ST-PATRICKS-DAY2Anual există 9 sărbători legale în Irlanda:

 • Anul Nou (1 ianuarie)
 • Sfântul Patrick (17 martie)
 • Lunea Paştelui
 • Prima zi de luni din mai, iunie, august
 • Ultima zi de luni din octombrie
 • Crăciunul (25 decembrie)
 • Sfântul Ştefan (26 decembrie)

 

Vinerea Paştelui nu este o sărbătoare legală. În timp ce anumite şcoli şi societăţi nu funcţionează în această zi, nu aveţi automat dreptul la o zi liberă cu această ocazie.

Lunea Paştelui este singura sărbătoare legală din Irlanda (şi din alte ţări) a cărei dată poate varia în mod semnificativ de la an la an. Data cea mai timpurie pentru Duminica Paştelui în orice an este 22 martie, iar cea mai târzie este 25 aprilie. Duminica Paştelui din prezent până va fi în următoarele date: 6 aprilie 2015, 27 martie 2016.

 

Dreptul dumneavoastră la sărbători legale este stipulat în Legea privind organizarea orarului de lucru, 1997. Majoritatea angajaţilor au dreptul la concediu plătit cu ocazia sărbătorilor legale. Excepţie fac lucrătorii cu jumătate de normă care nu au prestat servicii angajatorului lor însumând cel puţin 40 de ore în total de-a lungul celor 5 săptămâni anteriore sărbătorii legale.

Angajații care se încadrează au dreptul la una din următoarele:

 • O zi liberă plătită cu ocazia sărbătorii legale
 • O zi suplimentară la concediul anual de odihnă
 • Salariul pentru o zi suplimentară
 • O zi liberă plătită în termen de o lună de la data sărbătorii legale

Angajații cu normă redusă

În cazul în care ați lucrat pentru angajatorul dvs. cel puțin 40 de ore pe o perioadă de 5 săptămâni înainte de sărbătoarea legală și sărbătoarea legală cade într-o zi în care, în mod normal, lucrați aveți dreptul la salariul pe o zi pentru respectiva sărbătoare legală. În cazul în care vi se solicită să lucrați în ziua respectivă aveți dreptul la salariul pentru o zi suplimentară.

În cazul în care, în mod normal, nu lucrați în ziua respectivă veți primi o cincime din salariul săptămânal. Chiar și în cazul în care nu veți fi niciodată planificat/ă să lucrați în timpul unei sărbători legale aveți dreptul la o cincime din salariul săptămânal ca și compensație pentru sărbătoarea legală.

În toate situațiile de mai sus angajatorul poate opta pentru acordarea de zile libere plătite în locul salariului pentru sărbătoarea legală.

Concediu medical în zi de sărbătoare legală

Dacă sunteţi lucrător cu normă întreagă în concediu medical în timpul unei sărbători legale, aveţi dreptul la zi liberă cu ocazia sărbătorii legale pe care aţi pierdut-o. Dacă sunteţi lucrător cu jumătate de normă în concediu medical în timpul unei sărbători legale, aveţi dreptul la zi liberă cu ocazia sărbătorii legale, cu condiţia să fii lucrat pentru angajatorul dumneavoastră cel puţin 40 de ore în perioada anterioară de cinci săptămâni.

Absențele de la serviciu și dreptul la sărbătorile legale

Aveţi dreptul la concediu cu ocazia oricărei sărbători legale care are loc în timpul concediului de maternitate, al concediului parental sau al concediului de adopţie. Aceste drepturi sunt stipulate în legislaţie în Legile privind protejarea maternităţii, 1994 şi 2004, în Legea privind concediul parental, 1998 şi respectiv în legea privind concediul de adopţie, 1995.

Beneficiile pentru sărbătorile legale nu se acordă în cazul în care ați absentat de la serviciu imediat înainte de sărbătoarea legală iar absența:

 • Are o durată de peste 13 săptămâni, fiind datorată concedierii sau altui motiv și a fost aprobată de către angajator.
 • Este datorată unei greve
 • După primele 13 săptămâni dinconcediul de îngrijitor

Pierderea locul de muncă

În cazul în care contractul dvs. de muncă se încheie în timpul săptămânii care se sfârșește în ziua de dinaintea unei sărbători legale și în cazul în care ați muncit pentru angajator în cele 4 săptămâni precedente trebuie să primiți salariu pentru o zi suplimentară pentru respectiva sărbătoare legală. Această prevedere se aplică și în cazul angajaților cu normă redusă care și-au dobândit dreptul la sărbătorile legale prin prestarea a cel puțin 40 de ore în cele 5 săptămâni precedente.

Sărbătorile legale care cad la sfârşit de săptămână

Când o sărbătoare legală cade la sfârşit de săptămână, nu se instituie niciun drept legal automat prin care următoarea zi de lucru să fie liberă. Când se întâmplă în acest fel, aveţi dreptul la aranjamentele alternative normale care privesc lucrul şi sărbătorile legale şi anume:

 • O zi liberă plătită în termen de o lună de la data sărbătorii legale
 • O zi suplimentară la concediul anual de odihnă
 • Salariul pentru o zi suplimentară

Angajatorul vă poate solicita ca în zilele respective să vă prezentați la serviciu.

 

Pentru mai multe detalii: http://www.citizensinformation.ie/ro/employment/employment_rights_and_conditions/leave_and_holidays/public_holidays_in_ireland.html

 

admin

admin

Omulețul din spatele butoanelor, responsabil cu buna funcționare a paginii.
admin

Latest posts by admin (see all)