concediuLegea privind Organizarea Timpului de Muncă din 1997 stipulează un concediu anual de odihnă de bază plătit cu o durată de patru săptămâni chiar dacă contractul angajatului poate oferi drepturi mai mari. Este important de ştiut că perioadele de concediu prevăzute de legislaţie reprezintă numai drepturi minimale.

În cazul angajaţilor angajaţi de agenţii, partea care plăteşte salariile (agenţia de recrutare sau compania client) reprezintă angajatorul în înţelesul Legii şi are responsabilitatea pentru asigurarea dreptului la concediu.

Plata concediului de odihnă: Plata concediului anual de odihnă este efectuată în avans conform retribuţiei săptămânale normale. Dacă această valoare este variabilă, de exemplu datorită comisioanelor sau bonusurilor, suma care vi se plăteşte pentru concediul de odihnă este media sumelor care v-au fost plătite pe parcursul ultimelor 13 săptămâni premergătoare concediului.

Efectuarea concediului anual de odihnă

Angajatorul dumneavoastră decide perioada în care veţi efectua concediul de odihnă, dar acesta trebuie să ia în consideraţie responsabilităţile dumneavoastră familiale, oportunităţile de odihnă şi recreere care vă sunt disponibile şi să se consulte cu dumneavoastră (sau cu sindicatul din care faceţi parte) cu cel puţin o lună înainte de efectuarea concediului. Suplimentar, concediul anual de odihnă trebuie efectuat în anul de concediu corespunzător sau, cu consimţământul dumneavoastră, în cel mult şase luni de la anul de concediu relevant. Amânarea în continuare a concediului (cunoscută şi ca reportare) la dorinţa dumneavoastră este o problemă de acord între dumneavoastră şi angajatorul dumneavoastră.

Concediul anual de odihnă și concediul medical

În cazul în care vă îmbolnăviți în timp ce vă aflați în concediul anual de odihnă, trebuie să vă prezentaţi cât mai curând posibil la medicul dvs. de familie pentru a obține un certificat medical care să acopere zilele în care ați fost bolnav/ă și pe care să-l prezentați angajatorului în momentul revenirii la serviciu. Astfel, zilele de boală nu vor fi incluse în concediul anual, putând beneficia de acestea la o dată ulterioară.

Angajatorii nu pot solicita luarea concediului anual de odihnă în timpul unei perioade certificate de boală. Însă, îmbolnăvirile pe parcursul anului în care aveți dreptul la concediu vor reduce numărul total al orelor lucrate și, prin urmare, vă poate afecta dreptul la concediul anual de odihnă. Pe parcursul concediilor medicale, dreptul la concediul anual de odihnă nu se acumulează.

Concediul anual de odihnă plătit şi alte concedii

Concediul anual de odihnă nu este afectat de alte concedii prevăzute de lege. Timpul petrecut în concediul de maternitate, în concediul părintelui adoptiv şi în concediul părinţilor este tratat ca fiind timp petrecut la locul de muncă şi poate fi utilizat pentru acumularea dreptului la concediul anual de odihnă.

Concediul anual de odihnă şi încetarea raporturilor de muncă

În conformitate cu prevederile Legii privind Organizarea Timpului de Muncă din 1997, constituie o ilegalitate plata de către un angajator a unei alocaţii în locul dreptului minim legal la concediu al unui angajat, cu excepţia cazurilor în care încetează raporturile de muncă. În general, concediul dumneavoastră anual de odihnă se calculează pe baza orelor lucrate.

În cazul în care părăsiţi un loc de muncă, aveţi dreptul să beneficiaţi de plăţile care vă sunt datorate pentru zilele rămase neefectuate din concediul de odihnă şi pentru sărbătorile naţionale.

 

Pentru mai multe detalii:

http://www.citizensinformation.ie/ro/employment/employment_rights_and_conditions/leave_and_holidays/annual_leave_public_holidays.html