Nu există specificat în Codul Muncii irlandez obligativitatea angajatorului de a plăti Concediul Medical; acest aspect depinde de fiecare angajator în parte şi trebuie specificat în cadrul Contractului de muncă.

În cazul în care angajatorul nu oferă nici o compensație pentru Concediul Medical, se poate aplica pentru “Ilness Benefit”(Ajutor de boala)

http://www.citizensinformation.ie/en/social_welfare/social_welfare_payments/disability_and_illness/disability_benefit.html, doar dacă contribuțiile sociale sunt suficiente.Dacă acestea nu sunt suficiente, se poate contacta Departamentul Protecției Sociale din cadrul Local Health Centre care va analiza situația dvs.

 

Anumiți angajatori pot include în contractul de muncă o perioadă maximă de Concediu medical raportată la o perioadă dată, de exemplu, o lună de cm de-a lungul a 12 luni lucrate. Sunt cateva aspecte ce deriva din situatia aceasta si trebuie clarificate si atestate in cadrul contractului de munca. Angajatorul poate solicitata angajatului să prezinte certificatul de concediu medical pentru perioada în care a absentat.

În anumite cazuri, când un angajat a absentat un timp îndelungat, sau, care prin natura bolii nu mai este capabil să susțină nici orarul nici tipul de muncă prestat anterior, contractul de muncă poate înceta. Angajații sunt protejați de legislație față de o concediere nedreaptă.

De asemenea, dacă concediul medical nu este plătit conform contractului de muncă, se poate depune o plângere, sub incidența “Payment of Wages Act”

 

Accidente la locul de muncă

 

În cazul unui accident de muncă, dacă nu se beneficiază de concediu medical plătit, se poate aplica pentru ‘Injury benefit’, o sumă plătită săptămânal de către Departamentul Protecției Sociale.

 

Concediul Medical şi Sărbătorile Legale

 

Dacă eşti angajat cu normă întreagă şi concediul medical coincide cu o sărbătoare legală, ai dreptul la zi liberă în contul sărbătorii legale pe care ai pierdut-o.

Daca eşti angajat cu jumătate de normă, ai dreptul la zi liberă în contul sărbătorii legale pe care ai pierdut-o, doar dacă ai lucrat cel puțin 40 de ore în ultimele 5 săptămani.

 

Concediul Medical si Concediul Anual

 

Dacă te îmbolnăveşti în timpul Concediului de Odihnă şi ai certificat medical pentru perioada respectivă, zilele din certificat nu vor fi scăzute din Concediul de Odihnă; acestea vor putea fi luate la o data ulterioară.

De ținut minte: orice perioadă de concediu medical reduce numarul de ore lucrate şi poate duce la reducerea numarului de zile de Concediu de Odihnă.

 

 

Pentru mai multe detalii:

http://www.citizensinformation.ie/en/employment/employment_rights_and_conditions/leave_and_holidays/sick_leave.html

 

 

 

Informația Irl
Urmărește-ne

Informația Irl

Portal dedicat românilor din Irlanda
Știri și informații din Irlanda
Informația Irl
Urmărește-ne