photo_maternitynurseInformaţii

Planul de îngrijiri de maternitate şi pentru sugari oferă un program agreat de îngrijiri pentru toate mamele însărcinate care locuiesc în mod obişnuit în Irlanda. Acest serviciu este asigurat de un medic de familie (GP) ales de dumneavoastră şi de către un obstetrician de la spital. Aveţi dreptul la acest serviciu chiar dacă nu aveţi card medical. Practic toţi medicii de familie au acorduri cu Sectorul Executiv de Servicii Sanitare (HSE) de a asigura aceste servicii; nu trebuie să facă parte din sistemul de GP şi carduri medicale. Planul prevede de asemenea două vizite post-natale la medicul generalist.

Reguli

Serviciile medicale combinate sunt asigurate de un medic de familie (GP) ales de dumneavoastră, care are un acord încheiat cu Sectorul Executiv de Servicii Sanitare (HSE) de a presta asemenea servicii, şi de un obstetrician de la spital.

La prima sarcină, doctorul de familie (GP) efectuează o examinare iniţială, dacă este posibil înainte de 12 săptămâni, urmată de alte 5 examinări efectuate pe parcursul sarcinii, care sunt alternate cu vizite la secția de maternitate/spital. În funcţie de situaţia dvs. individuală, doctorul de familie și/sau obstetricianul din cadrul spitalului pot modifica programarea vizitelor. Pentru sarcinile ulterioare veți beneficia de o examinare inițială și de alte 6 examinări suplimentare.

Dacă o mamă însărcinată suferă de o boală suficient de gravă, de exemplu diabet sau hipertensiune, pot fi asigurate până la 5 vizite suplimentare la GP.

După naştere, GP va examina copilul la 2 săptămâni şi atât mama cât şi copilul la 6 săptămâni.

Cheltuieli

În spitalele publice mamele au dreptul, în ceea ce privește sarcina și naşterea, la servicii medicale gratuite în regim de spitalizare și ambulatoriu precum și la servicii medicale în caz de accidente și urgențe fără a suporta niciun fel de cheltuieli de spitalizare.

Asistența medicală pentru alte eventuale afecțiuni prezente în această perioadă dar care nu au legătură cu sarcina nu sunt acoperite de către schemă.

În cazul în care optați pentru servicii medicale private oferite de medicul dvs. primar, veți suporta toate cheltuielile pentru servicii în regim de spitalizare.

Serviciile de îngrijire a sugarilor

GP care o asistă pe mamă asigură şi îngrijiri copilului nou-născut. Aceasta implică două examinări de dezvoltare în timpul primelor 6 săptămâni de la naştere, care sunt gratuite. Dreptul copilului la serviciile gratuite ale GP depinde de faptul că părinţii au sau nu card medical. Asta înseamnă că vizitele la GP pentru orice probleme privind sănătatea copilului în timpul acestei perioade de şase săptămâni sau după aceea nu sunt acoperite de program decât dacă părinţii au card medical.

Vizitele efectuate în primele 6 săptămâni de către asistenta medicală, la domiciliul mamei și copilului, sunt gratuite.

Teste medicale

Dacă copilul se naşte la un spital, este ceva obişnuit să se efectueze o examinare de depistare a tulburărilor metabolice (testul Guthrie sau textul de recoltare din călcâi). Dacă copilul se naşte acasă, testul poate fi efectuat de GP sau în secţia ambulatorie a unui spital. Acest test necesită consimţământul părinţilor.

Cum depuneţi cererea

GP-ul dumneavoastră trebuie să aibă formularele necesare pentru cererea de servicii în cadrul Planului de îngrijiri de maternitate şi pentru sugari. Contactaţi-o peasistenta de sănătate publică de la centrul dumneavoastră local de sănătate pentru a vă interesa de disponibilitatea cursurilor prenatale.

Informația Irl
Urmărește-ne

Informația Irl

Portal dedicat românilor din Irlanda
Știri și informații din Irlanda
Informația Irl
Urmărește-ne