Știri 10 februarie 2018 – Informatia IRL – Portalul de informare al românilor din Irlanda

Știri din Irlanda – Informatia IRL

🍀 Avion Ryanair pe ruta București Dublin întors pe Otopeni 

A fost alertă vineri seară pe Aeroportul Otopeni. Piloţii unui avion al companiei Ryanair care plecase spre Dublin au cerut ca aeronava să revină pe aeroport după ce în timpul manevrelor de decolare ar fi lovit pista cu coada.

Avionul cu 173 de pasageri la bord a aterizat în condiții de siguranță şi, după verificări, a plecat din nou. Lucrătorii de la aeroport au cercetat pista de pe care s-a făcut decolarea și spun că nu au găsit urmele vreunui incident.

Verificările vor fi reluate în această dimineaţă. Sursa digi24.ro

🍀 47.500 de euro pentru că un ofițer i-a rupt mâna în timpul arestării

Un bărbat a primit o decizie judecătorească prin care trebuie să încaseze 47.500 de euro despăgubiri din partea Garda.

În timpul arestării ofițerul care l-a încătușat a folosit forța în mod excesiv și i-a rupt mâna. Eamonn Cunniffe de 34 de ani din Ballymore, Athlone a dat în judecată Ministerul Justiției și Comisariatul Garda pentru incidentul care a avut loc în data de 9 februarie 2012.

După patru ore și jumătate de deliberări, juriul a decis că ofițerul Garda a folosit în mod nejustificat forța excesivă, rezultând în mai multe răni cu consecințe pe termen lung. Sursa breakingnews.ie

🍀 Canabis în valoare de peste jumătate milion de euro descoperit în portul din Dublin  

Ierburi de canabis cu o valoare estimată la 675,000 a fost confiscat în portul din Dublin conform unei declarații dată de Revenue.

Un câine folosit la căutarea drogurilor a descoperit 33.7 kilograme de canabis, droguri ce au venit pe un vas din Spania. Pachetul era marcat ca fiind o încărcătură de produse deshidratate.

Investigațiile continuă pentru a stabili cu exactitate cine era beneficiarul acestei încărcătiuri. Sursa independent.ie

🍀 Mary Lou McDonald va fi astăzi instalată oficial în fotoliul de lider al partidului Sinn Féin 

Mary Lou McDonald atinge astăzi punctul maxim al carierei politice și va deveni oficial noul lider Sinn Féin la o petrecere organizată în această după-amiază.

După aproape 35 de ani, Gerry Adams se retrage de la conducerea partidului, rol pe care îl deține din noiembrie 1983.

Mary Lou McDonald, deputată pentru Dublin Central, a fost singura candidată la funcția cea mai înaltă din partid. Liderul partidului din Irlanda de Nord, Michelle O’Neill, va fi aleasă vice președintă a Sinn Féin. Sursa rte.ie

🍀 15 ani de închisoare pentru un bărbat care și-a agresat sexual fiica vitregă în urmă cu 20 de ani

Victima lui John Doherty, care avea 12 ani când abuzurile au început, a declarat în curte că va trăi pentru totdeauna cu un sentiment de rușine din cauza acțiunilor lui.

Doherty de 55 de ani, din Stillorgan, Co. Dublin s-a declarat vinovat la două capete de acuzare de asalt sexual comise între ianuarie 1996 și aprilie 1998, asalturi comise la casa lor din Stillorgan în timp ce victima avea 12 și respectiv 13 ani.

Acum femeia de 35 de ani a renunțat la dreptul de a rămâne anonimă, pentru a se face public și numele agresorului. Sursa herald.ie

Știri din România – Informatia IRL

🇹🇩 Două primării riscă să pună lacăt pe uşă

Două primării din judeţul Vrancea au bani să funcționeze doar până în luna aprilie, după ce li s-au luat fondurile pe care nu apucaseră să le folosească anul trecut. Este vorba de comunele Băleşti şi Andreiaşu de Jos, care riscă acum să pună lacăt pe uşă, dacă statul nu le va da bani.

Problemele au apărut din cauza unor prevederi din Legea Bugetului. Primăriile care au avut excedent bugetar în trecut sunt penalizate cu jumătate din suma rămasă necheltuită. De exemplu, Primăria Băleşti a făcut un drum agricol, însă banii de la Uniunea Europeană au intrat în conturile instituţiei abia la sfârşitul anului şi nu au fost cheltuiţi. Drept urmare, instituţia a fost penalizată. Aşa că în buget i-au mai rămas 177.000 de lei, de cinci ori mai puţin decât ar avea nevoie. Sursa digi24.ro

🇹🇩 România a pierdut aproape un hectar de pământ la granița cu Moldova

Prutul sapă în malul românesc şi pune în pericol digul de apărare al oraşului Galaţi şi podul feroviar din zonă. Fenomenul nu este nou, însă abia acum autorităţile iau măsuri. Promit că anul acesta vor consolida, cu pietriş, malul râului.

La granița României cu Moldova, acolo unde râul prut se varsă în Dunăre, curenţii sunt atât de puternici, încât se vede cu ochiul liber cum apa “mănâncă” malul românesc. Un studiu efectuat de o firmă din Iaşi la comanda Apelor Române a relevat faptul că eroziunea foarte activă duce la pierderea teritoriului naţional cu 1-2 metri în fiecare an. Iar porţiunea afectată este lungă de câteva sute de metri. Sursa digi24.ro

🇹🇩

România furată. Taxa auto, jaf de un miliard de euro
Statul a încasat ilegal peste un miliard de euro de la sute de mii de români, în ultimii zece ani, ca taxă de primă înmatriculare, şi refuză să dea banii înapoi. Chiar dacă păgubiţii au câştigat procese, iar Uniunea Europeană a spus încă de la început că birul este în afara legii. Ce au de făcut oamenii ca să îşi recupereze banii, aflaţi duminică la ora 22.00, la România furată.

Din 2007, toți românii care voiau să-și înmatriculeze mașinile erau obligați de stat să plătească o taxă care a fost declarată ilegală de justiţie. Recuperarea banilor se putea face doar dacă păgubitul dădea statul în judecată, adică ANAF-ul, instituția care încasa banii. Din 2014, statul a refuzat să mai restituie taxa păgubiților,chiar dacă aceștia aveau decizie definitivă în instanță. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Incident grav la Timișoara. De la lecția de înot, pe masa de operație

Incident extrem de grav la un bazin de înot care aparţine Primăriei Timişoara. Un băiat de opt ani şi-a tăiat adânc trei degete şi două tendoane în timpul cursurilor. S-a agăţat de partea interioară a blocstarturilor, tăioasă ca un cuţit. Trebuie să treacă acum prin operaţii grele de reconstrucţie, iar părinţii au făcut reclamaţie la poliţie, cu atât mai mult cu cât autorităţile au în depozit nişte piese adecvate, pe care însă nu le montează. Sursa digi24.ro

🇹🇩 Un angajat Google îşi caută familia din România

Un tânăr abandonat la începutul anilor ’90 într-o gară din Bihor îşi caută părinţii…pe Facebook. După copilăria chinuită din orfelinat, destinul s-a îmbunat: a fost înfiat de o familie din nordul Europei şi acum lucrează pentru gigantul IT Google. Fără resentimente, sufletul îl trage acum spre România: măcar o dată vrea să îi vadă pe cei care i-au dat viaţă.

„Mă numesc Dacian. Numele mi-a fost dat de un orfelinat românesc …sau de mama mea biologică. La vârsta de şase ani şi jumătate am fost adoptat în Finlanda”. Aşa începe povestea de pe „Copiii niciodată uitaţi ai României”. Dacian ştie doar că a ajuns la casa de copii de la Oradea când avea doi ani şi jumătate.

„Singurul lucru pe care îl ştiu este că am fost găsit într-o gară de nişte muncitori”, spune Dacian Solgen. Sursa digi24.ro

Știri Internaționale – Informatia IRL

🍀 26 de milioane de euro, furați dintr-o mașină blindată

Jaf demn de scenariul unui film. Bărbaţi neidentificaţi au reuşit să fure dintr-o maşină blindată în jur de 26 de milioane de euro pe o şosea din Elveţia.

Totul în timp ce în Franţa, fiica unuia dintre paznicii acelui transport, era ţinută ostatică. Fusese răpită din locuinţa ei din Lyon de indivizi care s-au dat drept instalatori. După ce jaful s-a încheiat, a fost eliberată şi abandonată pe un drum de ţară.

Autorităţile din cele două state încearcă acum să dea de urma grupării care a pus la care acest plan complicat.

Primul pas a fost instituirea unor filtre ale poliţiei rutiere pe principalele şosele din Elveţia. Sursa digi24.ro

🍀 Tensiuni. Orașelul devenit butoiul cu pulbere al Italiei

La o săptămână după vânătoarea de oameni dintr-un oraş din centrul Italiei, tensiunea încă sufocă cei 43 de mii de localnici printre care 500 de români. Tânărul care a început să împuşte imigranţi africani într-o încercare de a răzbuna uciderea unei fete a deschis Cutia Pandorei. Extremiştii de dreapta şi de stânga se întrec în proteste care se pot transforma în alte violenţe, cred locuitorii.

Micul şi liniştitul orăşel Macerata a devenit butoiul cu pulbere al Italiei. După ce un tânăr de 28 de ani a tras la întâmplare pe stradă după oameni de culoare şi a împuşcat şase persoane, au urmat proteste şi spaimă. Sursa digi24.ro

🍀 Alertă cu antrax la Bruxelles, în clădirea unde se află Consulatul României.

Patru persoane au fost plasate în carantină în urma unei alerte cu antrax la Bruxelles. Pompierii au fost chemați în clădirea în care își are sediul secția consulară a României. Intervenția a durat aproximativ trei ore.
Precizările Ministerului român de Externe: „În cursul zilei de 9 februarie 2018, reprezentanții unei societăți comerciale care își desfășoară activitatea în același imobil cu Secția Consulară a Ambasadei României la Bruxelles au semnalat poliției prezența unui plic care conținea o pulbere albă.

În urma acestei sesizări, ca măsură de precauție, autoritățile belgiene au aplicat procedurile standard, intrarea în imobil fiind izolată, fără a afecta activitatea de lucru cu publicul a Secției Consulare. Cele patru persoane plasate în carantină sunt testate pentru a se determina dacă au fost contaminate. Sursa digi24.ro

🍀 Prăbușire bursă. Cel mai bogat om al planetei a pierdut peste 5 miliarde de dolari

Scăderile de la bursă i-au costat pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume în total peste 90 de miliarde de dolari. 20 dintre ei au pierdut cel puţin câte un miliard fiecare.

Potrivit indexului miliardarilor realizat de Bloomberg, cel mai bogat om de pe planetă, fondatorul Amazon, Jeff Bezos, şi-a văzut averea diminuată cu mai mult de 5 miliarde dolari. Omul de afaceri Warren Buffett a pierdut şi el 3 miliarde şi jumătate. Aproape tot atât şi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Nici Elon Musk nu a fost scutit de zdruncinătură, averea sa e cu mai mult de un miliard mai mică. Deşi a intrat în istorie cu SpaceX, acţiunile celeilalte companii pe care o conduce, Tesla, s-au prăbuşit cu 8,6 la sută. Sursa digi24.ro

🍀 Pentagonul interzice glumele în armată, în contextul unei noi politici anti-hărţuire

Ministerul american al Apărării a lansat o nouă politică pentru combaterea comportamentelor abuzive şi a oricărui fel de hărţuire – inclusiv glume ofensatoare, stereotipuri, gesturi violente şi discriminare – în rândul forţelor armate ale SUA, relatează Xinhua şi EFE.

Politica lansată joi prevede noi proceduri menite să prevină şi să răspundă la diferite tipuri de hărţuire, inclusiv sexuală, a precizat Pentagonul.

Sunt avute în vedere „glumele şi epitetele ofensatoare, batjocura, expunerea de obiecte sau imagini ofensatoare, stereotipizarea, actele de intimidare, ameninţările voalate cu violenţa, remarcile ameninţătoare sau provocatoare, insultele rasiale sau de altă natură, remarcile peiorative despre accentul unei persoane”. Sursa digi24.ro

🌦 METEO IRLANDA 🌦

♏️ HOROSCOP ♉️

VĂRSĂTOR: Cineva nou apărut în cercul de prieteni o să vă atragă atenţia prin ceva care să însemne că vă potriviţi pe mai multe planuri.

Se pot întâmpla lucruri neaşteptate, cei dragi să vă facă tot felul de surprize plăcute cu care, într-adevăr, să vă cucerească: invitaţie în oraş, cină romantică, party, surprize.

PEŞTI: V-aţi putea sui în tren, să plecaţi într-o escapadă turistică sau să mergeţi cu maşina prietenilor dacă a voastră e în service sau n-aveţi de benzină.

Poate luaţi parte la o competiţie în care puteţi fi doar spectatori, dar vă puteţi implica în organizare, mai ales dacă sunt copiii voştri pe lista participanţilor.

BERBEC: Se poate să vă duceţi la o petrecere diseară, e un eveniment care adună lume multă şi o să lărgiţi cercul de prieteni poate veţi cunoaşte şi viitori colaboratori.

O să retrăiţi plăcerea excursiilor cu grupul, vi se lansează invitaţia să vă duceţi la schi, la săniuş, sau poate într-un loc exotic, să staţi la plajă, mai şti.

TAUR: Vă invită cineva la o degustare de bunătăți, poate e un târg gastronomic și cu băuturi rafinate.

La insistenţele unui apropiat, o să luaţi parte la o strângere de fonduri, poate e un spectacol, un eveniment care s-adune oameni generoşi, care să doneze banii în folosul unor copii bolnavi, să zicem.

GEMENI: E posibil să-ntâlniţi pe cineva pe la mondenităţile la care veţi ajunge şi o să puteţi dezvolta şi întreţine o relaţie care să vă facă fericiţi.

O revedere cu cineva căruia demult vreţi să-i spuneţi nişte lucruri pe care le-aveţi pe suflet şi veţi da de context sau îl provocaţi voi, ca să descărcaţi supărarea, neliniştea.

RAC: Se pare că se-ngrijește cineva de voi, să vă relaxaţi, să nu vă refuzaţi o ieşire la SPA sau pe o pârtie de schi, la zăpadă.

Se pare c-o să scoateţi din banii de la saltea ca să le faceţi o surpriză alor voştri, să mâncaţi la un restaurant, să daţi o raită pe la magazine să vă luaţi lucruri noi şi frumoase.

LEU: Poate veţi fi invitaţi de onoare la nunta cuiva sau e o aniversare, e ceva festiv şi care-o să vă trezească nişte emoţii de zile mari.

O reuniune cu tot felul de prieteni şi cumscuti o să v-aducă o stare de bine, să împărtăşiţi reuşitele din ultima vreme, să împrumutaţi idei şi să puneţi la cale nişte proiecte.

FECIOARĂ: Poate la o masă festivă, undeva, o să faceţi cunoştinţă cu viitorul partener de suflet şi să aveţi ce vorbi, să vă-nțelegeți destul de bine.

Se pare c-o să ieşiţi cu drag la plimbare pentru că dacă rămâneţi acasă vă găsiţi ceva de lucru, să dereticaţi pe-acolo şi v-ajunge cât faceţi în timpul săptămânii.

BALANŢĂ: Relaţia voastră sentimentală poate deveni şi mai serioasă, solidă, dacă credeţi c-aţi găsit persoana potrivită dacă nu, uitaţi-vă bine de jur împrejur.

Poate o să cam fiţi pe drumuri, vă duceţi prin împrejurimi într-o vizită sau vă-ntoarceţi de pe unde-aţi fost plecaţi de vineri, sau de ieri.

SCORPION: Poate se-ntâmplă ceva deosebit la voi în familie de-o să vreţi să daţi o masă mare, să vină şi rudele şi prietenii – poate vă căsătoriţi.

Se ivesc tot felul de ocazii să vă cheltuiţi banii să sperăm cu rost , c-aşa tentaţii sunt la tot pasul, numai să nu vă pierdeţi capul şi să vă daţi şi ultimul bănuţ.

SĂGETĂTOR: E momentul marilor întâlniri şi omul visurilor voastre poate apărea şi-n carne şi oase, nu numai în reţelele de socializare şi să vă meargă bine sufleteşte.

O să primiţi veşti bune, vă-ntâlniţi cu oameni care v-au dus dorul şi voi lor, probabil şi o să fcaeti un schimb de idei, care poate duce la o activitate comună, chiar o afacere.

CAPRICORN: Poate vă duceţi şi la biserică la o cununie religioasă şi la restaurant, să fiţi alături de cei care-şi fac jurăminte pe viaţă, de căsătorie.

Se pare c-o să vă scoateţi banii ca să rămână intacţi cei pentru cheltuielile lunare şi cu o parte din ceilalţi să ieşiţi cu familia, cu prietenii, la masă în oraş.

Sursa: Pro TV

✝️ SĂRBĂTORI RELIGIOASE și originea lor ✝️

Ortodoxe
Sf. Sfinţit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina
(Sâmbăta morţilor – Moşii de iarnă)

Greco-catolice
Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica. Pomenirea tuturor morţilor

Romano-catolice
Sf. Scolastica, fc.

Sfântul Mucenic Haralambie a trăit în vremea împărăţiei lui Septimiu Sever (193-211) şi s-a făcut vestit cu puterea credinţei sale şi cu râvna în propovăduirea lui Hristos. El era preot al creştinilor din Magnezia, în Asia Mică.

În acea vreme era mai-mare al cetăţii păgânul dregător Luchian. Deci, acesta, nesuferind cuvintele şi râvna propovăduirii bătrânului preot Haralambie, care avea atunci vârsta de 113 ani, a poruncit ostaşilor să fie prins.

Fiind dus la judecată înaintea lui Luchian, Sfântul a mărturisit fără frică pe Hristos; drept aceea, dregătorul a poruncit să fie dezbrăcat de hainele sale şi, după ce i-au jupuit tot trupul cu unghii de fier, i-au tăiat fâşii de piele de pe trup. Iar Sfântul Haralambie, grav rănit, a zis: „Mulţumesc vouă, fraţilor, că, strujind trupul meu cel vechi şi bătrân, m-aţi înnoit, îmbrăcându-mi sufletul cu haina cea nouă a suferinţelor pentru Hristos”. CITEȘTE MAI DEPARTE PE BASILICA.RO

PUBLICITATE (reclama ta poate fi aici)

🎁🎁🎁 🎶 CARLA’S DREAMS IN DUBLIN 🎶 🎁🎁🎁
 Detalii despre spectacol ➡️ https://goo.gl/fSCLHx
Pagina evenimentului ➡️ https://goo.gl/6X9wGW
Bilete ➡️ https://goo.gl/24BaZ3

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me