 grade. Sursa breakingnews.ie

🍀 Personalul care lucrează cu copii obligat de astăzi să raporteze orice suspiciune de abuz

De astăzi personalul care lucrează cu copii, precum cei din creșe și grădinițe, sunt obligați prin lege să raporteze orice suspiciune de abuz asupra copiilor. Dacă personalul observă urme de abuz fizic sau dacă observă ceva în comportamentul copilului care ar indica un abuz, acesta este obligat legal să facă un raport către Tusla în cel mai scurt timp. Ministrul pentru Copii Katherine Zappone a pus la punct ultimele detalii ale legislației intitulate Childrens First Act. Ea spune că scopul legii este de a face din Irlanda un loc sigur pentru cei mai vulnerabili cetățeni: copiii.
Sursa breakingnews.ie

🍀 Vrei să locuiești cu un violator în serie?

Un anunț pus pe o pagină cu anunțuri imobiliare a fost schimbat la insistențele mai multor persoane, după ce s-a aflat că persoana care răspunde anunțului va împărți camera cu un violator. Inițial anunțul era adresat pentru o singură femei sau bărbat, evitând să specifice că Michael Murray, un cunoscut violator locuiește în acea cameră. Michael Murray a fost condamnat în 1996 pentru violul a 4 femei și agresiune sexuală asupra altor două. Anunțul a fost schimbat ulterior, astfel că acum se caută doar un bărbat care să locuiască în acea cameră. Oricum la aflare știrii că în zonă locuiește acel violator, vecinii s-au arătat foarte îngrijorați, mai ales că aproape de locuință este o școală de fete. Sursa independent.ie

🍀 Refugiată din cauza chiriilor

O irlandeză povestește cum a decis să se mute în Africa de Sud în principal din cauza chiriilor. Aceasta povestește că deși s-a născut în Dublin nu și-a mai permis să trăiască în Dublin, în schimb s-a mutat în Africa de Sud unde are un apartament cu piscină și creșa fetiței este la un minut de condus cu mașina.
Conform CSO un salariu mediu în Dublin este 2.500 de euro, iar o chirie medie este 1.819 euro iar creșa costă aproximativ 1000 de euro. Nu trebuie să știi prea multă matematică să-ți dai seama că e imposibil să trăiești în Dublin dintr-un salariu mediu în condiții decente, spune femeia care este foarte fericită că s-a mutat. Aceasta spune că citește cu tristețe știrile din Irlanda, cu frigul care a lovit acum țara și se gândește cu groază la acele multe persoane fără adăpost din Dublin. Citește mai departe articolul pe independent.ie

O viață nouă în Africa de Sud

🍀 Ce le lipsește cel mai mult românilor din Irlanda când se gândesc la România?

Românii din Irlanda care au participat la sondajul nostru au votat că le lipsește vremea din România (25.8%), pe locul doi s-au situat obiceiurile de sărbători din România (24.4%), pe trei “Posibilitățile nenumărate de petrecere a timpului liber din România” 18.3%.

Știri din România – Informatia IRL

🇹🇩 Tată și fiu, morți într-un accident rutier

Doi oameni, între care un copil de 9 ani, și-au pierdut viața într-un accident rutier, în judeţul Suceava. Mașina în care se aflau cei doi, tată și fiu, împreună cu mama băiatului, a fost izbită în plin de un microbuz care a intrat pe contrasens.
Şoferul maşinii a murit pe loc iar femeia și copilul, ambii în stare critică au fost transportați la spital cu două ambulanțe. Băiețelul nu a supravieţuit, însă.

Și șoferul microbuzului a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.

Traficul pe drumul european 85, unde a avut loc accidentul a fost întrerupt mai mult de o oră. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Mii de oameni au protestat în Piața Victoriei. Tudor Chirilă: ”Ce se întâmplă acum e regândirea Ordonanței 13”

Piaţa Victoriei a fost din nou duminică seară locul unde au răsunat vocile a mii de români. Preț de câteva ore, oamenii au protestat faţă de modificările ce vizează legile justiţiei, şi n-au uitat nici de problemele din spitale.

În timpul manifestaţiei, un singur minut a fost linişte deplină – cel în care a fost ţinut un moment de reculegere în memoria regelui Mihai.

Piaţa Victoriei s-a dovedit a fi, din nou, neîncăpătoare. În ciuda frigului, mii de oameni și-au strigat nemulţumirile.

“Justiţia funcţionează din ce în ce mai bine până recent funcţiona. De ce să schimbi ceva care merge?”

“Va fi atacată politic, toţi vor fi numiţi politic şi vor controla ei pe cine vor investiga.”

“Ne scoate în stradă Liviulica, Liviu Dragnea. Să scape de puşcărie, de faptele lui de corupţie, că de un an nu a făcut nimic.” Sursa stirileprotv.ro

🇹🇩 Porci blocaţi în vamă de două zile din cauza unui act

Un camion plin cu porci este blocat, încă de sâmbătă, la Albiţa, în zona neutră dintre România şi Republica Moldova. Animalele trebuiau să ajungă la un abator din ţara vecină, însă nu pot trece graniţa deoarece exportatorului îi lipseşte un act. Nu pot fi nici întoarse în ţară, din cauza alertei de pestă porcină. Până la lămurirea situaţiei, porcii vor rămâne într-un adăpost din zona liberă.
O tranzacţie comercială între un fermier din România şi un abator din Republica Moldova dă bătăi de cap autorităţilor din vama Albiţa. Un TIR cu aproximativ 200 de porci a plecat vineri seară de la Braşov către ţara vecină. TIR-ul trecut vama ieşind, practic, din Uniunea Europeană, însă nu a fost lăsat să intre în ţară de către vameşii moldoveni, pentru că şoferului îi lipsea un act. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Avertismentul ambasadorului SUA: Slăbirea legislaţiei anticorupție expune România amenințărilor Rusiei

Avertismentul ambasadorului SUA: Slăbirea legislaţiei anticorupție expune România amenințărilor Rusiei
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lansat un avertisment autorităților de la București, pe fondul discuțiilor despre modificarea legilor Justiției.
„Noi credem că slăbirea legislaţiei care vă permite să aveţi un sistem judiciar independent şi să lansaţi o luptă puternică împotriva corupţiei subminează şi rezistenţa naţională şi poate expune România la ameninţări venite de peste hotare, inclusiv la cele din partea Rusiei. Corupţia este o scenă pe care actorii ostili o pot folosi pentru a sparge fundaţia unui stat rezistent”, a spus Hans Klemm, la o discuție avută cu jurnaliștii săptămâna aceasta, la Târgu Mureș. Sursa digi24.ro

🇹🇩 România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014-2020; Bulgaria are o pondere de 7,5%

România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocați programării 2014-2020, reprezentând 400,4 milioane euro, în condițiile în care state precum Bulgaria și Polonia au avut 7,5%, respectiv 6,5%, potrivit datelor Comisiei Europene, transmise la solicitarea AGERPRES.

Cea mai mare parte a sumei cheltuite a fost prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv 241,9 milioane euro.

Țările care au cheltuit mai puțin decât România din fondurile structurale și de investiții sunt Austria, cu 0,3%, și Irlanda, cu 0,9%. Conform datelor Comisiei Europene, pe primul loc ca procent de cheltuieli din suma totală alocată se află Portugalia — cu 10,9%, Lituania — cu 9,1% și Estonia — cu 8,4%.
Ministrul delegat pentru fonduri europene, Marius Nica, a declarat recent, la Oradea, că în 2023 România va fi dată drept exemplu în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și a apreciat că procentul perioadei 2007-2013, de 88-89%, “nu este unul rău”. Sursa digi24.ro

Știri Internaționale – Informatia IRL

🍀 Ungaria: Consultarea “antiimigranți” reprezintă un succes, potrivit guvernului de la Budapesta

Consultarea populară lansată la începutul lunii octombrie de premierul naționalist ungar, Viktor Orban, pentru a valida politica sa împotriva migranților reprezintă un succes, a afirmat duminică guvernul pe baza rezultatelor parțiale, transmite AFP.

Din cei 8,2 milioane de alegători înscriși, “peste 2,3 milioane” au răspuns și “aproape toți” s-au exprimat în sensul dorit de Budapesta, a făcut cunoscut un purtător de cuvânt, Bence Tuzson, pe baza a 1,5 milioane de răspunsuri examinate.

“Ungurii au spus (…) nu cotelor obligatorii de relocare, precum și dezmembrării gradului care ne apără granițele”, a declarat el.

Această consultare vizează un presupus “plan” al miliardarului american George Soros, destinat, potrivit lui Viktor Orban, să promoveze imigrarea în Europa a “unui milion de refugiați anual”. Sursa agerpres.ro

🍀 Exerciții militare comune între Tokyo, Washington și Seul

Japonia va organiza luni și marți împreună cu forțele americane și sud-coreene exerciții militare de detectare a rachetelor, au anunțat duminică responsabili japonezi, într-un context de amenințări balistice nord-coreene, transmite AFP.

Anunțul celui de-al șaselea exercițiu de acest gen la care participă celei trei țări cu începere din 2016 a fost făcut la mai puțin de două săptămâni după un nou tir efectuat de Phenian cu o rachetă balistică intercontinentală care s-a prăbușit în mare în largul coastelor Japoniei.

Exercițiile se vor desfășura în apele din apropierea Japoniei, a făcut cunoscut ministrul nipon al apărării, Itsunori Onodera, vizitând o garnizoană din nordul arhipelagului. Sursa agerpres.ro

🍀 Brexit: Theresa May anunță “un nou sentiment de optimism” în negocieri

Găsirea unui compromis legat de Brexit a trezit “un nou sentiment de optimism” pentru continuarea negocierilor în vederea unui acord comercial între Londra și Bruxelles, a afirmat premierul britanic, Theresa May, relatează AFP.

“Bineînțeles, nimic nu este încheiat atât timp cât nu s-a încheiat totul”, potrivit unui fragment din discursul pe care Theresa May urmează să îl țină luni în fața Camerei Comunelor și transmis de serviciile sale.

“Cred că în prezent există un nou sentiment de optimism în discuții”, a adăugat ea.

Vineri, Comisia Europeană și Marea Britanie au ajuns în cele din urmă la un acord asupra modalităților divorțului după luni de negocieri tensionate, deschizând calea discuțiilor comerciale pentru viitorul după Brexit-ul prevăzut la sfârșitul lunii martie 2019. Sursa agerpres.ro

🍀 Rasa umană s-ar afla la limita capacităților sale și va intra, probabil, în declin (studiu) 

Multă vreme s-a crezut că dezvoltarea omenirii este un îndelungat proces de perfecționare, ce se desfășoară în mod continuu. Însă în prezent ne aflăm la limita capacităților noastre și, cel mai probabil, va urma un declin, susțin oamenii de știință care au realizat un studiu ce a analizat informații din ultimii 120 de ani, citat de The Independent.

Cercetarea, care a luat în considerare parametri genetici și de mediu, a descoperit că însușirile noastre — precum vârsta la care murim, înălțimea pe care o putem atinge sau puterea de care suntem capabili — sunt limitate, iar în prezent ne forțăm aceste limite. Mai mult, modul în care ne modificăm mediul — inclusiv prin încălzirea globală — va coborî, probabil, ștacheta acestor limitele și va împinge umanitatea către un declin, susțin oamenii de știință. Sursa agerpres.ro

🍀 Papa Francisc și-a reînnoit apelul la ”înțelepciune”, după controversata decizie a SUA privind Ierusalimul

Papa Francisc și-a reînnoit duminică, într-un comunicat, apelul la ”înțelepciune” și ”prudență” din partea tuturor, după controversata decizie a SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează AFP.

”Sfântul Părinte își reînnoiește apelul la înțelepciune și prudență din partea tuturor și înalță rugăciuni aprinse pentru ca responsabilii națiunilor, în acest moment deosebit grav, să se angajeze în prevenirea unei noi spirale a violenței”, se precizează în comunicatul Vaticanului.

Papa și-a manifestat deja preocuparea făcând apel miercuri la ”respectarea statu-quo-ului”, în conformitate cu rezoluțiile ONU. Sursa agerpres.ro

🌦 METEO IRLANDA 🌦

✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️

Ortodoxe
Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou
Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitara, de lângă orașul Samosata, pe râul Eufrat (Mesopotamia), din părinți creștini: Ilie și Marta. La vârsta de 12 ani a părăsit în ascuns casa părintească și a intrat într-o mănăstire din apropierea satului natal. Sporind în nevoințe călugărești, Daniil a ajuns împreună cu starețul său Antohie la Sfântul Simeon Stâlpnicul. Acesta l-a chemat pe Daniil sus pe stâlp și l-a binecuvântat, proorocindu-i despre multele greutăți pe care avea să le îndure.

După moartea starețului, monahii l-au ales pe Daniil în locul lui. Însă Daniil a renunțat la această vrednicie și a fugit la Sfântul Simeon și apoi la Constantinopol. Nouă ani a stat într-un templu părăsit la Filemporon. Urmând Sfântului Simeon, Daniil s-a retras într-un munte dintre mare și Constantinopol. Un prieten i-a făcut un stâlp cu grilaj. Patriarhul Ghenadie I al Constantinopolului l-a hirotonit preot.

Înțeleptul Chir, fostul conducător al Frigiei, a ajuns episcop al orașului Cotilia și avea o singură fiică, pe Alexandra. Aceasta era chinuită de diavol. Cuviosul Daniil a tămăduit-o. Drept mulțumire, Chir a scris despre el următoarele: ‘Între pământ și cer stă un bărbat lovit de pretutindeni de vânt și nicidecum nu se teme. Cu hrana cerească se hrănește și bea vânt în setea lui, sprijinindu-și picioarele pe un turn înalt, urmând lui Simeon. El propovăduiește pe Fiul Maicii Domnului, cea neispitită de nuntă’. Citește mai departe pe basilica.ro
Greco-catolice
Sf. cuv. Daniel Stâlpnicul

Romano-catolice
Sf. Damasus I, pp.

PUBLICITATE (reclama ta poate fi aici)

MobileTime

Vindem telefoane noi si folosite, iPaduri, tablete si accesorii. Avem toate modelele de telefoane, oferim garantie si chitanta.
Reparam si decodam telefoane la cele mai avantajoase preturi si oferim servicii Profesionale. De asemenea vorbim limba engleza, romana si rusa.
Toate telefoanele sunt noi, Sim FREE, garanție și chitanța.
Rugăm seriozitate. Ne puteți găsi pe Facebook: https://Facebook.com/MobileTime.ie

Avem si o listă mare de telefoane folosite la preturi foarte bune.

Adresa: 30 Bolton Street Dublin 1 Telefon 0834443454

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me