1. Căutarea – Chiriașii care se gândesc să se mute sunt într-o situație bizară întrucât nu se pot gândi cu mult timp înainte. Casele se dau atât de repede încât planificarea cu mult timp înainte nu funcționează.

Deși sunt câteva pagini unde poți găsi locuințe de închiriat, cea mai bună și cea mai populară pagină de închirieri rămâne daft.ie. Oricum după o vreme te vei sătura de pagina respectivă, dar nu trebuie să renunți.

Trebuie să te uiți în permanență și în momentul când apare ceva să nu stai prea mult pe gânduri.

2. Mișcă-te rapid – Ai văzut ceva, contactează imediat persoana care închiriază, pentru a-ți asigura o vizionare a proprietății. De obicei proprietarul sau agentul ia în considerare doar un număr limitat de persoane pentru vizionare, iar ele sunt de regulă primele care au răspuns anunțului.

3. Vino pregătit – Vino la vizionarea proprietății pregătit să te muți dacă-ți place. E bine să ai într-un plic:

 • Referințe de la fostul proprietar
 • Referință de la muncă
 • O dovadă a salariului
 • Copie după un act de identitate

Sunt șanse ca să-ți ceară documente adiționale, dar faptul că ai venit pregătit, de regulă dă bine la cel care închiriază, pentru că arată că ești organizat.

4. Fii relaxat – Încearcă să ai o conversație personală și relaxată cu persoana care prezintă casa. Treci peste stereotipul: it’s a nice place. Fii pregătit să pui întrebări despre locuința pe care o vezi. O poveste de genul cât de potrivit ar fi locul pentru tine, nu ar strica, dar nu exagera.

5. Capul sus – Nu fi descurajat de faptul că ai pierdut prima locuință care ai văzut-o sau că ai fost respins de cel care prezenta locuința. Căutarea unei locuințe necesită răbdare, mai ales în ziua de astăzi în Irlanda.

6. Ai toate documentele gata – Dacă primești casa în principiu, dar agentul vrea documentație suplimentară fii pregătit să trimiți prin email documentele cerute. De regulă în Dublin agenții imobiliari pot cere următoarele documente:

 • Referințe de la angajator
 • Fluturaș de salariu
 • Adresa unde locuiești
 • Referințe de la proprietar
 • Act de identitate ( pașaport / permis de conducere )
 • Numărul de PPS
 • Bani pentru chiria pe prima lună și banii de depozit (de regulă tot o lună)

7. Uită-te de două ori – Vizionările de locuințe pot fi haotice, dar ar fi bine să te uiți de două ori. Vezi dacă este igrasie, miros, aerisire. Cum sunt geamurile simple sau duble.

Dacă închiriezi o locuință cu probleme, nu numai că-ți pui sănătatea la risc, dar poate dura luni de zile până să rezolvi problemele care nu le-ai văzut prima dată.

E bine întotdeauna să mai ai pe cineva cu tine care să-și dea cu părerea.

8. Fii pregătit să accepți și alte locații – Toți cei care încep să caute o locuință, caută de regulă aproape de muncă sau o zonă așa numită bună. Dar după o vreme realizează că este foarte greu și foarte scump într-o astfel de zonă. Încearcă să explorezi și alte zone. Fă o plimbare într-un weekend și în alte zone să vezi cum arată.

În Dublin există o regulă simplă: în sud e mai scump decât în partea de nord. Dacă vrei să salvezi bani, cauți în partea de nord a râului Liffey.

 

 

9. Fii pregătit să renunți la unele pretenții – Dacă nu găsești ceea ce vrei, poate e timpul să te gândești ce este mai important: prețul, locația, mobila, bucătăria, baia și spațiul. Când te-ai hotărât ce este cel mai important, e momentul să renunți la alte aspecte.

Ca să-ți faci o idee, unul dintre cele mai ieftine apartamente cu o cameră pe Daft e în Ballsbridge și chiria este de €1,000 pe lună:

Iar acesta este unul dintre cele mai scumpe de 8,000 de euro pe lună, în Merrion Square.

 

10. Cât îți permiți? – În ultimul trimestru al anului trecut chiriile au crescut cu 13.5% și încă sunt în creștere. Nici nu te gândești bine să te muți că deja realizezi că te costă mai mult decât ai crezut.

11. Fii realist cu banii – Când te gândești că ți permiți de exemplu un apartament de €1,600 în Ranelagh – nu uita că mai ai și facturi de plătit: curent, gaz, internet etc.

Unde mai pui și taxa tv de €160, taxă care o plătește chiriașul.

Ai grijă cât îți permiți.

12. Citește contractul de trei ori – Contractul este un document legal, ai și obligații nu numai drepturi.

 

13. Asigură-te că locuința este înregistrată la PRTB (Residential Tenancy Board) – Baza de date cu locuințele înregistrate o poți accesa aici și este ușor de căutat.

Dacă locuința nu e înregistrată riști să ai probleme și legea nu te poate proteja.

 

14. Cere chitanțe – Prin lege, proprietarul este obligat să-ți dea chitanță în 72 de ore de la plată. Este foarte important să primești chitanță mai ales în cazul plății depozitului. Dacă ai o carte a chiriașului (rent book), asigură-te că se notează în ea de fiecare dată când plătești.

15. Asigură-te că știi care este preavizul pe care trebuie să-l dai sau pe care-l primești în cazul în care te muți – Dacă proprietarul vrea să părăsești locuința trebuie să-ți dea preaviz. Nu este obligat să-ți dea preaviz dacă nu plătești sau dacă ai reclamații de comportament antisocial.

Preavizul depinde de perioada de când închiriezi:

 

16. Mutarea din locuință – Odată ce ai semnat un contract de închiriere poți pleca mai devreme doar dacă proprietarul este de acord. Din cauza contractului, prin lege poți pierde depozitul, dar de regulă aceștia pot fi de acord să ți-l returneze, dar nu uita că nu este obligat să o facă și totul depinde de relația pe care o ai cu acesta.

Succes.

Chris Danca
Follow me

Chris Danca

Blogger, fotograf și jurnalist amator, iar în viața "offline" manager al departamentului de grafică la o tipografie din Dublin, Irlanda.
Mai este cunoscut și sub pseudonimul de blog: irlandezu'zu
Chris Danca
Follow me