Admiterea in liceu se face pe bază de aplicație, ca și în cazul admiterii in școala primară. Dacă doriți să vă înscrieți copilul la liceu vă recomandăm să consultați inițial lista cu școli secundare in zona în care locuiți. Puteți face asta de pe website-ul Ministerului Educației: http://www.education.ie/en/find-a-school. Apoi contactați școala pe care ați ales-o ca să aflați dacă mai sunt locuri disponibile. Dacă nu sunt locuri, copilul dumneavoastră va fi pus pe o listă de așteptare. Eventual puteți contacta altă școala pentru a găsi un loc disponibil.

Majoritatea școlilor din învățământul secundar sunt gratuite, deși va trebui sa plătiți anumite taxe pentru manuale, examinare și uniformă.

 

Învățământul secundar este împărțit în două cicluri. Primul este ciclul junior (”Junior Cycle”) având durata de 3 ani. Următorul este ciclul senior (”Senior Cycle”) cu durata de 2 sau 3 ani. Pentru fi admis in ciclul senior, elevul va trebui sa susțină un examen la sfârșitul primului ciclu numit ”Junior Certificate”. La începutul ciclului senior există un an de tranziție opțional (”Transition Year”) pentru a ajuta elevii să treacă la un mod de învătare independent specific ultimului ciclu. La sfârsitul ciclului senior elevii vor susține examenul ”Leaving Certificate”, echivalentul bacalaureatului din Romania.

 

La fel ca școlile primare, liceele pot fi private sau finanțate de stat. Taxa de școlarizare pentru cele private variază între 5000 și 8000 de euro de elev pe an. De asemenea, indiferent de tipul de școală, va trebui sa acoperiți cheltuielile legate de uniforme și manuale care pot ajunge pana la 800 de euro anual.

 

Puteți afla mai multe informații legate de învațământul secundar accesând următoarele resurse online:

http://www.citizensinformation.ie/en/education/primary_and_post_primary_education/going_to_primary_school/primary_education_life_event.html

http://www.citizensinformation.ie/en/education/primary_and_post_primary_education/going_to_primary_school/curriculum_in_national_schools.html

http://www.education.ie/en/The-Education-System/Post-Primary/

 

Informația Irl
Urmărește-ne

Informația Irl

Portal dedicat românilor din Irlanda
Știri și informații din Irlanda
Informația Irl
Urmărește-ne