Comform statisticilor furnizate de Department of Jobs, Enterprise and Innovation, rata generala de refuz al cererilor pentru eliberarea unui permis de munca pentru toate nationalitatile in anul 2012 este de 28%. Totusi rata de refuz pentru cetatenii romani este socanta, respectiv 60%. In schimb un cetatean indian care aplica pentru acelasi permis de munca se confrunta cu o rata de refuz de 15%.

Statisticile evidentiaza clar ca DJEI nu respecta obligatia legala de a acorda preferinte cetatenilor romani care doresc si aplica pentru obtinerea unui permis de munca. Aceste obligatii legale au fost stabilite in 2005 cind Romania si Bulgaria au semnat Tratatul de Aderare.

Unii vor sustine ca motivul pentru o rata de refuz atat de mare este acela ca de fapt cererile pentru permis de munca ale cetatenilor romani sunt in general pentru pozitii ce nu necesita o calificare inalta, chiar si necalificate si cu o oferta salariala foarte mica. Chiar si in aceste conditii, nu se justifica rata inacceptabil de ridicata de refuzuri pentru cererile cetatenilor romani.

Realitatea este ca DJEI nu respecta propriile lor directive in aceasta problema si din aceasta cauza ne intalnim foarte des cu situatii in care doua persoane care lucreaza amandoi in acelasi domeniu, chiar si la aceeasi companie, depun cerere pentru eliberarea unui permis de munca si unul primeste , iar celalalt este refuzat. Intr-o democratie moderna, acest tip de neconcordante sunt complet inacceptabile si speram ca firma noastra de avocatura sa continue cu succes lupta pentru asigurarea ca drepturile constitutionale si statutul de cetatean al Uninii Europene ale cetatenilor romani sunt protejate.

 

Roman Shortall

Nahoi & Co. Law Firm